Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пламен Деянов за Бронзовата къща

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: Даниел Ненчев

Скулптурата „Бронзова къща“ на Пламен Деянов беше официално открита на площада, на който преди 20 години беше разрушен Мавзолея на комунистическия вожд Георги Димитров в София. За тези години „Бронзовата къща“ е първото по-мащабно произведение на съвременното изкуство, което се инсталира в публична градска среда в България. 300 хиляди евро струва реализацията му в центъра на столицата, като парите са осигурени от различни спонсорства и откупки на произведения на автора. „Бронзовата къща“ е подкрепена от Република Австрия. Столична община осигурни основата и осветлението. Преди София, проектът е представян в различни фази и форми – в над 30 самостоятелни изложби на Деянов в музеи по света и в над сто други участия в музеи и галерии като „Жорж Помпиду“ в Париж, „Мома“ в Ню Йорк, Музея на съвременното изкуство в Токио и редица други. Като всяко значимо произведение на съвременното изкуство „Бронзовата къща“ успя да създаде дискусия в обществото. Замисленият за София от автора проект беше трансформиран и забавен във времето заради различни обстоятелства свързани с техническите му характеристики и липсата на установен и ясен регламент за експониране на съвременно изкуство от подобен мащаб в публична среда. Този процес породи и конфликт между автора и общината, но в крайна сметка, произведението днес е обект на постоянния интерес на жителите и гостите на столицата. По повод официалното откриване на „Бронзовата къща“ в понеделник разговаряхме с автора Пламен Деянов.
Снимка

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ханох Левин

Литературна екскурзия по местата на Ханох Левин в Тел Авив

Стилът в пиесите му е сравняван с този на абсурдистите Бекет и Пинтър. Веднага се сещаме и за Снежина Петрова в пиесата му „Старицата от Калкута“ в Театър 199 „Валентин Стойчев“ под режисурата на Явор Гърдев...  Ханох Левин е най-разпознаваемият израелски съвременен драматург. Неговите пиеси се поставят в целия свят, включително и в България.  Затова е..

публикувано на 21.10.21 в 17:00

Без маски в киното: Фицата

В новия епизод на „Без маски в киното“ ви представяме един разговор за страстта към киното и музиката с филмовия и театрален актьор и музикант – Филип Аврамов! Той участва в емблематични роли в едни от най-успешните български филми – „Писмо до Америка“, „Тилт“, „Кецове“, „Възвишение“, „Голата истина за група „Жигули“. Филип признава, че най-голямата му..

публикувано на 21.10.21 в 16:30

Столична библиотека стана на 93 години

По повод празника най-новата поредица от събития е „Книжен дизайнер на месеца“, а първата открита вече изложба на илюстратор е на художничката Капка Кънева под заглавие „Прорези“. Идеята е софиянци и гости на града да се запознаят със съвременните художници, посветили се на изкуството на книгата. Изложбата включва произведения на Капка Кънева от..

публикувано на 21.10.21 в 16:23

Златната есен на Владимир Шунев в галерия „Париж“

Вече добре познатият на българската публика автор Владимир Шунев откри самостоятелната изложба в столичната галерия „Париж“ на 18 октомври – Деня на покровителя на художниците св. Апостол Лука. Заглавието на експозицията е „Златна есен“ – прекрасно обобщение на темата и възможност за зрителите да се насладят на топли пасторални пейзажи и меки..

обновено на 21.10.21 в 09:01
„Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта“

Паник бутон театър

„Паник бутон театър“ е независима театрална компания, основана в София, България през 2014 г., следствие от срещата и общата визия за изкуството и живота на българския режисьор Василена Радева и американския артист Нейтън Купър. Мисията на „Паник бутон театър“ е да допринася за повишаването на емпатията и толерантността у човека и обществото..

публикувано на 20.10.21 в 15:23