Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Интелектуалната собственост - най-значимият актив днес

БНР Новини
Момчил Неков, Ива Дойчинова и Владимир Йосифов
Снимка: Здравко Петров

Светът с бързи крачки върви към дигитална, кръгова, нисковъглеродна икономика. Изследователската дейност е ценен икономически ресурс.
У нас обаче броят на патентите, регистрирани от патентно ведомство спада непрекъснато. Причините са ясни - една част от изобретателите предпочитат да се реализират в чужбина. Друга причина е, че предприятията нямат възможност да поддържат иновативна и развойна дейност.

"Търсенето на бърза печалба пречи на стратегическото мислене и влагане на средства и ресурси в иновации" - изтъква изобретателят Любен Лаков.

Тук, разбира се, държавата би могла да подпомогне с данъчни облекчения, като това да бъде част от цялостна стратегия за насърчаване на изследователската дейност.

Друг аспект на проблема е брандирането и липсата на цялостна адекватна политика по отношение на подпомагането на производители и налагането на продукти като киселото мляко и бялото саламурено сирене, например.

Чуйте разговора в студиото със събеседници Момчил Неков, бивш евродепутат и създател на термина за качество "Планински продукт", Владимир Йосифов, специалист по интелектуална собственост и проф. Любен Лаков, изобретател на 2019 г. - по телефона.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Етно кът

На гости в село Ловец

Ако потърсите информация в интернет за село Ловец, ще откриете само, че то е село в Североизточна България и се намира в община Търговище. За неговата история има само две изречения – Първите българи се заселват в селото през 1925 година и години преди това е било населено само с турци. В раздела население ще откриете, че в Ловец живеят около 400 човека..

публикувано на 15.05.21 в 08:40

Познаваме ли основните си права

Само преди дни се състоя семинар на тема как да подобрим приложението на Хартата на основните права на Европейския съюз на национално ниво. Едно изследване на основните права на ЕС от края на ноември 2019 г., за осведомеността за Хартата на основните права на ЕС в държавите-членки, установи изключително ниски нива на познаване на..

обновено на 14.05.21 в 12:32
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Адв. Захари Генов: Подялба на наследствена земя

Адвокат Захари Генов отговаря на въпрос, зададен от слушателка на БНР в предаването “Законът и Темида“. Красимира Николова от София поставя следния казус: За наследствена земя в гр. Кнежа има решение на Поземлена комисия, което е позитивно. За наследниците на трима братя, между които е и тя, и отказ от Поземлената комисия за тези..

публикувано на 14.05.21 в 12:29
Националната астрономическа обсерватория “Рожен“

Обсерваторията “Рожен“ отново отваря врати за посетители

Националната астрономическа обсерватория “Рожен”, която през настоящата година отбелязва 40 години от своето създаване, отваря врати за посещения на 14 май. До 31 май дневните посещения, които включват обиколка и беседа в кулата на 2-метровия телескоп, ще се извършват на всеки кръгъл час от 10.00 до 16.00 часа в дните от четвъртък до..

публикувано на 14.05.21 в 11:12

Израело-палестинският конфликт: Поредна ескалация на напрежението

Конфликтът между Израел и палестинците се задълбочава – от една страна, с ракетните нападения от Ивицата Газа, от друга, с размириците в израелските градове.  Израел обяви, че е бил обстрелян с 1600 ракети от Ивицата Газа. Израелските сили нанасят удари по позиции на групировката “Хамас“ и обмислят провеждането на сухопътна операция...

публикувано на 14.05.21 в 10:09