Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как България да спечели битката за своите таланти

Евгени Ангелов, Кирил Петков, Нина Цанева и Нанси Шилър
Снимка: Здравко Петров

Как страната ни да спечели битката за талантите си – или кой и как работи за връщането на талантливите млади хора в България? Колко добри начини за завръщане има в България и кой е най-добрият от тях? Как да задържим талантите у нас? Каква е ролята на работодателските организации?

Нанси Шилър – президент на Фондация "Америка за България", Евгени Ангелов – председател на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране, и Кирил Петков – предприемач, производител на пробиотици и създател на Центъра за приложни изследвания и иновации към СУ "Св. Кл. Охридски", гостуват на "Нашият ден" и споделят своя опит. Една инициатива обединява гостите – Проектът Return ("Завръщане") от 2019 г., реализиран с тяхно участие в САЩ, в градовете Сан Франциско, Лос Анджелис и Сиатъл, една инициатива, която има за цел да създаде мост между българите в чужбина и в България.

Ето какво сподели Нанси Шилър за подкрепата на инициативата от фондация „Америка за България“ и за причините да се включат в нея: 

"Опитваме се да включим диаспората и да ги включим в положителните процеси и дейности, които правим тук в България. Това не означава непременно изцяло да се върнат в страната. Ние видяхме какво прави Българската асоциация за дялов и рисков капитал в чужбина, опитвайки се да привлече инвестиции сред българската диаспора в Европа. Но решихме, че може да се направи още – да разширим инициативата и да ги подкрепим. Българите в чужбина биха могли да участват не само чрез инвестиции, но и да участват в различни каузи – благотворителност и др. Има много различни начини, чрез които българите биха могли да се свържат или завърнат към родината."

Според Евгени Ангелов има голям смисъл да се разказват възможните истории на успеха в България, които мотивират сънародниците ни, живеещи извън страната:

"Тези инициативи започнаха първоначално неформално – с годините се надгражда. Видяхме, че има огромна нужда българите, които не са в България, да чуят хубавото, което тук се случва. Преекспонират се негативните страни на България, а реалността е, че, особено в частната сфера, се случват суперположителни неща. Нашата амбиция беше да споделим хубавите неща. Виждаме, че дори не е единствено въпрос на помощ, а и на принадлежност. Има голям резонанс от общността – да чуят, да се срещнат с предприемачите и да споделят техния личен опит."

Кирил Петков направи конкретно предложение как да бъдат подкрепени и мотивирани да се завърнат в страната ни талантливите млади българи, учещи в световните топуниверситети:

"Аз бях позитивно изненадан от събитията. Не само че организацията беше страхотна. Това е вече второто поколение – те са образовани, те са успешни и не са разочаровани от родината си като първото поколение мигранти, и искат да са съпричастни. Не е задължително тези българи да се завръщат – те могат да работят за България, където са. И това е страхотен актив!"

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

Христина Нинова – превод в ефир.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ефективният диалог е моделът за спокойно съжителство с бежанците

През изминалата напрегната година, в която коронавирусът се превърна в неизменна част от всекидневието, много теми сякаш останаха извън фокуса на вниманието. Една от тях е тази за бежанците и какво се случва с тях в този момент. Много хора изгубиха битката с Covid-19, много останаха и без работа, но каква е съдбата на хората, чийто живот, препитание са..

публикувано на 21.04.21 в 15:14
проф. Златимир Коларов

Моноклоналните антитела – същност и приложение

В медийното пространство все повече се чува споменаването на моноклонални антитела. Извършва се оценка на данните на няколко моноклонални антитела, които ще бъдат терапевтични възможности в следващите месеци, клиничните изпитвания на данните показват намаляване на хоспитализациите и смъртността при инфекцията от Covid-19. Принципът на..

публикувано на 21.04.21 в 14:50
Мими Виткова

Д-р Мими Виткова: Тотален управленски хаос в здравеопазването

Абдикира ли държавата от управлението на кризата? Темата коментира д-р Мими Виткова , бивш министър на здравеопазването:  “ Държавата отдавна е абдикирала от здравната система – о ще преди 20 години, когато се реши политически без сериозни анализи и аргументи, че пазарът ще реши всички проблеми в здравната система. Оттогава тя е на..

публикувано на 21.04.21 в 12:30
Александър Симидчиев

Д-р Симидчиев: Управлението на пандемията е приоритетът на здравната комисия

Какви ще са приоритетите в работата на комисията по здравеопазване към НС и законодателните инициативи? Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Александър Симидчиев , председател на комисията по здравеопазване в 45-ото Народно събрание, депутат от “Демократична България“. “Огромното предизвикателство е всичко, което е ново за мен, различно..

обновено на 21.04.21 в 11:42
Проф. Антоанета Христова, Ръководител на департамент Психология в (ИИНЧ) към БАН.

Проф. Антоанета Христова: Българската жена – в обществото и в политиката

Доколко личността и полът имат значение в политиката? Темата коментира в “Нашият ден“ проф. Антоанета Христова – политически психолог. “Всичко е от значение и дали си мъж или жена, защото това е въпрос на роля, която изпълняваш в живота. Ролевите функции са елемент от културата на всяко общество, според които всеки се съотнася и..

обновено на 21.04.21 в 10:57