Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Естер Хазан за Кумранските ръкописи

Свитък от Кумранските ръкописи
Една от най-старите запазени – не отделни книги, а цяла библиотека в света е тази с Кумранските ръкописи.
Тя може да бъде четена от всяко място на земята, защото не просто е качена в Интернет, а всяка страница е така заснета с помощта на технологии от НАСА, че дори неща, които трудно се разчитат в оригинала, при това изображение са лесни за ползване.
Най-нови разкрития свързани с изследването на тези ръкописи на учени от цял свят бяха представени на конференция, организирана от Еврейския университет в Йерусалим и Музея на книгата, както се нарича тази част на Израелския музей, която е и негов символ. Сградата прилича на една от онези делви, намерени в пещерите в областта Кумран в Юдейската пустиня, място обитавано от есеите – направление в юдаизма, от което се заражда християнството.
На конференцията присъства кореспондента на БНР в Израел Искра Декало, която се срещна с Естер Хазан, директор на центъра Орион за изследване на свитъците от юдейската пустиня.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният фолклорен фестивал "Витоша" за 28-и път

Едни от най-добрите ансамбли на Боливия, България, Грузия, Италия, Казахстан, Мексико, Молдова и Северна Македония ще гостуват на 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Основната сцена на фестивала ще бъде в Народно читалище "Витоша-1951". Зрителите ще видят танци от цял свят, базар на изкуствата и творческите занаяти,..

публикувано на 15.07.24 в 15:45

Фестивалът "Арлекино и Марионета" с шесто издание и международно участие

Шестото издание на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" представя творческа лаборатория "Комедия дел Арте“ на Маестро Карло Бозо с актьорите Джулия Салис и Руджеро Каверни от "Ателие Театро“ Милано. Зрителите ще могат да видят спектакъл "Леонардо да Винчи в Милано“ на италиански език с либрето на български. "Има..

публикувано на 15.07.24 в 14:50
Димо Димов, Иван Митев и Емил Янев (от ляво надясно)

Театърът като всичко

В епизод 551 "Трамвай по желание" среща своята публика с актьора и театрален хроникьор Иван Митев. Завръщане пред радиозрителите прави и театралът Димо Димов, който е свързан с първите епизоди на предаването. Най-трудно е да се разбере как Иван Митев разпределя времето си между актьорските превъплъщения на сцената и паралелното си превъплъщение в..

публикувано на 15.07.24 в 13:35

Банкя празнува Горешляци и 55 години от обявяването си за град

За пореден път в Банкя се провеждат традиционните празници Горешляци , посветени на минералната вода, здравето и дълголетието. Този път събитието съвпада с отбелязването на 55 години от обявяването на Банкя за град . Кулминацията на честванията е днес, когато Литургия по повод храмовия празник на храм "Свети Кирик и Юлита" ще отслужи Негово..

публикувано на 15.07.24 в 10:09

Стартира 28-ият Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От днес до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община,..

публикувано на 15.07.24 в 09:03