Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за диригента Добрин Петков

Диригентът Добрин Петков

Имаме повод да си припомним изключителния български музикант Добрин Петков - на 24 август се надвършват 95 години от рождението му.

Не вярвам да има и днес любител на музиката, който да не знае за изявите на този голям диригент - публиката  го боготвореше, концертите му бяха събития от национален мащаб, независимо къде бяха - дали в Пловдив, където премина по-голямата част от кариерата му, или в  София - всички очакваха с нетърпение с какво този път ще ги изненада и зарадва Добрин Петков. И което е по-интересното и необичайното - боготворяха го и оркестрантите, и всички музиканти, с които работеше, а той беше много прецизен, много взискателен, провеждаше дълги репетиции, имаше високи изисквания. И въпреки това всички го обичаха и уважаваха, гордееха се с него.

В звуковия файл можете да чуете спомени на негови съвременици, запазени в Златния фонд на БНР: Първо на големия композитор Лазар Николов, а след него и на известния цигулар Боян Лечев - записи от 1988 година. Към тях добавяме и музикален откъс - част от Симфония №3 на Йоханес Брамс в изпълнение на Пловдивската филхармония под диригентството на Добрин Петков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14