Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Деянов за Бронзовата къща

БНР Новини
Снимка: Даниел Ненчев

Скулптурата „Бронзова къща“ на Пламен Деянов беше официално открита на площада, на който преди 20 години беше разрушен Мавзолея на комунистическия вожд Георги Димитров в София. За тези години „Бронзовата къща“ е първото по-мащабно произведение на съвременното изкуство, което се инсталира в публична градска среда в България. 300 хиляди евро струва реализацията му в центъра на столицата, като парите са осигурени от различни спонсорства и откупки на произведения на автора. „Бронзовата къща“ е подкрепена от Република Австрия. Столична община осигурни основата и осветлението. Преди София, проектът е представян в различни фази и форми – в над 30 самостоятелни изложби на Деянов в музеи по света и в над сто други участия в музеи и галерии като „Жорж Помпиду“ в Париж, „Мома“ в Ню Йорк, Музея на съвременното изкуство в Токио и редица други. Като всяко значимо произведение на съвременното изкуство „Бронзовата къща“ успя да създаде дискусия в обществото. Замисленият за София от автора проект беше трансформиран и забавен във времето заради различни обстоятелства свързани с техническите му характеристики и липсата на установен и ясен регламент за експониране на съвременно изкуство от подобен мащаб в публична среда. Този процес породи и конфликт между автора и общината, но в крайна сметка, произведението днес е обект на постоянния интерес на жителите и гостите на столицата. По повод официалното откриване на „Бронзовата къща“ в понеделник разговаряхме с автора Пламен Деянов.




Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодора Димова

Теодора Димова: Християнската координатна система е базата на нашата цивилизация

Писателката и драматург Теодора Димова е избрана за член-кореспондент на БАН, стана ясно преди няколко дни. Димова е сред най-успешните съвременни автори у нас, лауреат на кампанията на Българското национално радио "Посланици на културата" . В своите романи "Емине", "Майките", "Поразените" и "Не ви познавам" Димова съумява да пречупи историческите..

публикувано на 03.10.24 в 09:53

"Преди да забравя" предизвиква емоционалния свят на зрителя

Новият български филм "Преди да забравя" е пример за интерпретация на реалността чрез изразните средства на седмото изкуство. Той беше един от филмите в конкурсната програма на 42-рия Фестивал на българския игрален филм "Златна роза", вдъхновен от действителни събития. В него възрастният Стоян е с напредваща деменция и дъщеря му Илиана решава да..

публикувано на 03.10.24 в 09:15
 Проф. Светлозар Игов

Една година без проф. Светлозар Игов

Отбелязваме една тъжна година от смъртта на проф. Светлозар Игов, писател, поет, преводач, литературен критик и преподавател. Част от големия принос на проф. Игов към българския културен живот е създаването на наградата "Дъбът на Пенчо", връчвана на едни от най-значимите поети и писатели у нас. На 30 септември се проведе литературното четене в..

публикувано на 03.10.24 в 08:55

Кръгла маса "Съвременна доминиканска литература" в СУ "Св. Климент Охридски"

На 3 октомври от 18.00 ч. в Конферентната зала в Ректората ще се проведе Кръгла маса "Съвременна доминиканска литература". Събитието се провежда в рамките на Празниците на културата на Доминиканската република (1-6 октомври) в Българския културен център в София. Гости ще бъдат четирима изтъкнати писатели и общественици от далечната карибска..

публикувано на 02.10.24 в 17:55

"Буржоата благородник" на сцената на Сатиричния театър

На 3-ти октомври в Сатиричният театър " Алеко Константинов " е премиерата на спектакъла " Буржоата благородник " от Жан-Батист Поклен Молиер. Режисьор на представлението е актрисата Бойка Велкова, сценографията е дело на Чавдар Гюзелев, костюми – Тита Димова-Вантек, музика – Теодосий Спасов и пластика – Мила Искренова. "Буржоата..

публикувано на 02.10.24 в 15:58