Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Словенският Робин Худ

БНР Новини
Замъкът Предяма, Словения
Снимка: postojnska-jama.eu

Живял някога в Предяма, Словения, рицарят-барон Еразъм Люгер. Той мразел неравенството и винаги помагал на бедните. Причаквал богатите, обирал ги и раздавал парите им. Богаташите се съюзили и се опитвали да му направят капан, за да го заловят и тикнат в затвора. Един ден това се случило. Еразъм бил заключен в собствения си замък и там прекарал точно една година и един ден, след което успял да избяга и да се скрие. Замъкът Предяма се намира пред входа на голяма пещера. Докато бил затворен, рицарят понякога успявал да излезе за малко, без никой да го забележи. Минавал по тайните тунели на замъка, които стигали до пещерата, а после по тайни пътеки стигал до селото. Там се срещал със свои приятели, а те го снабдявали с храна, вода и оръжие…

Замъкът на Еразъм Люгер представлява висока пететажна каменна сграда с четири кули и много прозорци. Построен е върху 125-метрова скала, от която се открива прекрасна гледка. Главният вход е с формата на арка. За да се влезе вътре, се минавало по тесен мост, а след това по каменни стълби. Дълги и тесни коридори са прокопани в скалата. От тях се влиза в просторните помещения: рицарската зала, украсена с гербовете на рицаря, стаята за тъкане и предене (предполага се, че в замъка са работели жени от селото), красивата спалня. Други помещения били предназначени за съдилище, затвор, изба и баня.

Най-интересна е залата на оръжията. В нея могат да се видят рицарски доспехи, брони, лъкове, копия, мечове, военни чукове и арбалети.

Предяма е един от най-красивите и запазени ренесансови замъци в Словения. Повече за него можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35