Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В „Покана за пътуване“ – из България с котка на каишка, до шаманите в Перу и забележителностите“ на Аруба

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
6
Мачу Пикчу
Снимка: Елиза Николова

Лятото си отива тихо. Също както пътешественик, отправил се към края на невероятен воаяж. Призванието на Покана за пътуване, е всяка неделя да ви осигурява нужната доза идеи и мечти.
И в този ред на мисли – ако нейде из Родопите сте видели 92-годишна дама да разхожда искрящо бяла котка на каишка, спокойно! Не сте прекалили с местната скоросмъртница. И бабата, и писаната са си съвсем истински. Техен разводач из цяла България е Данаил Нешев, а профилът на Хайди Любопиткова във Фейсбук има над 4600 приятели и близо 2800 последователи – котката е истинска интернет сензация. И неуморен пътешественик. Задната седалка в колата на Данаил е превърната в кът на мацката – меко легълце, добре закрепени панички с храна и вода и походна тоалетна. Самата Хайди се е изтегнала на задното стъкло и само помръдването на опашка и любопитните очи издават, че не е плюшена играчка.


Аруба e американското Илиянци! До този екстравагантен извод достигнах, когато посетих блажения остров. У нас той стана символ на близка екзотика след отстрела на български гражданин с криминален привкус. За американеца пък островът с площ 193 кв. км. е нещо като филиал на Илиянци. „Шопинг-посланикът” (да, на круизните кораби има такава длъжност) създава у пасажерите убеждението, че тук цари безмитен алъш-вериш с ниски цени и диаманти на кило. Не знам как вървят брилянтите у нас, та нямам база за сравнение, но ви уверявам, че аналогични модели плазмени телевизори са по-евтини. Почти всички стоки, дори сувенирите с надпис „Аруба“, бяха белязани с етикет Made in China, от което приликата с Илиянци стана направо парлива. Китайски беше дори... индианският капан за сънища!

А населението от около 100 000 души, струпано главно в градовете и в столицата Оранжестад (кръстена на първия щатхалтер на Холандия – Вилем Оранжски), се скъсва да хвали „забележителностите си“ – най-високата точка връх Яманота – 188 м, Казибари Рок – нещо като морени, една от които наподобява черепа на Кинг Конг и е обект на специално туристическо посещение, Калифорния Хайлайтс – местния Бевърли Хилс, където богати американци в пенсия са си построили имения и махат от басейните си към туристите с бира в ръка. За важни туристически обекти минават още фарът, вятърната мелница от 1804 г., пренесена от Холандия камък по камък през 1960 г. и балсамът от алое вера. Като изключим ситния бял пясък на Палм бийч и чудовищно големите петзвездни хотели, останалите притегателни места са все „музеите на леката промишленост“ – моловете.

Но какво да очаква човек от остров, където за забележителност са обявили дори труднопреодолимите огради от живи кактуси. Цената им също боцка – 25 долара за метър.    

Българската следа на Аруба проблясва и в името на Алонсо де Охеда – първият европеец, посетил острова през 1499 година. Испански  мореплавател и мъдрец, когото нашенски доморасли учени преди години разконспирираха като Драган от Охрид.

В „Покана за пътуване“ за кратко ще се върнем в Европа, но само заради рубриката „50 места от Българската история отвъд България“, че после дълъг път ни чака – чак до шаманите в Перу, на езерото Титикака.
Перуанският писател Марио Варгас Льоса казва „Раят е зад другия ъгъл“. Очевидно за Елиза Николова Перу е раят, защото макар държавата далеч да не е зад другия ъгъл, тя е била там четири пъти, обхождайки я надлъж и шир. Дамата е юрист със сравнително рядката за България специалност медиатор. Тя чете лекции по правно посредничество в УНСС и е председател на Професионалната асоциация на медиаторите у нас. Но преди всичко Елиза е неспасяем пътешественик! Сърбелът на приключенията дотолкова я е завладял, че обмисля да намали юридическото темпо за сметка на скитническото.

Един от четирите пъти, когато Елиза Николова е била в Перу, е през 2011 година. Затова в разговора става дума и за извънземни, и за шамани, и за сакралната дата 11-и 11-и 11-та година.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мутирали тигри бродят из пустинята Негев

Неотдавна в „Покана за пътуване“ кореспондентите на националното радио в Тел Авив Искра и Феня Декало разказаха за кратера Рамон на пустинята Негев, мястото, където американски и израелски астронавти тренират за мисия до Марс. А в древни времена е имало набатейски хан по пътя на благовонията от византийско време. Там е минавало най-краткото..

публикувано на 28.11.21 в 08:45

На кого пречи споделената градина за Дружба

Ако четете проекти и визии за развитието на София, сигурно ще попаднете на идеята за развитие на градското градинарство. Градското градинарство е утвърден, полезен за обществото и градската среда модел, който се прилага в цяла Европа. Облагородяването на пустеещи кътчета в града и превръщането им в градина създава среда, в която всеки е приет..

публикувано на 27.11.21 в 08:20

Подривният чар на свободното време

Милионерите на време измерват благосъстоянието си не толкова във финансов план, колкото във времето, свободно от работа. Терминът за първи път се използва от журналистката Ниланджана Рой, която в статия за „Файненшъл Таймс“ през 2016 пише: „Да си заможен, носи спокойствие и сигурност в живота, но ми се иска да се научим да ценим свободното си време..

публикувано на 26.11.21 в 08:45

Излезе книгата „Българските азбуки“

Научната истина за предглаголическата писмена култура по нашите земи, за създаването на глаголицата и кирилицата и българската принадлежност на първия славянски писмен език, за култа към светите Кирил и Методий в православния и католическия свят и решаващата роля на българската държава за съхраняването и развитието на делото им, предадена в ясен,..

публикувано на 26.11.21 в 08:20

Личните имена като знак за културна идентичност

Личното име е „етикетът“, който носим цял живот и с който се обозначаваме пред останалите. Имената, които избираме за децата си, са резултат и свидетелство за родовата и националната ни принадлежност, религията, обществените норми и личните ни предпочитания. Кой от тези фактори преобладава в избора на благоевградчани в началото на ХХI век,..

публикувано на 25.11.21 в 12:56