Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изложба на световна типография от България

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Фонт Фабрик - Николай Петрусенко, Станислав Симов-Свет и Стан Парталев (отляво надясно)
Снимка: Фонт Фабрик

Често не си даваме сметка, че всичко, което четем, е посредством шрифт, създаден от художник. Сега ще обърнем внимание на този основополагащ за възприемането на писменото слово въпрос.
Снимка: Фонт Фабрик
Поводът е изложбата, посветена на 10-годишнината на колектива за създаване на шрифтове – Фонт Фабрик. Експозицията с постери, типография и триизмерни обекти, посветени на шрифтовете – може да се види до края на месец ноември в галерия 2.0. Защо са важни шрифтовете? Как се създават? Каква е разликата между българската и руската кирилица?Снимка: Фонт Фабрик

По тези теми – Даниел Ненчев разговаря с дизайнерите – Светослав Симов-Свет, основател на Фонт Фабрик, Николай Петрусенко и Стан Парталев. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хавиер Гома

Философските микроесета на Хавиер Гома на български език

Хавиер Гома Лансон е испански философ, есеист, писател и изтъкнат интелектуалец. Много популярни са неговите философски есета. За първи път на български език можем да прочетем есеистичната му книга под заглавие „Философия за света (и за всички в света)“. Това са всичките му кратки текстове, наречени микроесета. Те са публикувани в притурките на различни..

обновено на 17.10.21 в 18:08

Три етажа за тайните

В рамките на Кино-литературния фестивал "Синелибри" 2021 гостува израелският писател Ешкол Нево, който е в София за представянето на книгата си и на филма на режисьора Нани Морети „Три етажа“.  Ето какво сподели  Ешкол Нево в "Артефир": Предчувствие за Covid "За първи път съм в България – всичко изглежда много очарователно. Заради филма книгата..

публикувано на 16.10.21 в 14:56

"Зелената планета" или как изкуството помага на образованието

Как изкуството може да влезе в полза на образованието? Един красив приказен свят, "Зелената планета" използва нов подход, чрез който децата, четейки приказки, учат. Това се случва с помощта на игри, вплетени умело в историите.  Сред българските издания за книги с буквите липсват подобни двуезични издания като "Зелената планета". Те  биха били от полза..

публикувано на 16.10.21 в 14:20

„Архитектура на звука“ – проект на Мартиан Табаков

„Архитектура на звука“ се наричат проектът на Мартиан Табаков, с куратор Ирина Баткова, и пърформансите с участието на музикантите Георги Дончев и Росен Захариев-Роко в столичната галерия „Плюс 359“ в сградата на запазената Водна кула в квартал „Лозенец“. "Създаването на скулптура, която работи като музикален инструмент, включва не само..

публикувано на 16.10.21 в 10:00
Албена Баева

Художникът като арбитър в спора за бъдещето

Албена Баева е художник, експериментатор, фантазьор, създател на създаващи джаджи. Тя работи в пресечната точка на изкуство, технология и социална наука и от тази своя позиция наблюдава метаморфозите на света. Най-важното от разговора е споделянето на визията за новата роля на художника или визуалния артист, както го назоваваме по-често днес...

публикувано на 15.10.21 в 14:35