Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почит към проф. Панчо Владигеров

Снимка: www.lostbulgaria.com

Имаме повод да се върнем назад в историята, когато големият композитор Панчо Владигеров създава едни от най-емблематичните пиеси в българската музика - на 8 септември се навършват 40 години, откакто той напусна този свят.

Да си спомним  неговата музика - любима и до днес за всички, неговото дело като педагог, възпитал цяла плеяда изтъкнати български музиканти, да си спомним с усмивка колоритния човек  и  невероятното му  чувство за хумор.

Владигеров е композиторът, който в първата половина на ХХ век  приобщава съвсем младата, едва прохождаща българска музика към европейската култура, а неговите творби се изпълняват в цял свят и носят навсякъде колорита на българския дух, на българския  фолклор. Част от огромното му творчество са операта „Цар Калоян“, балетът „Легенда за езерото“, пет концерта за пиано и оркестър, два концерта за цигулка и оркестър, две симфонии, много оркестрови пиеси, между които "Българска сюита", Седем симфонични танца, "Импровизация и токата", сюитата "Люлински импресии", камерна музика,  повече от 100 клавирни пиеси, 20 солови песни и т.н.

Има обаче една оркестрова пиеса, която често звучи по тържествени случаи у нас и винаги буди патриотични чувства у всеки - това е Българска рапсодия “Вардар“. Създадена е през 1922 г. за цигулка и пиано, още докато Владигеров е в Германия, далеч от Родината. Вдъхновява го  великолепната песен на Добри Христов “Ний българи сме“ ("Едничък чуй се вик") и в порив на патриотични чувства младият композитор създава тази толкова популярна и знакова за нашата музика творба.

Едно от съкровищата в Златния фонд на БНР е разказ на автора от 1978 година, поставен на фона на запис на Рапсодия “Вардар“ от 1924 година, направен в Германия - изпълнение на братята Любен Владигеров - цигулка и Панчо Владигеров - пиано. Чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14