Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

55 филмови заглавия на "Киномания", сред тях - 5 нови български продукции

Днес се състоя основната пресконференци за "Киномания", на която бяха представени акцентите от програмата, френското и италианското кино, както и българските продукции.
Снимка: БГНЕС

В 32-рото издание на „Киномания“ от 15 до 30 ноември са включени 55 филмови заглавия, сред които и 5 нови български продукции. Това са „Далеч от брега“, „Смарт Коледа“, „Мълчанието на сестра ми“, „Соня Йончева“ и „Времето е наше“ - продукцията, с която ще бъде открит фестивалът, заяви пред БНР председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков.

„Селекцията ни е ма много високо ниво. Традиционно откриваме с български филм. Тази година го направихме неслучайно, не само заради традицията, а защото, според мен в този филм е отправено послание и то именно към младите хора, въпреки че става дума за събития отпреди 30 години“, каза Борислав Велков в предаването „12+3“ на „Хоризонт“.

„Призивът ни е млади хора да посетят този филм, които не са били съвременници на тези събития, за да видят цялата технология на прехода, всичко, което се е случило и неща, от които техният живот и за момента и в бъдеще би зависил в една или друга степен“, посочи той.

В програмата са включени 4 детски филма, 3 документални и един за историята на киното. Зрителите ще могат да видят още 9 френски и един испански филм, някои от които са предпремиерни или премиерни.

Програматорите на „Киномания“ Владимир Трифонов и Еми Азарян откроиха някои от най-вълнуващите заглавия.

„Всички тези заглавия са като извадка от афишите на световните фестивали. От поредните блестящи филми, които ще бъдат прожектирани в Зала 1, това е филмът за Ван Гог "Ван Гог пред портите на вечността“, каза Азарян. 

„Аз бих откроил няколко заглавия - филмът с Хоакин Финикс и Рууни Мара „Мария Магдалена“, който няма да има разпространение по кината в България. Филмът за който Робърт Редфорд обяви, че това ще е последната му роля в киното – „Старецът и оръжието“. Три съвсем горещи филма от селекцията на фестивала в Сан Себастиан – два от тях са с Жулиет Бинош – „Живот нависоко“ и японската продукция „Видение“, и филмът „Червено“, който представяме благодарение на подкрепата на аржентинското посолство“, допълни Трифонов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14