Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Интелектуалната собственост - най-значимият актив днес

БНР Новини
Момчил Неков, Ива Дойчинова и Владимир Йосифов
Снимка: Здравко Петров

Светът с бързи крачки върви към дигитална, кръгова, нисковъглеродна икономика. Изследователската дейност е ценен икономически ресурс.
У нас обаче броят на патентите, регистрирани от патентно ведомство спада непрекъснато. Причините са ясни - една част от изобретателите предпочитат да се реализират в чужбина. Друга причина е, че предприятията нямат възможност да поддържат иновативна и развойна дейност.

"Търсенето на бърза печалба пречи на стратегическото мислене и влагане на средства и ресурси в иновации" - изтъква изобретателят Любен Лаков.

Тук, разбира се, държавата би могла да подпомогне с данъчни облекчения, като това да бъде част от цялостна стратегия за насърчаване на изследователската дейност.

Друг аспект на проблема е брандирането и липсата на цялостна адекватна политика по отношение на подпомагането на производители и налагането на продукти като киселото мляко и бялото саламурено сирене, например.

Чуйте разговора в студиото със събеседници Момчил Неков, бивш евродепутат и създател на термина за качество "Планински продукт", Владимир Йосифов, специалист по интелектуална собственост и проф. Любен Лаков, изобретател на 2019 г. - по телефона.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Иво Петров

Той току-що завърши Софийската математическа гимназия и ако свързаните с коронавируса обстоятелства не му попречат, тази есен Иво Петров ще бъде и студент в Кеймбридж. Ако го срещнете на улицата, едва ли ще разпознаете в него изключително талантливия младеж с дарби в областта на математиката и физиката. Изражението му е ведро и малко детско, но..

публикувано на 10.08.20 в 17:05

Как да купим или продадем имот без риск

Процесът, свързан с покупката на недвижим имот, може да изглежда много сериозен и непосилен в очите на някои хора. За повечето от нас това е най-скъпата покупка в живота и поради тази причина трябва да сме разумни с нея.  Тук логично идва въпросът дали да използваме услугите на посредник от агенция за недвижими имоти, или ще се справим. Реално не е..

публикувано на 10.08.20 в 13:20

Буруджиева: Оставката на Борисов не е непременно промяна на управлението

Протестите, отговора на управляващите и политическите послания от миналите дни, както и бъдещето на страната, коментира в "Нашият ден" и политологът Татяна Буруджиева. Тя не очаква някакво кардинално решение в днешния ден. Политологът смята, че  евентуална оставка на премиера Бойко Борисов не означава непременно промяна на политическата система , и че..

обновено на 10.08.20 в 11:16
Георги Киряков

Георги Киряков: Да се снимаш с внуците не е план за излизане от кризата

Очаква се днес премиерът Бойко Борисов да вземе важно решение. Блокадите на ключове кръстовища продължават. Протестиращите пред Ректората на Софийския университет "Свети Климент Охридски" заявиха пред БНР, че в знак на добра воля ще преместят лагера си и ще се присъединят към съмишлениците си пред Министерския съвет.  Политологът Георги Киряков..

публикувано на 10.08.20 в 10:13

Изборът на Виктор Иванов

Три български книги и хиляди километри пътуване през местата, описани в две от тях. Целта е литературните произведения да бъдат раздавани като дарения на местни библиотеки, свещенници, имами и предприемачи, чрез които да стигнат до повече хора. Така може да бъде описана накратко идеята на 32-годишния Виктор Иванов, който за 24 часа успя да събере 2200..

публикувано на 07.08.20 в 11:08