Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Първата световна война през призмата на личната история на генерал Владимир Заимов

БНР Новини
Михаил Заимов, Ива Дойчинова и Георги Киряков в студиото на "Нашият ден"
Снимка: Нашият ден

100 години след края на Първата световна война, погледнахме съм събитията през призмата на личната история на ген. Владимир Заимов  чрез неговите внуци – Михаил и Мартин Заимови. 

Михаил донесе в студиото уникална книга: „Младият Заимов“, написана от майка му за нейния баща през 1990 г. Целият тираж на книгата бил пред унищожение, но Михаил го изкупува и пълни половин стая с това издание, съставено от писмата на ген. Заимов към неговия баща, към любимата му съпруга и военните му дневници.

Екземпляр от книгата с посвещение от Клавдия Заимова е безценен подарък за екипа на „Нашия ден“.

В разговор за героизъм, който вече няма, за възможността да преживеем отново  реална война, за тежестта на това да бъдеш внук на герой, Михаил и Мартин Заимови и политологът Георги Киряков влязоха в дълбоки откровения и споделиха прогнозите си за бъдещето.
В края на предаването Михаил Заимов прочете всички битки, в които е участвал неговият дядо Владимир Заимов.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Зиновиев

Владимир Зиновиев: Енергетиката ще има тотално различна форма и архитектура

В състояние ли e  България да извърви трудния път за сигурност и устойчиво енергийно развитие? Ако оставим настрана темата за социалната справедливост, то по отношение на политическата справедливост сме на прав път? "Има съществено несъответствие до разбирането на засегнатите социални групи от населението и по отношение на управлението на..

публикувано на 26.05.22 в 15:05
Владислав Панев

Владислав Панев: Енергетиката ще претърпи тотално преосмисляне

Какво се случва с енергетиката в държава, която спестява пари на ТЕЦ-овете си, или какво е бъдещето на енергетиката от миналото? Защо има енергийна трансформация ? “Ясно е, че и в България, и в ЕС тя настъпва първоначално вследствие на идеята за Европейския зелен пакт, целите, които то си поставя до 2050 г., а от друга страна, на..

публикувано на 26.05.22 в 13:10

Как фондация от Добрич създаде работа за хора с интелектуални затруднения

В последно време сме свидетели на това как държавата постепенно се оттегля от подкрепата – такава, каквато я даваше до момента – за украинците, избягали от войната у нас. Многото доброволчески организации обаче, които се ангажираха с помощ за тези хора, продължават своята работа. Така беше и по време на Covid кризата. Така, за съжаление,..

публикувано на 26.05.22 в 11:18

Стефан Георгиев: Има разделения, които пораждат ниско доверие

“Социалните мрежи, троловете, пропагандата и тролските ферми със сигурност са неща, които съществуват, но те влияят в едни или други социално-икономически условия. Те не са се появили отникъде и инсталирани в нашето общество“, казва в “Нашият ден“ социологът Стефан Георгиев : “ Има разделения, които са отвъд пропагандата, която битува в..

обновено на 26.05.22 в 10:09

Малко читалище оцелява като туристическа дестинация – как?

От "живите библиотеки“ до живото наследство от бабини времена – как читалището в едно малко градче поддържа интереса към културните традиции от региона ? Читалището в град Момин проход отдавна си е спечелило авторитета на една от най-дейните културни институции в община Костенец. Членовете на екипа му предпочитат да търсят решения за..

обновено на 26.05.22 в 08:00