Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Владимир Сис, българският чех

Фрагмент от плаката на филма "Гражданинът Сис"

Чехите, водени от идеята за славянството, почти веднага след образуването на българската държава (каквато те нямат чак до 1918 г.) се насочват към новосформираната суверенна политическа единица, за да подпомогнат според силите си нейното добруване. Един от тези български чехи е Владимир Сис (1889-1957), отишъл си от света преди 62 години и един ден.

Владимир Сис е сред най-ревностните защитници на българската кауза в Балканската и Междусъюзническата войни, с плам и обоснованост излагащ ги на страниците на в. „Народни листи“; анкетьор е през 1914 г. на о. Трикери, където гърците са създали концентрационен лагер за българи; страстно описва румънските издевателства, когато войски нахлуват в България; осъжда руското правителство заради това, че първоначално е подлъгало България да започне война, а след това я изоставя…

Владимир Сис в македонска носия през 1912 г. Снимка УикипедияИзобщо фигура, в която откриваме повече обич към България и българското, отколкото откриваме, за жалост, у много днешни умни, но лишени от любов към родината българи. За тази си своя обич и разобличаващи статии срещу Владимир Сис сърбите, подтиквани и подпомагани от гърците, организират три атентата срещу него, за щастие неуспешни, макар и при трите да е ранен.

Тази своя силна обич той изразява и в стихотворението си „Македония“ – едно силно поетично свидетелство и за мъките, и за героизма на борците за освобождение на многострадалната земя. На 25 юни 2019 г. в Чешкия културен институт беше прожектиран филм за Владимир Сис, „Гражданинът Сис“, с режисьор Господин Неделчев-Дидо и Диана Захариева, като част от възпоменателната вечер за Владимир Сис, на която говориха историците Ани Златева, Теодоричка Готовска-Хецке, Диана Маркова и родствениците на чешкия българин Ружена Кръстева и Маня Христова.

За жалост, този толкова всеотдаден на българската кауза чешки журналист и обществен деец няма още своя възпоменателна плоча в столицата, където е прекарал значителна част от своя бурен и изпълнен с авантюри и перипетии живот. Предаването „Премълчаната история“ прави опит да се поправи несправедливостта с броя си от 3 юли 2019 г., когато за Владимир Сис разказват д-р Ани Златева и Диана Захариева.

 
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Врагът на моя враг...

Денга треската е инфекция, причинена от вирус, който се предава от комари. Свързваме я с тропичните и субтропичните райони, където средата е благодатна за размножаването на комарите, същевременно има голяма концентрация на хора. С глобалното затопляне се очаква географският обхват на денга да се разшири. Подобно на маларията, вирусите на денга са..

публикувано на 23.10.21 в 10:57

Словното богатство на Учителното евангелие на Константин Преславски

Международен екип от учени работи по съставянето на двуезични речници старобългарско-гръцки и гръцко-старобългарски към значимото средновековно произведение.  Учителното евангелие е сбирка от 51 беседи за неделните дни, включваща основно преводни текстове от Йоан Златоуст, Кирил Александрийски и други църковни отци. Едно от дидактичните слова, уводните и..

публикувано на 22.10.21 в 14:50
Иван Абрашев - „Без заглавие“; Сирак Скитник - „Замък“; Жорж Папазов – „Портрет на Гео Милев“

Модернизмът или модернизмите ни

Да се говори за български модернизъм вече се превърна в общо място, особено след 1989 г., когато постулатите на социалистическия реализъм бях взривени, осмени, снети. Само че – когато нещо се превърне в общо място, появява се опасността говоренето за него да стане клиширано, повърхностно, банализирано. Слава богу, има достатъчно български..

публикувано на 22.10.21 в 08:30

В Япония бакшишът е обида

Юлияна Антонова-Мурата е най-ревностният посланик на Япония, но макар да е дипломат по професия, няма официален мандат. Тя е автор на трилогията „Моши моши, Япония“, „Уки уки, Япония“, и новоизлязлата книга „Сан сан, Япония“. Това четиво е нежен звън от душата на г-жа Мурата. Авторката излива любовта си към японския морал и съпричастност...

публикувано на 21.10.21 в 08:25
Графиня Мари дьо Тили

Графиня Мари дьо Тили: На път спазвайте местните нрави

Графиня Мари дьо Тили произхожда от благороднически род, чиито корени се губят в средните векове. Родителите ѝ са били френски дипломати и тя решава да преподава протокол и етикет, след като дълги години съветва приятелите си как да се държат в обществото. Дамата създава Ателието за изискани маниери и комуникации French Touch и става..

публикувано на 19.10.21 в 12:52