Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Понеделник, 23 март

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Панаирите по българските земи: Битката за пазарите на Империята

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам – Рецитал
Концерт от Международния фестивал в Берген с участието на Ноа Бендикс-Балгли, Соноко Мириам Велде, Людвиг Гюдим и Йохан Долене – цигулки, Ейвин Холсмарк Рингстад и Михаел Гролид – виоли и Амалие Сталхайм – виолончело. В програмата: Йоханес Брамс – Струнен квинтет № 2 в Сол мажор, опус 111; Ервин Шулхоф – Струнен квартет № 1; Франц Шуберт – Quartettsatz (Част от квартет) в до минор, D. 703.

от 2.00 до 3.00 часа
Събота сутрин в…
Ще бъдем в самоковското село Радуил. В сградата на читалище „Христо Ботев” се срещаме със самодейките от фолклорните групи към читалището, които винаги са усмихнати и отзивчиви, готови да запеят на мига. С тях говорим за историята и настоящето на селото, за черквата и параклисите, фестивалите и песните им, делниците, празниците и прочутия им Бобфест.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна музика и уърлд от Чехия. Сред изпълнителите – оркестър „Виспалци“, „Ходски Соубор“, Михаела Баринова, духови оркестри и „Томаш Кочко оркестър“.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Стоян Величков, Лазар Налбантов, Младен Койнаров, Петя Панева, Славка Стоянова и други.

от 6.05 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Тримата мъдреци“, по арменска приказка

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Кога и каква е историята на изразите „Свобода или смърт“ и „ОК“?, лайпцигският университет присъжда на професор Фридрих Ницше докторска степен, братя Райт получават патент за построения от тях самолет и се състоя премиерата на филма „Хубава жена“
• Събуди се с физкултура по радиото – за добро настроение през целия ден – разговор с мотиватора Лазар Радков
• Здравна рубрика: въпроси и отговори за коронавируса
• Ден в подкрепа на българската музика – какво предвиждат двата законопроекта за изменение и допълнение на ЗРТ? – говори Иван Димитров, изп. директор на МУЗИКАУТОР
• Световен ден на метеорологията – включване от НИМХ. Разговор за създаването и историята на институт и европейската система за предупреждаване за опасни метеорологични явления, в която участва и България и в която сме се включили преди точно 10 години.
• Главен герой: биологът Виолета Желязкова за професията и науката в разрешаването на важни въпроси от обществено значение. Среща преди началото на първата презентация на тема „Защо са болни прилепите и можем ли да ги излекуваме“, която е част от поредицата „Нови заболявания, далечни пътувания и прилепи: какво е общото между всичко това“ на Националният природонаучен музей при БАН.
• Спад на кръводарители, НЦТХ призовава хората да не забравят, че тяхната кръв е животоспасяваща. Има ли опасност за кръводарителите и дарената кръв в условията на коронавирус? Отговор на специалисти.
• Промени в законодателството, права на лекари и пациенти, категория труд на българските лекари в ситуация на извънредно положение – какво предвижда Законопроекта за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение от 13 март 2020 г. на Народното събрание – коментар на Мария Петрова, адвокат по медицинско право
• Авиокомпании и права на пътниците? – слушателски сигнал и отговор на адвокат
• Акцентите от Софийската стокова борса, представени от експерта Таня Панайотова.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
Нови продукции:
• „Homecoming” на RnB  и соул дивата на Шака Кан.
• Записи на Робин Маккел, Силие Нергор, Карен Соуса и др.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Димитър Николов за книгата на Ноам Чомски „ Югославия – мир, война, разпадане“
• Първи за годината концерт на Мистерията на българските гласове у нас – разговор с продуцента на хора Бояна Бункова
• Изложбата „От символизма до реализма“ на Борис Стефчев – разговор с куратора и галериста.
• Интервю с Маргарита Мачева, която остава директор на Драматичния театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград след подкрепата на целия екип
• Разговор с Румяна Емануилиду за книгата на Радко Попов „Би Би СИ отвътре“
• Влади Люцканов – за инициативата и отложена премиера

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Етюд-и-те на София – фотографът Иван Шишиев, автор на едноименната интернет страницата, която невършва пет години, разказва за градските истории и етюдите на живота.

