Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Деянов за Бронзовата къща

БНР Новини
Снимка: Даниел Ненчев

Скулптурата „Бронзова къща“ на Пламен Деянов беше официално открита на площада, на който преди 20 години беше разрушен Мавзолея на комунистическия вожд Георги Димитров в София. За тези години „Бронзовата къща“ е първото по-мащабно произведение на съвременното изкуство, което се инсталира в публична градска среда в България. 300 хиляди евро струва реализацията му в центъра на столицата, като парите са осигурени от различни спонсорства и откупки на произведения на автора. „Бронзовата къща“ е подкрепена от Република Австрия. Столична община осигурни основата и осветлението. Преди София, проектът е представян в различни фази и форми – в над 30 самостоятелни изложби на Деянов в музеи по света и в над сто други участия в музеи и галерии като „Жорж Помпиду“ в Париж, „Мома“ в Ню Йорк, Музея на съвременното изкуство в Токио и редица други. Като всяко значимо произведение на съвременното изкуство „Бронзовата къща“ успя да създаде дискусия в обществото. Замисленият за София от автора проект беше трансформиран и забавен във времето заради различни обстоятелства свързани с техническите му характеристики и липсата на установен и ясен регламент за експониране на съвременно изкуство от подобен мащаб в публична среда. Този процес породи и конфликт между автора и общината, но в крайна сметка, произведението днес е обект на постоянния интерес на жителите и гостите на столицата. По повод официалното откриване на „Бронзовата къща“ в понеделник разговаряхме с автора Пламен Деянов.




Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътеводител из римския свят от Марк Сидоний Фалкс и Джери Тонър

"Обиколете Римската империя в нейния разцвет с Марк Сидоний Фалкс и неговия придружител, не особено изтънчения брит, д-р Джери Тонър", приканват издателите на книгата "Голямата обиколка на Римската империя".  Изглежда, че авторите са двама, но всъщност е един в две роли. Д-р Джери Тонър, който е ръководител на Катедрата по класическа филология и..

публикувано на 29.03.24 в 13:29

24 часа театър – събитие за истински ценители!

Наближаването на Международния ден на театъра е идеален повод за начало на театралният маратон на "Алма Алтер". От сутринта на 30-и март до сутринта на 31-ви март  театърът ще бъде дом на любители на театъра, готови да се потопят в света на театралното изкуство и да преживеят неповторими емоции. Разговорът в "Нашият ден" с Мариела Димитрова ,..

обновено на 29.03.24 в 10:44

Поетичен спектакъл в чест на Иван Радоев

ДКТ "Иван Радоев" - Плевен представя на 30 март поетичния пърформанс "Един бял лист" по стихотворения на големия български поет и драматург Иван Радоев. Така ще отбележи 97 години от рождението му.  Спектакълът е по идея на Калоян Радоев, внук на поета, а режисурата е на Йордан Славейков. Участват: Иван Радоев-син, Антъни Пенев, Димитър Николов,..

публикувано на 29.03.24 в 10:40

Пианистът Виктор Костов: Вълнението е това, което остава скрито за публиката

В Световния ден на пианото в рубриката "Темите на деня" гостува талантливия млад пианист  Виктор Костов . Преди дни в зала "България" се случи един незабравим музикален спектакъл, който остави всички присъстващи изцяло пленени от виртуозното изпълнение на вълнуващи мелодии. Концертът, озаглавен "Магията на вариациите", представи изключителни..

обновено на 29.03.24 в 10:31
проф. Милена Братоева, д-р Мона Каушик, Лора Хаджийска, Георги Стаменов и Стефани Николова

Може ли изучаването на хинди да бъде и преживяване?

На Световния ден на езика хинди в предаването за култура, коментари и анализ "Какво се случва" гостуваха преподаватели и студенти от специалност Индология в Центъра за източни езици и култури към СУ "Свети Климент Охридски", катедра Класически изток. Хинди е един от най-разпространените езици в света и основният език в северните и централните..

публикувано на 29.03.24 в 09:55