Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убийството на Александър ІІ – причини, следствия, изводи

БНР Новини

На 13 март 1881 г. при атентат е убит императорът на Русия Александър ІІ. Това е осмото покушение срещу личността на самодържеца, най-сетне оказало се успешно. По думите на един съвременник, терористите от „Народна воля“ и от други радикални революционни руски организации буквално се впуснали на лов за Негово Величество. Иронията на историята е, че сполучилият атентат е осъществен точно преди Александър ІІ да подпише резолюция за нова политическа реформа в управлението на империята. Царят-Освободител, наречен така заради подписания на 19 февруари (3 март) 1861 г. Манифест за отмяна на крепостното право (именно тази е причината на същата дата да се сключи примирието в Сан Стефано 17 години по-късно), пада жертва на фанатизирани революционери, описани в романа „Бесове“ на Ф. М. Достоевски, писан през 1871-72 г.
Храмът „Възкресение Христово“ в Санкт-Петербург, издигнат на мястото, където е убит император Александър ІІСмъртта на Александър ІІ има тежки последствия за самата руска империя, за очакваните реформи, за отпускането на хватката на самодържавието. На трона след него се възкачва вторият му син Александър ІІІ, над когото силно влияние оказва Константин Победоносцев, обер-прокурор на Светия Синод на Московската Патриаршия и един от водещите руски консерватори и реакционери. Александър ІІІ има решаваща роля за абдикирането на княз Александър І Батенберг от българския престол, тоест смъртта на неговия баща косвено има влияние върху развитието и на българската политическа история. Петото покушение срещу Александър ІІ, между другото, е подготвено в Зимния дворец, където е трябвало да се проведе тържествена вечеря на императора с българския княз. Двамата закъсняват и оцеляват, но взривът убива 67 човека.
Александър Стоянов, Митко Новков и доц. Момчил Дойчев в студиото на „Премълчаната история“ Снимка: Емил НиколовПредаването „Премълчаната история“ в броя си на 13 март разгледа подробно причините, следствията и изводите от смъртта на Александър ІІ с български учени – историци и културолози, специалисти по историята на Русия: Александър Стоянов, доц. Михаил Дойчев, проф. Андрей Андреев и Деян Кюранов.

  

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даяна Димитрова – носител на наградата

Еврика! Успешни българи: Даяна Димитрова

Тя е красива и пълна с изненади млада жена. Само преди месец стана носител на наградата "Млад фермер" на Фондация "Еврика". През 2012 г. се регистрира като земеделски производител и изпълнява проект по програма "Млад фермер" за трайни насаждения и пчелни семейства. Прекъсва образованието си по балканистика и се записва “Растителна защита“ в Аграрния..

публикувано на 26.02.24 в 17:00

"Змейска" топонимия по българските земи

Планетарното честване на китайския зелен дървен дракон някак си ни подсеща за нашите местни приказни чудовища, забравени в старите ни детски книжки. Змейове, лами и хали се спотайват дребни и безобидни за облъчените ни от крещящи образи и звуци сетива. Било е време обаче, когато те са владеели въображението на хората, което ги е създало едновременно..

публикувано на 26.02.24 в 12:57
Румен Златев

Военен разузнавач събра пътуванията си в "Семки от живота"

Някои пътешестват както дишат, други скитат по работа, трети пътуват навътре към себе си. Моят първи гост, Румен Златев, успява да съчетае и трите формули за пътуване в изпълнения си с приключения жизнен път и да ги събере в сборника с разкази "Семки от живота". Той израства във Варна и закономерно след завършването на френската гимназия там се..

публикувано на 25.02.24 в 13:25

Студентът Мартин Тотев създаде антитреморна ръкавица

Студентът по информатика Мартин Тотев от Пловдивския университет създаде ръкавица, която неутрализира треперенето на ръцете на хора, които страдат от тремор, болестта на Паркинсон и други неврологични заболявания. С разработката си Мартин Тотев спечели първо място във второто издание на конкурса Start-up Academy, организиран от висшето училище. Първото..

публикувано на 25.02.24 в 10:30

Метеор през хартията – Епизод 2: Иван Методиев

"Метеор през хартията" – серия от четири предавания по "Радиоенциклопедия", посветени на знакови поети от втората половина на XX век, отишли си внезапно Епизод 2 – Иван Методиев През лятото на 2001 г. авторът на пронизващи с визията си за българската съдба стихове Иван Методиев бе открит мъртъв край бреговете на р. Места. Методиев – създател..

публикувано на 24.02.24 в 14:35