Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Самсон и Далила”, опера в три действия от Камий Сен-Санс (съдържание)

„Самсон и Далила” (Гюстав Доре, 1860)Либрето: Фердинанд Лемер по текст от Стария Завет

Действащи лица:
Далила, жрица на бог Дагон – мецосопран
Самсон, водач на юдеите – тенор
Върховен жрец – баритон
Абимелех, сатрап на Газа – бас
Старият юдеин – бас


Действието се развива в Газа, Палестина, в библейско време (1150 г. пр.Хр.)

Първо действие
Евреите са се събрали на площада пред храма на Дагон. Те се молят на своя Бог за избавление. Самсон, който притежава огромна физическа сила, ободрява съотечествениците си. Всички са обнадеждени и са готови да последват Самсон в борбата за освобождение. Идва сатрапът Абимелех, придружен от своите приближени и от отряд филистимски войни. Той заплашва надменно евреите и войниците му ги нападат. Самсон се изправя срещу Абимелех, изтръгва меча от ръцете му и го убива. Войниците се разбягват, а евреите тръгват след тях. Върховният жрец се заклева да отмъсти на Самсон. Той предсказва неговата гибел: смъртта му ще дойде от жената, която той обикне. Започва празникът на пролетта. От храма излизат филистимски девойки заедно с прекрасната Далила и започват да танцуват. Красивата жрица се приближава до Самсон и му признава любовта си – тази нощ тя ще го очаква. Самсон не може да откъсне очи от нея. Един стар евреин го предупреждава да не се доверява на филистимката, но Самсон вече е напълно завладян.

Второ действие
В градината пред дома си Далила очаква идването на Самсон. Приближава буря. Появява се Върховният жрец, който я съветва да научи тайната на свръхчовешката сила на Самсон. Далила се заклева, че ще направи всичко, за да унищожи врага на своя народ. Идва Самсон, измъчван от противоречия. Той се колебае между силната страст към филистимката и дълга към народа си. Евреинът съобщава на Далила, че всъщност е дошъл, за да се сбогуват. Но Далила е неустоима. Загубил власт над себе си Самсон и признава любовта си. Сред страстните думи тя го пита за тайната на силата му. Въпросът смущава еврейския войн. Далила го предизвиква, нарича го страхливец и влиза в дома си. Самсон се спуска след нея. В небето отекват гръмотевици. Тъмни сенки се появяват в градината – това са филистимските войни, които очакват сигнала на Далила. Изведнъж тя се появява тържествуваща на балкона с отрязаната коса на Самсон в ръцете си. Тайната на еврейския водач е разкрита и силата му е отнета. Войниците се спускат към безпомощния враг.

Трето действие
Евреите скърбят за загубата на своя вожд и за неговото отстъпление от Бога на бащите им. В подземието ослепеният Самсон е прикован към воденичен камък, който трябва да върти непрекъснато. След неговото залавяне евреите отново са роби на филистимците. Самсон чува стенанията на пленените и техните упреци. Идват филистимски войници и го отвеждат.

Във вътрешността на храма на Дагон цари веселие – филистимците празнуват победата над евреите. Стражите довеждат окования Самсон. Малко момче го води сред тълпата, всички започват да му се подиграват. Далила с насмешка му припомня минутите прекарани в нейните обятия. Върховният жрец заявява пред всички, че ще стане юдеин, ако бог Йехова върне зрението на Самсон. Евреинът издига ръце към небето и моли за помощ. Започват жертвоприношенията, чиято кулминация ще бъде поклонът на Самсон пред статуята на Дагон. Под звуците на триумфален химн момчето води слепеца между две огромни колони. Евреинът се навежда към момченцето и му казва бързо да напусне храма. Химните и вакханалията достигат своя апогей. Самсон обхваща двете колони и моли Бога за последно да го дари с нечовешката му сила. Колоните се сриват, а заедно с тях и храмът. Руините погребват всички филистимци, заедно със Самсон и Далила.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30
Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни..

публикувано на 18.03.24 в 17:35