Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12-годишна преписка може да срути хилядолетен храм

Дузина години се бави реставрацията на храма на Кибела в Балчик

БНР Новини
2
Снимка: Мая Щърбанова

Предисторията на този казус, свързан с културното ни наследство, започва през 2007 г., когато по време на строителни работи в Балчик археолозите откриват храм на Великата Богиня Майка на боговете, Кибела.

Храмът е част от архитектурен комплекс, подобен на Помпей в Италия. И докато последният посреща хиляди туристи всяка година от целия свят, то храмът на Кибела в Балчик вече 12 години чака и се надява да получи вниманието и грижите, които заслужава.

Находките, открити през 2007 година в Балчик, са реставрирани и консервирани и са изложени в Историческия музей в града. Това са повече от десет цели или полузапазени мраморни статуи на Афродита, Пан, Посейдон, Дионис, епиграфски паметници, над 200 монети, глинени лампи и други. Самият храм е обявен за национален паметник на културата – той е държавна собственост, но върху частен имот.

Започва размяна на писма между общината, министерството на културата и собствениците… а междувременно храмовият комплекс се руши и потъва, завличайки и околните къщи.

"Жалкото е, че в един момент ние, общината, и Историческия музей – да, реставрирахме находките, движимите културни ценности, но самата архитектура остава в частния имот и ние там не можем нищо да направим. Освен аз да отида и да го почистя, както правя всяка година по няколко пъти. Архитектурата долу се руши, храмът се руши, преддверието е вече в наистина отчайващо състояние. Беше нормално да бъде експонирано, да бъде социализирано и да идват туристи при нас. Когато печелим ние и община Балчик, печели и България. Там има нужда и от укрепване, защото е много опасно за съседния парцел", каза за БНР Радостина Енчева, директор на Историческия музей в Балчик.

"Всичко сме склонни, стига да се пази културното наследство, да се развива, да се социализира. Склонни сме и да си го вземем всичко и да го донесем тук в "Двореца". Значи за 15 дни ще го организираме. Ако не се разберат общината със собственика, ние сме склонни да подкрепим всяка добра идея за развитието, в крайна сметка и на Балчик, и на региона, и на културния туризъм, и на съхранението за паметта на такъв прекрасен обект. Обаче, ако не могат да се разберат на място, взимаме ги нещата и ги носим тук, за 15 дни" – каза министърът на културата Боил Банов.

Мария Мира Христова и Ивана МурджеваНо за да не затънем в този 12-годишен казус, ето какъв е коментарът на юриста в студиото на „Нашия ден“ Ивана Мурджева:

В правното регулиране и решаване на казуси максимата „по-добре късно, отколкото никога“ не важи. Има ситуации, в които закъснението е равносилно на нанасяне на щета."

Ивана Мурджева задава по-широката рамка, контекста, в който се развива този конкретен случай, както и всеки друг, свързан с културното наследство. И не само…

От години сред експертите се говори за законодателна инфлация. Изразът е изкован в далечната вече 1999 г. и представя идеята, че 

Когато законът стане бъбрив, гражданите стават разсеяни. От твърде много норми се отказваме да спазваме каквито и да било норми.

Актовете стават огромни и трудноразбираеми, често зконодателната норма е лошо редактирана – трудно се чете и разбира.

Законът за културното наследство от приемането си през 2009-а до 2019-а той не е бил изменян единствено през 2015 г. Тоест се намираме в режим на свръхрегулация, която на практика спира движението. Междувременно храмът на Кибела, както и десетки други обекти от световна значимост, се рушат, а както отбелязва Ивана Мурджева: 

Археологията не е от възобновяемите източници

Отношението ни към материалното културно наследство е отражение на отношението ни към нематериалното културно наследство. Начинът, по който регулираме средата си, е начинът, по който живеем всички, го живеем и изпитваме на гърба си.

Оказва се, че регулирането и увеличаването на количеството преписки, инфлацията на законност води до дефицит на отговорност.

Преписките правят страните невидими. Размяната на писма е декларация на намерения" – е тъжната констатация на експертите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. д.н. Любомир Стойков и д-р Петър Шойлев след защитата на дисертацията.

Избрано: Българин на 88 години с докторантура: Петър Шойлев доказва, че никога не е късно

През август в  "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Сред тях е този с 88-годишния Петър Шойлев, наскоро завършил докторантура във Факултета по журналистика на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той доказва, че никога не е късно да се учиш и да се стремиш към нови върхове...

публикувано на 27.08.24 в 11:35
На път към Черни връх

129 години от основаването на Българския туристически съюз

Преди 129 години на Черни връх е основан Българският туристически съюз от Алеко Константинов. За заветите на Щатливеца  и бъдещето на планинския туризъм в България разговаряме с Лъчезар Лазаров – изпълнителен секретар на БТС. Организираното туристическо движение цели участниците в него да опознават България, като същевременно култивират в..

публикувано на 27.08.24 в 09:57
Най-малко двама души са били убити при руски ракетен удар по цивилна града в Кривой Рог.

Втора поредна нощ на руски удари с дронове и ракети в Украйна: Нови атаки по критична инфраструктура

За втора поредна нощ руската армия осъществява масирана атака срещу Украйна с ракети и дронове. Вчерашният ден бе белязан от удари по енергийни съоръжения и критична инфраструктура в най-малко 10 региона на страната. Ракетен удар в град Кривой Рог доведе до смъртта на двама души. Съединените щати осъдиха действията на Русия, като президентът Джо Байдън..

обновено на 27.08.24 в 09:48
Захарно сорго

Как се прави маджун от захарно сорго?

Как се прави маджун или петмез от захарно сорго? Фондация "Ботаника Лайф" съхранява традицията за производство – разказва в "Нашият ден" учредителят  Апостол Апостолов .   Маджунът изчезва в нашето съвремие, тъй като малко българи отглеждат захарно сорго и познават технологията за обработката му. В миналото в много села е имало маджунарни,..

публикувано на 27.08.24 в 08:55