Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ковачевица - вече и фестивална дестинация

На сцената на читалище "Светлина" в Ковачевица
Снимка: Неотъпкана пътека

Всички, които са били в Ковачевица и околността, определят това място като магично. Тази година към красивото и уникално село в Родопите се отправи нова група посетители - привлечени колкото от каменните къщи и пъстрите халища, от зеленината и планинските хълмове, толкова и от музика, каквато там не е звучала досега.

Група музиканти, обединени в приятелски кръг, проправиха една "Неотъпкана пътека" към Ковачевица - отдавнашна мечта на пианистката Лора Чекоратова и цигуларя Георги Вълчев. Артистичното семейство, което от години живее и работи в Ню Йорк, САЩ, успя да убеди много хора, че класическа камерна музика от най-висок карат би звучала съвсем на място в сърцето на Родопа планина. И основаха фестивала "Неотъпкана пътека" заедно с колегите си Никола Таков, Мариана Карпатова, Вангел и Екатерина Тангърови, Веселин Тодоров и Христо Танев.


Три концерта
в Ковачевица и един в град Гоце Делчев привлякоха не само местни меломани, но и гости от различни краища на страната и света. Програмите бяха изключително разнообразни, поднесени с вкус и отдаденост от музикантите.

За атмосферата по време на първото издание на фестивала "Неотъпкана пътека" разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Людмила Прокопова - дългогодишен музикален редактор в БНР с особен афинитет към Ковачевица, където има къща и работи за културното развитие на региона. Чуйте интервюто и документални записи от фестивала в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

"Неотъпкана пътека" води камерни музиканти и меломани в Ковачевица

„Неотъпкана пътека” е наречен новият фестивал за камерна класическа музика, чието първо издание ще се състои от 3 до 6 август 2018 г. Концертите ще бъдат в читалище “Светлина” в село Ковачевица и в Дома на културата в град Гоце Делчев. Фестивалът ще..

публикувано на 13.07.18 в 12:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три..

публикувано на 14.11.13 в 11:14