Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за певицата Тинка Сколуфанова

Тинка Сколуфанова и Константин Петков в „Продадена невеста" на Бедржих Сметана
Снимка: Държавна опера - Варна

В рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" припомняме на нашите слушатели една прекрасна певица и чаровна актриса - Тинка Сколуфанова. Вероятно много варнеци веднага ще си я спомнят - целият ѝ творчески път премина на сцената на Варненската опера. В продължение на 25 години тя държеше лирико-колоратурния  репертоар на театъра. Ще си я припомнят като Виолета, Памина, Маргарита, Розалинда, Гергана, Фиордилиджи, а в последните години от кариерата си и като Манон Леско, Мадам Бътерфлай, Мадалена де Коани, Дездемона, Татяна, както и в ролите от оперите на Парашкев Хаджиев, където тя бе предпочитана изпълнителка - Албена, Зорница от „Луд гидия“, Севина от „Лето 893-то“, Златина от „Рицарят“.

Тинка Сколуфанова се представи в общо 30 роли и бе любимка на Варненската публика. На 8 август 2018 г. се навършват 85 години от нейното рождение. Завършила е Варненското музикално училище като цигуларка. Учила е пеене при Веселина Зафирова, завъшва и Музикалната академия в класа на Мара Маринова-Цибулка. Дебютът ѝ във Варненската опера е с ролята на Марженка от операта „Продадена невеста“ на Бедржих Сметана през 1955 г., а утвърждаването ѝ идва след ролята на Гергана от операта „Луд Гидия“ на Парашкев Хаджиев.


В своя рецензия проф. Венелин Кръстев пише за изявата на Сколуфанова в трудната роля на Фиордилиджи от "Така правят всички жени" на Моцарт: “Ролята на Фиордилиджи е връхно постижение за талантливата артистка Тинка Сколуфанова. Певчески много трудната партия тя преодоля без усилие, с лекота и емоционална непосредственост. В играта ѝ има много нерв и истинско артистично увлечение“.

В Златния фонд на БНР е запазено изказване на певицата от 1981 г., направено след спектакъл с нейно участие на операта „Мадам Бътерфлай“ от Пучини под диригентството на Асен Найденов, а музикалният откъс в рубриката ни е Ария на Фиордилиджи от "Така правят всички жени" на Моцарт. Чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14