Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как доброто да не остава анонимно

Таня Величкова, Красимира Величкова и Нина Цанева в студиото на "Нашият ден"
Снимка: Светлана Тодорова

В сезона на благотворителността в „Нашият ден” разговаряхме за медиите и корпоративното дарителство или по-точно за това как медиите /да/ разказват за него. Дали законът пречи да цитираме имена на компании, реализирали значими инициативи и проекти в полза на обществото или дарителски кампании? Къде и как да определим границата между скритото търговско съобщение и правото на пълна информация за слушателите? Кой е най-добрият начин да информираме за добрите примери за корпоративна социална отговорност, така че да се обърнат нагласите, че в обществото ни нищо не се случва, че изобилства негативното и че няма развитие? Има ли добри практики и стандарти, които да служат като ориентир за медиите? 

Това бяха въпросите, които коментирахме в „Нашият ден“ днес. Можем да ги обобщим така: Как добротворчеството да не остава анонимно в медиите? Предложихме отговори, заедно с гостите в студиото: Розита Еленова от медийния регулатор (СЕМ), Красимира Величкова от Българския дарителски форум, обединяващ компании и фондации, които отделят ресурси за благотворителност, Таня Величкова – старши продуцент „Актуални предавания и спорт“ в програма „Хоризонт“ на БНР и Симона Велева – експерт по медийно право към Асоциацията на европейските журналисти. 
Повече за тях можете да научите в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Галев

Рекламата като политически обстрел

Преди още официално да стартира предизборната кампания 2 в 1, ние, обикновените избиратели, сме свидетели на грозни скандали, обвинения, подливане на вода между отделните политически субекти. Тези от нас, които не изключват телевизорите си, защото не искат да бъдат част от тази грозна игра, със сигурност предвиждат още по-тежки сцени между..

публикувано на 13.04.24 в 10:00

142 години училищно дело в село Сотиря

Село Сотиря се намира в Югоизточна България, на 7-8 км от общинския град Сливен. Разположено е в подножието на Стара планина и в него живеят над три хиляди човека. Селото е добре благоустроено – разполага с кметство, основно училище и целодневна детска градина. Медицинското обслужване е поето от трима общопрактикуващи лекари. Името му е..

публикувано на 13.04.24 в 09:10
Снимката е илюстративна

Продажба на недвижимо имущество и завещание

. В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Ангел Димитров от Бургас: От 15 години живея с една жена на семейни начала, без да имаме сключен граждански брак. Написах си завещание, в случай че стане нещо с мен, тя да наследи моята къща. Трябва..

публикувано на 12.04.24 в 15:45

Центърът за подводна археология в Созопол претендира за регионален статут

За потъналите праисторически селища, антични градове и кораби, за ценните богатства в Черно море, за подводната археология, популяризирането и опазването на световното подводно културно наследство в Черноморския регион – разговор в "Нашият ден" с д-р Найден Прахов , директор на Центъра за подводна археология в Созопол, който може скоро да се..

публикувано на 12.04.24 в 12:41
Адв. Петър Николов и Анелия Торошанова

Ще настъпи ли хаос с Шенген?

Граничните власти вече няма да проверяват за заместващо съгласие – съдебно решение или нотариално заверена декларация при пътуване на деца по въздух и по вода в Шенгенското пространство. Кой ще следи за родителското съгласие освен съда? Може ли да се очакват отвлечени неизвестно къде деца вследствие на не малкото родителски конфликти? Ще настъпи ли хаос с..

публикувано на 12.04.24 в 12:40