Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложба – послание за напредничавостта на България

БНР Новини
Ива Дойчинова, Николай Неделчев и Мария Василева (отляво надясно)
Снимка: Здравко Петров

От няколко дни в галерия „Структура“ е открита изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“, която ще продължи до 27 юли. В нея са изложени картини от колекцията на Николай Неделчев, представящи българския модернизъм в периода между двете световни войни. В студиото на „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“ на БНР гостуваха колекционерът Николай Неделчев и галеристката Мария Василева. За Николай Неделчев ориентацията към българския модернизъм от началото на 20 век пламва след среща с картина на Милчо Качулев. Той разбира, че е попаднал на „бяло петно“ в българското изкуствознание, което разпалва колекционерската му страст, която придобива характер на откривателство. Когато вижда колекцията на Неделчев галеристката Мария Василева разбира, че е попаднала на „съкровище“. Платната показват, че в първата половина на 20 век България е вървяла ръка в ръка с Европа. Галеристката схваща изложбата като позитивно послание за напредничавостта на България. Изложбата повдига много въпроси: Защо тези художници не са ни известни? Защо творбите им не се намират в музеите?

В изложбата все пак има и много известни имена, някои от които не винаги свързвани с изобразителното изкуство като създателят на националното радио Сирак Скитник, изкуствоведът Николай Райнов, литературният критик Кирил Кръстев, поетът Гео Милев, но също художниците Иван Милев, Иван Ненов, Жорж Папазов, Дечко Узунов, Александър Жендов… Сред неизвестните имена пък освен Милчо Качулев са Ана-Люля Симидова Праун, Мара Учкунова-Аубьок и Анна Балсамаджева .„Изложба-откритие“ – обобщи водещата Ива Дойчинова оценката за уникалното културно събитие.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ирмена Чичикова открива с пърформанс фестивала RADAR 2020

Седмото издание на фестивала RADAR Beyond Music (23 – 25 октомври) във Варна е с изцяло българска програма тази година. Ще бъдат представени селектирани творби на авангардни артисти, създадени през месеците на изолация, които показват несигурността, страха, объркването, но и любовта и надеждата. Всички те са своеобразен манифест за важността..

публикувано на 23.10.20 в 14:19

Художникът Илиян Колев участва в Есенния салон в Париж за втори път

Художникът Илиян Колев за втора поредна година участва в Есенния салон в Париж. Той е избран от престижно жури заедно с 890 художници от цял свят. Представя се с картината „Конструкция 7„ (с размери 130/97), изпълнена в техника "акрил върху платно", в секция „Абстракция“. Салонът е изключително успешно годишно културно събитие, което..

публикувано на 23.10.20 в 12:54

Изложба живопис на Захари Каменов

Един от истинските, вечно търсещи и винаги различни артисти, Захари Каменов отново ни покорява с диапазона на своята чувствителност, с дълбоките асоциации и знакови енигми, които присъстват в творбите му. Сега в галерия „Арте“ той показва новата си изложба, която има ретроспективен характер, защото включва и произведения от 1985 година, но..

публикувано на 23.10.20 в 11:12

Ивайло Христов: Неглижирането на изкуството се връща като бумеранг

"Виждаме неща, несъвместими с какъвто и да било човешки морал. И това е в следствие на неглижирането на образованието, на изкуството, на културата ." Това сподели актьорът, режисьор и преподавател проф. Ивайло Христов, Главен герой в "Нашият ден": " Правя една пиеса в Театър 199. Казва се "Боклук" . Пиесата спечели конкурса за нова българска..

публикувано на 23.10.20 в 10:15

Прозрачността на поезията

След 25-годишно мълчание Стоянка Грудова (1948 – 2018) издаде стихосбирките си „Аз, рибата“ и „Бъдещето между нас“. За съжаление това се оказаха последните ѝ книги.  Сега сред читателите е стихосбирката ѝ с избрана и непубликувана поезия „Време на прозрачност“ (2020). В едно интервю тя казва за вдъхновението и писането на поезия:  „Съзнанието..

публикувано на 23.10.20 в 10:02