Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

120 години от създаването на хор "Родни звуци" - Шумен

Хор "Родни звуци" - Шумен на своята 100-годишнина през 1998 г.
Снимка: архив

Шуменският хор "Родни звуци" е един от най-старите колективи у нас - неговата първа концертна проява е на 25 декември 1898 г. в църквата "Свето Вознесение" в града. Негов ръководител в продължение на 30 години е Атанас Зидаров.

Отначало в хора пеят само мъже, хористите са 35, но 7 години по-късно се оформя и смесен състав, който изпълнява предимно църковно-славянски песнопения и светски песни. Хор "Родни звуци" бързо набира популярност и гостува в други градове - Велико Търново, Варна, Плевен. През 1909 г. е създаден и струнен оркестър с диригент Александър Георгиев - капелмайстор на Седми пехотен полк. През 1920 г. в Шумен е създадено певческото дружество "Добри Войников", което в следващите години се слива със смесения хор "Родни звуци". Така обединени, певческите сили на Шумен имат много активна дейност - освен хорови концерти, подготвят и оперите "Камен и Цена" от Иванов-Кауцки, "Травиата" от Верди, "Майска нощ" от Лисенко, оперетите "Любовта на Шуберт" и "Царицата на чардаша". С приходите от изявите се събират средства за построяването на дом-паметник "Добри Войников". Особено активна е дейността на хор "Родни звуци" през периода 1932-1936 г.

През 1953 г. съставът преминава към читалище "Добри Войников". За професионалното му израстване допринася особено много диригентката Венета Вичева, която поема ръководството през 1961-а и работи с хора до 2011 г. - цели 40 години.

За най-важните периоди в историята на хор "Родни звуци" - Шумен чуйте в звуковия файл, където е включено изказване на проф. Венета Вичева от 2010 г., съхранено в Златния фонд на БНР. В него тя говори за състава и за актуалните проблеми на хоровото дело и музикалното образование в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14