Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Убийството на Александър ІІ – причини, следствия, изводи

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини

На 13 март 1881 г. при атентат е убит императорът на Русия Александър ІІ. Това е осмото покушение срещу личността на самодържеца, най-сетне оказало се успешно. По думите на един съвременник, терористите от „Народна воля“ и от други радикални революционни руски организации буквално се впуснали на лов за Негово Величество. Иронията на историята е, че сполучилият атентат е осъществен точно преди Александър ІІ да подпише резолюция за нова политическа реформа в управлението на империята. Царят-Освободител, наречен така заради подписания на 19 февруари (3 март) 1861 г. Манифест за отмяна на крепостното право (именно тази е причината на същата дата да се сключи примирието в Сан Стефано 17 години по-късно), пада жертва на фанатизирани революционери, описани в романа „Бесове“ на Ф. М. Достоевски, писан през 1871-72 г.
Храмът „Възкресение Христово“ в Санкт-Петербург, издигнат на мястото, където е убит император Александър ІІСмъртта на Александър ІІ има тежки последствия за самата руска империя, за очакваните реформи, за отпускането на хватката на самодържавието. На трона след него се възкачва вторият му син Александър ІІІ, над когото силно влияние оказва Константин Победоносцев, обер-прокурор на Светия Синод на Московската Патриаршия и един от водещите руски консерватори и реакционери. Александър ІІІ има решаваща роля за абдикирането на княз Александър І Батенберг от българския престол, тоест смъртта на неговия баща косвено има влияние върху развитието и на българската политическа история. Петото покушение срещу Александър ІІ, между другото, е подготвено в Зимния дворец, където е трябвало да се проведе тържествена вечеря на императора с българския княз. Двамата закъсняват и оцеляват, но взривът убива 67 човека.
Александър Стоянов, Митко Новков и доц. Момчил Дойчев в студиото на „Премълчаната история“ Снимка: Емил НиколовПредаването „Премълчаната история“ в броя си на 13 март разгледа подробно причините, следствията и изводите от смъртта на Александър ІІ с български учени – историци и културолози, специалисти по историята на Русия: Александър Стоянов, доц. Михаил Дойчев, проф. Андрей Андреев и Деян Кюранов.

  

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Даровете на смъртта

Прогресът на биоинформатиката, генетиката, биотехнологиите и тъканното инженерство дават надежда, че ще можем, ако не да срутим, то поне да избутаме нататък последната бариера – смъртта. Какво ще се случи обаче, когато доближим безсмъртието? Дали в стремежа си да се избавим от човешката участ, няма да се превърнем в нещо друго? Стоян Ставру и..

публикувано на 18.06.21 в 11:32

Средновековен панаир в Талин

В Стария град на Талин са запленени от историята. Ако като мен попаднете през уикенда на площада пред кметството, със сигурност ще се окажете във въртопа на истински средновековен панаир. Благородни дами и кавалери танцуват монотонни дворцови танци, пъстри сергии предлагат дудуци и лъкове, ръчно духано стъкло и домашни сапуни с билки, плетива..

публикувано на 18.06.21 в 07:55

Робството е феномен от зората на историята до наши дни

Индианката Покахонтас се залюбила с британеца Джон Смит преди шест века. Малко известно е обаче, че Джон Смит, авантюрист отвсякъде, е бил продаден като роб по-късно на мюсюлмански господар, и по всяка вероятност е посетил Варна тъкмо по тази причина, а после и полуостров Крим. Град Сочи на езика на езика на черкезкия народ убихи е „Пазар на..

публикувано на 16.06.21 в 17:18

За Храма на Мелпомена

„Отколе ни е казано, че всички Пътища към Храма водят. А Храмът на Изкуството е онзи, в който вечно търсим знаците за овладяване и на космичното, и на катадневното общение… … веднъж намерили се – да забравим разноликите Пътеки, по които сме вървели. Да обединим творящата енергия и заедно да тръгнем по единствения път към умножаване жреците..

публикувано на 16.06.21 в 10:12

Софийската духовна семинария обучава и формира личности

Вече повече от век Средното общообразователно духовно училище подготвя кадри не само за Църквата, но и за различни сфери на дейност. Немалко изявени държавни мъже от близкото ни минало са започнали пътя си оттам. Учебното заведение е със статут на общообразователно духовно училище, едно от двете в България, заедно с пловдивското. Дипломите, които..

публикувано на 15.06.21 в 09:05