Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за композитора и педагог Димитър Христов

Проф. д-р Димитър Христов
Снимка: nma.bg

На 2 октомври 1933 г. е роден видният български композитор и теоретик Димитър Христов. Той можеше да отбележи 85-годишнина, но си отиде от този свят преди година - на 26 февруари 2017 г.

Да си спомним за този изключително ерудиран музикант - интересен събеседник със завладяващ дар слово. Присъствала съм на негови беседи и мога да кажа, че рядко съм чувала толкова богат, колоритен език и артистичен темперамент. И като композитор проф. Димитър Христов беше интересен - съвремено мислещ творец, той имаше свой собствен стил на изказа. Автор е на две опери, играни на наша сцена: “Игра“ и „Златната рибка“, на камерна вокална музика - цикли песни по стихове на Пенчо Славейков, Яворов, Вапцаров, на клавирна музика, ансамбли, оркестрови пиеси, 24 етюда за арфа, много инструментални пиеси.

Дейността му като теоретик също беше плодотворна - той е автор на музикални трудове, учебници и множество монографии. Издател е на списанието „Музика. Вчера. Днес“, главен редактор на научното списание "Българско музикознание“. Доктор хонорис кауза на НМА “Проф. Панчо Владигеров” (2013) и ЮЗУ „Неофит Рилски” Благоевград (2009), почетен професор на НБУ от 2003 г.

И международните му ангажеминти са много престижни: от 1977 до 1981 г. проф. Христов е генерален секретар на Международния съвет за музика към ЮНЕСКО; от 1978 до 1986 г. е член на ръководството на изследователската комисия на музикалните психолози при ИСМЕ /Музикално общество за музикално образование/, и още: основател на Международното ателие на композиторите, член на фондацията "Франк Калауей" в Австралия, член на борда на Световния библиографски институт на САЩ, кореспондент на България на Световния репертоар за музикознание в САЩ, член на президиума на ВАИ и др.

В Златния фонд на БНР е запазен разговор на Димитър Христов от 7 октомври 2003 г., в който той разказва как е станал музикант. Чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14