Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баладите на Шопен в нови записи на Антонина Бонева

Изтъкнатата българска пианистка Антонина Бонева осъществи нови записи по покана на "Музикална къща БНР". В Първо студио на Националното радио Бонева направи нова регистрация на четирите клавирни балади от Фредерик Шопен, изключително популярни и обичани от публиката, но твърде рядко изпълнявани в интеграл.

В интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" пианистката, определяна като един от най-залежителните български шопенисти, разказва за вдъхновението на младия Фредерик Шопен за създаването на нов за онази епоха жанр - клавирната балада.
"Тази година се навършват 220 години от рождението на големия полски поет Адам Мицкевич, който всъщност е станал причина за зараждането на жанра балада в клавирната музика. Самият той посреща Шопен като млад в Париж, въвежда го в общество, помага ми да започне и концертна дейност, и въобще да започне неговият живот във втората му родина. Мицкевич е изпратил на Шопен своите балади и му е поръчал да напише по тях пиеси за пиано. И така всъщност се заражда жанра клавирна балада. И всички опити на следващите композитори - колкото и да са хубави тези на Брамс и на Лист, не могат да достигнат нивото, богатството, сериозният, задълбочен смисъл, разнообразието и завършеността на шопеновите балади." - споделя размисли изпълнителката.


Антонина Бонева
произхожда от семейство на известни музиканти. Завършва Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в класа на проф. Николай Евров. Специализира в Кралската консерватория в Антверпен (Белгия) при проф. Фредерик Геверс, който пише за нея: "Тя е много талантлива - както музикално, така и инструментално". Кариерата отвежда пианистката в много страни по света, на много престижни сцени. Освен това тя е уважаван педагог и нейни ученици печелят награди на национални и международни конкурси. Самата тя често е канена като член на жури. От 2011 г. Антонина Бонева е заместник-председател на дружеството ,,Шопен" у нас.

Интересни детайли за осъществяването на новите записи на пианистката в БНР чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14