Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавна сигурност е използвала хомосексуалните

Изложбата „Хомосоц“ е част от изследване на отношенията на комунистическия режим към хомосексуалността

БНР Новини

За първи път у нас излезе изследване на отношението на социалистическия режим към хомосексуалните в България. На базата на това изследване, обхващащо основно 50-те и 60-те години на 20-и век и стъпващо най-вече на документи от архивите – правни и медицински издания, разработки на МВР и ДС, беше открита и изложбата „Хомосоц“. 

В изследването излиза името на Атанас Свиленов като част от хомосексуалната общност от това време. Останалите са анонимни. 

Всичко това е дело на екип с ръководител Вероника Димитрова, асистент в Катедрата по социология на Софийския университет. С нея разговаряме за това преследвал ли е комунистическият режим хомосексуалните и какви мерки са вземани срещу тях.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомен за Николай Бинев

На днешен ден през 1934 г. в Сливен е роден българският актьор и певец Николай Бинев. Той остава в историята с многобройните си кино и театрални превъплъщения, както и с отдадената си работа в Младежкия театър. Режисирал е седем постановки, а някои от тях и превежда . Николай Бинев: Актьорът с брилянтен усет за комичното и драматичното..

публикувано на 05.07.24 в 09:31

Наталия Йорданова изследва човешката природа през цифровите изображения

Наталия Йорданова представя в галерия "Аросита" своята изложба "Безцветните зелени идеи яростно спят". През последните 10 години Наталия създава светове, които изследват човешката природа, състоянието на човека, емоционалността и отношенията със заобикалящата среда през технологичното взаимодействие. Голяма част от тази творческа дейност..

публикувано на 04.07.24 в 16:05

Пътуване във времето – "Преди кафето да изстине"

Едва ли има човек, който не си е задавал поне веднъж въпроса какво би сторил, ако имаше машина на времето. Романът "Преди кафето да изстине" на японския писателТошиказу Кавагучи предлага на своите читатели един интимен и вълнуващ поглед към тази недостижима човешка фантазия. В "Нашият ден" Десислава Желева разказва повече за един от..

публикувано на 04.07.24 в 12:24

Ели Иванова с "52 исторически разходки из България"

В своята нова книга "52 исторически разходки из България" Ели Иванова обръща внимание на малко познати, невероятно красиви места и маршрути, свързани с историята на нашите земи. Изданието не е пътеводител на най-известните исторически забележителности в България. То е разходка из магични места, където историята и красотата на природата се..

публикувано на 04.07.24 в 08:50