Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложба – послание за напредничавостта на България

БНР Новини
Ива Дойчинова, Николай Неделчев и Мария Василева (отляво надясно)
Снимка: Здравко Петров

От няколко дни в галерия „Структура“ е открита изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“, която ще продължи до 27 юли. В нея са изложени картини от колекцията на Николай Неделчев, представящи българския модернизъм в периода между двете световни войни. В студиото на „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“ на БНР гостуваха колекционерът Николай Неделчев и галеристката Мария Василева. За Николай Неделчев ориентацията към българския модернизъм от началото на 20 век пламва след среща с картина на Милчо Качулев. Той разбира, че е попаднал на „бяло петно“ в българското изкуствознание, което разпалва колекционерската му страст, която придобива характер на откривателство. Когато вижда колекцията на Неделчев галеристката Мария Василева разбира, че е попаднала на „съкровище“. Платната показват, че в първата половина на 20 век България е вървяла ръка в ръка с Европа. Галеристката схваща изложбата като позитивно послание за напредничавостта на България. Изложбата повдига много въпроси: Защо тези художници не са ни известни? Защо творбите им не се намират в музеите?

В изложбата все пак има и много известни имена, някои от които не винаги свързвани с изобразителното изкуство като създателят на националното радио Сирак Скитник, изкуствоведът Николай Райнов, литературният критик Кирил Кръстев, поетът Гео Милев, но също художниците Иван Милев, Иван Ненов, Жорж Папазов, Дечко Узунов, Александър Жендов… Сред неизвестните имена пък освен Милчо Качулев са Ана-Люля Симидова Праун, Мара Учкунова-Аубьок и Анна Балсамаджева .„Изложба-откритие“ – обобщи водещата Ива Дойчинова оценката за уникалното културно събитие.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България от XIX век през погледа на чужденеца

Как географи, аптекари, романисти, ценители на растения, военни кореспонденти, инженери, медици и туристи откриват и възприемат България през XIX век?  Това е книга, базирана на стотици пътеписи и лични записки на пътешественици от Западна Европа, посетили България през XIX век. Повечето от текстовете са непознати на българската историография...

публикувано на 13.07.20 в 12:24
Александър Александров (вляво) и Емил Янев

Одисеите на Сашо

В епизод 383 „Трамвай по желание“ среща своята публика със легендарния поп, рок и джаз музикант Александър Александров, основател на група „Стил“. Повод за този ретроспективен радио спектакъл е новият музикален проект на Сашо „Шерифа и старите кучета“. За новия си проект той събра Старите кучета – Димитър Гидишки (бас), Георги Ценев (клавишни), Иво Попов..

публикувано на 13.07.20 в 11:30

Стефан Димитров си спомня за Миряна Башева

Почина обичаната българска поетеса Миряна Башева . На широката публика тя беше позната като "Поетесата на космическата нежност". Башева е автор на десетки песни по нейни стихове. Поетесата е издъхнала в съня си.  Стефан Димитров за Миряна Башева : "Някак много ненадейно стана всичко. Мислехме, че нещата не са толкова зле... Много ни е мъчно. Вчера..

публикувано на 13.07.20 в 10:39

„Вратите на съня“ се отварят за Opera Open 2020

Пространството ражда идеи, акустики, преживявания, спомени и пророчества. Пространството има своите сънища. Тяхното тълкувание със средствата на музиката, на танца, на визуалните изкуства, чрез специфични разположения и овладявания на Античния театър, прави премиерният мултимедиен спектакъл с произведения от Бах, Вивалди, Муре, Глук, Моцарт, Бетовен,..

публикувано на 10.07.20 в 13:18
Началото на Първата част от романа. Представени са чорбаджи Марко и семейството му в обичайна битова сцена – вечерят заедно на двора. Художник: Йозеф Обербауер. Прототип на чорбаджи Марко е бащата на автора – Минчо Вазов

Надникваме зад кулисите на „Под игото“

Историята около написването и отпечатването на романа „Под игото“ е интригуваща, но не по-малко вълнуваща е и тази на придружаващите го илюстрации. Ценните изображения се показват във виртуалната изложба „Зад кулисите на „Под игото“ , част от честванията на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“..

публикувано на 10.07.20 в 12:26