Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Самсон и Далила”, опера в три действия от Камий Сен-Санс (съдържание)

„Самсон и Далила” (Гюстав Доре, 1860)Либрето: Фердинанд Лемер по текст от Стария Завет

Действащи лица:
Далила, жрица на бог Дагон – мецосопран
Самсон, водач на юдеите – тенор
Върховен жрец – баритон
Абимелех, сатрап на Газа – бас
Старият юдеин – бас


Действието се развива в Газа, Палестина, в библейско време (1150 г. пр.Хр.)

Първо действие
Евреите са се събрали на площада пред храма на Дагон. Те се молят на своя Бог за избавление. Самсон, който притежава огромна физическа сила, ободрява съотечествениците си. Всички са обнадеждени и са готови да последват Самсон в борбата за освобождение. Идва сатрапът Абимелех, придружен от своите приближени и от отряд филистимски войни. Той заплашва надменно евреите и войниците му ги нападат. Самсон се изправя срещу Абимелех, изтръгва меча от ръцете му и го убива. Войниците се разбягват, а евреите тръгват след тях. Върховният жрец се заклева да отмъсти на Самсон. Той предсказва неговата гибел: смъртта му ще дойде от жената, която той обикне. Започва празникът на пролетта. От храма излизат филистимски девойки заедно с прекрасната Далила и започват да танцуват. Красивата жрица се приближава до Самсон и му признава любовта си – тази нощ тя ще го очаква. Самсон не може да откъсне очи от нея. Един стар евреин го предупреждава да не се доверява на филистимката, но Самсон вече е напълно завладян.

Второ действие
В градината пред дома си Далила очаква идването на Самсон. Приближава буря. Появява се Върховният жрец, който я съветва да научи тайната на свръхчовешката сила на Самсон. Далила се заклева, че ще направи всичко, за да унищожи врага на своя народ. Идва Самсон, измъчван от противоречия. Той се колебае между силната страст към филистимката и дълга към народа си. Евреинът съобщава на Далила, че всъщност е дошъл, за да се сбогуват. Но Далила е неустоима. Загубил власт над себе си Самсон и признава любовта си. Сред страстните думи тя го пита за тайната на силата му. Въпросът смущава еврейския войн. Далила го предизвиква, нарича го страхливец и влиза в дома си. Самсон се спуска след нея. В небето отекват гръмотевици. Тъмни сенки се появяват в градината – това са филистимските войни, които очакват сигнала на Далила. Изведнъж тя се появява тържествуваща на балкона с отрязаната коса на Самсон в ръцете си. Тайната на еврейския водач е разкрита и силата му е отнета. Войниците се спускат към безпомощния враг.

Трето действие
Евреите скърбят за загубата на своя вожд и за неговото отстъпление от Бога на бащите им. В подземието ослепеният Самсон е прикован към воденичен камък, който трябва да върти непрекъснато. След неговото залавяне евреите отново са роби на филистимците. Самсон чува стенанията на пленените и техните упреци. Идват филистимски войници и го отвеждат.

Във вътрешността на храма на Дагон цари веселие – филистимците празнуват победата над евреите. Стражите довеждат окования Самсон. Малко момче го води сред тълпата, всички започват да му се подиграват. Далила с насмешка му припомня минутите прекарани в нейните обятия. Върховният жрец заявява пред всички, че ще стане юдеин, ако бог Йехова върне зрението на Самсон. Евреинът издига ръце към небето и моли за помощ. Започват жертвоприношенията, чиято кулминация ще бъде поклонът на Самсон пред статуята на Дагон. Под звуците на триумфален химн момчето води слепеца между две огромни колони. Евреинът се навежда към момченцето и му казва бързо да напусне храма. Химните и вакханалията достигат своя апогей. Самсон обхваща двете колони и моли Бога за последно да го дари с нечовешката му сила. Колоните се сриват, а заедно с тях и храмът. Руините погребват всички филистимци, заедно със Самсон и Далила.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 юли 2024 г.

16 юли Свири Филхармонията на Осло с диригент Клаус Макела. 3.00 часа – Джулия Пери (1924-1979), Кратка пиеса за малък оркестър. 3.09 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Концерт за виолончело № 1 в Ми бемол мажор, оп. 107. Солист: Сол Габета (виолончело). 3.38 часа – Петерис Васкс (р.1946), Gramata cellam (The Book) – втора част, Долчисимо. Изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 10:34

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20