Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

90-ият рожден ден на голямата Снежина Гълъбова

Снежина Гълъбова
Снимка: личен архив

Тя не пожела да го дочака и ни остави няколко седмици преди това, сякаш да избегне каквато и да е ненужна за нея обществена показност.
Половин век на сцената, често в партньорство с най-добри музиканти, български и чужди. Еднократни срещи на светкавичните музикантски рефлекси, разгръщането на многократни възможности да се музицира отново и отново с един човек, докато връзката се изчерпи. И в отбрани случаи отдаването дълготрайно на близостта на сцената, на първо място на своя съпруг –цигуларя проф. Боян Лечев. Можеше да свири с всеки, но
избираше какво и с кого, защото музиката беше нейното царство, в което тя се движеше с невидима корона, но всички признаваха величието и. Същевременно Снежина оценявашe веднага таланта и качествата на другия и можеше многократно да му се възхищава, това я правеше щастлива и различна от много други. Не живееше с ничия отразена светлина и нямаше нужда да привлича още блясък върху себе си.
Бе щастлива много години да преживява музиката и като оркестрант-пианист, заобиколена от много тембри и багри, прониквайки в многопластовата партитура, такава благословия бе най-голямата светлина. Освен това имаше харизматична външност и сто процентна женственост на която не се осланяше в професионалния си живот. По-скоро тя балансираше с мекота, сърдечност и разбиране, остротата и силата на нейния проникновен, аналитичен мъжки ум, който можеше да сложи всеки и всичко на мястото му. Не малко хора от следващите поколения можеха да завидят на широтата на вижданията и разбиранията и, придружени с неподражаемото и артистично вълнение.
 Но бе наистина родена да партнира със звука на пианото, да следва красиво и естествено и мисълта на автора и на свирещите с нея музиканти. С богатството на духа си да оживява всяка нота от клавирната партия и никога да не накърни цялостното усещане и съвършения баланс. Да бъдеш себе си и да твориш в единение е висше майсторство, което не е само професионално достойнство, а качество на личността. Тя беше и остава голямата Снежина Гълъбова.

Петък, 8 февруари, от 19.20 часа

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Григор Паликаров – многостранен талант

В „Студио „Музика“ гостува Григор Паликаров – диригент, пианист и композитор, концертирал в почти цял свят: Европа, Азия, САЩ и Латинска Америка, на 30 ноември. Носител е на наградата „Златно перо“ през 2009 г., „Емил Чакъров“ – 2019, „Кристална лира“ през 2002, 2012 и 2017, както и „Златна лира“ за изключителен принос към българското музикално..

публикувано на 30.11.21 в 08:40

Програмата на еврокласик ноктюрно от 1 до 15 декември 2021

1 декември 3.00 часа – Жорж Орик (1899-1983), Трио за обой, кларинет и фагот. Изпълнява ансамбъл Мидвест (Дания). 3.14 часа – Бенджамин Бритън (1913-1976), Пан из „Шест метаморфози по Овидий“, оп. 49. Изпълнява Петер Кирщайн (обой). 3.16 часа – Ребека Кларк (1886-1979), Думка - дуо кончертанте за цигулка, виола и пиано. Изпълнява ансамбъл Мидвест..

публикувано на 30.11.21 в 08:15
Йонас Кауфман ролята на Радамес

„Аида“ със Сондра Радвановски и Йонас Кауфман от Париж

150-годишнината от първата премиера на операта „Аида“ от Верди трябваше да бъде увенчана с продукция на Парижката опера с Йонас Кауфман, Сондра Радвановски и Елина Гаранча (за първи път в ролята на Амнерис). Това трябваше да е и гвоздеят на сезон 2020/2021 година в Европа, според намеренията на новото ръководство на операта. Covid ситуацията обаче..

публикувано на 27.11.21 в 09:15
Сцена от 4 дейстие, 2 картина от операта „Аида“ на Джузепе Верди, в Palais Garnier, Париж, 1880 г.

„Аида” от Джузепе Верди, опера в четири действия

Либрето: Антонио Гисланцони Премиера: 24 декември 1871 година в Кайро Действащи лица: • Фараонът на Египет (бас) • Амнерис – негова дъщеря (мецосопрано) • Аида – етиопска принцеса, робиня (сопрано) • Радамес – египетски военачалник (тенор) • Рамфис – върховен жрец (бас) • Амонасро – цар на Етиопия (баритон) Действието се развива в Мемфис..

публикувано на 26.11.21 в 09:25
Гиорги Гигашвили

Диригентът Георги Димитров и пианистът Гиорги Гигашвили водят радиосимфониците от Моцарт към Шуберт

Изискана австрийска програма предлага този петък на своите почитатели Симфоничният оркестър на Българското национално радио. Под диригентството на Георги Димитров, срещите с когото винаги са празник не само за публиката, но и за самите музиканти от радиооркестъра, ще прозвучат Концерт за пиано и оркестър №20 в ре минор, KV 466 от Волфганг Амадеус..

публикувано на 25.11.21 в 10:07