от14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музикален момент
В месеца, набеден за „женски“, продължаваме с женската тема. Миналия понеделник видяхме (и чухме) как изглеждат жените през погледа на мъжете, а днес ви предлагаме  изпълнения на жени-музикантки, които възпяват любимите си мъже! Ще слушаме изпълнения на Ела Фитцджералд, Селин Дион, Барбара Стрейзънд, Катлин Батл, Ана Мофо, Адел и Кири Те Канава.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Познати и непознати
• Социалната изолация – ефекти и дефекти
Какво се случва с хората в риск и какви ще се дългосрочните ефекти от принудителната социална изолация; работят ли кризисните центрове -  разговор с психолози и адвокати от Фондация П.У.Л.С Перник и с Мария Чомарова - директор на Фондация Анимус.
• „Да преосмисляш всеки ден“ – разговор с поета - психолог Дилиян Манолов
• Живот за разказване: за търсенията и предизвикателствата в живота ще ни разкаже Тодор Църев, младеж в инвалидна количка, израснал в институции.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
Фрагменти за парите: Парите без звук – следващото поколение

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Камерни партньорства
Представяме камерните партньорства на виолончелистката Диляна Момчилова с пианистите Веско Стамболов, Лора Чекоратова и Жени Захариева. А също и като част от нюйоркското трио „Алария“.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Фолклорни новини
Концерт от изпълненията на  Володя Стоянов, оркестър „Хоро“ – Русе, Димитър Богданов, Руска Божилова, Кичка Христова, Любомир Петов и още много любими изпълнители.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Шеги с потомците“ от Луиджи Малерба

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
• Концерт от програмата на Фландърския фестивал в Гент с участието на ансамбъл Колегиум Вокале от Гент и Оркестъра на Шанз-Елизе, диригент – Филип Херевеге. От програмата: Антон Брукнер – Меса № 2 в ми минор, WAB 27; Аве Мария, WAB 6;
• Концерт от Хелзинки. Свири СО на Финландското радио с диригент Еса-Пека Салонен. От програмата: Антон Брукнер – Симфония № 6 в Ла мажор, WAB 106.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Поручик Бенц“ от Димитър Димов – 36 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Нови български автори и произведения в областта на авангардния метъл, фрий джаза, ембиънт-жанровете и съвременната инструментална музика с фолклорни мотиви. С музикантите Никола Николов (ТДК), Мирян Колев (E.U.E.R.P.I.), Иван Шентов (Feedbacker), Калоян Иванов (TFSL, Portable Elephant, Слонът на принцесата), Васил Хаджигрудев (Space Trio, Хаджиоркестър) и Петър Делчев (Кайно Йесно Слонце, Исихия, Ambient Folklore) дистанционно, посредством ефикасна, добре планирана и безотказна система за извънстудиен звукозапис и/или пряко от домашното студио на всеки от тях, разговаря Цветан Цветанов. Ангел Симитчиев (Mytrip) и Стоимен Стоянов (Nockern) пък представят премиерно в предаването две свои неиздадени все още произведения, озаглавени съответно Eyepiece и Dark Water. С всички тези автори си говорим, разбира се, и за сложната ситуация на музикантите при обявено извънредно положение – за това може ли да се практикува в наши дни фрий джаз и символно дирижиране без пряк контакт, но и за предимствата на усамотяването в процеса на създаване на ново творчество. Ще се включи и Теодосий Спасов – също по темата, но и с музикално произведение, записвано на Антарктида, единствения засега континент, незасегнат от коронавируса.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Спонтанни инвенции
Из архива на предаването:
На фокус: Алексей Зубов, портрет на саксофониста, завършил МГУ като физик. След смъртта на Сталин се включва във възстановяването на съветския джаз, свири в биг бенда на Олег Лундстрем, в ЕО на Съветското радио и телевизия, ансамбъл „Мелодия“, създава свои групи, а през 1984 г. емигрира в САЩ. Там се запознава включително и с Милчо Левиев, с когото дори издават плоча. Още от историята на Алексей Зубов – на 1 май в часа преди полунощ.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 2 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Хлябът – символика и култура: Откъде тръгва хлябът на Европа от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам от 2.00 до 3.00 часа А сега накъде • Градът разказва истории: „Градът е единствената работеща метафора на нашето време“, казва писателката Яна Букова. С..

публикувано на 01.04.20 в 08:40

Сряда, 1 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Гранична България: Мистична Странджа от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам от 2.00 до 3.00 часа Благовестие Смисълът на молитвата и постът в Църквата. Ще се спрем на „Лествицата“, която се явява стълба към небето, кой е нейният автор? За нашата..

публикувано на 31.03.20 в 14:27

Вторник, 31 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия Глината: Глината – храна, лекарства и козметика от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Мукай Шигехаро квартет (Shigeharu Mukai), концерт от Япония 2019 – 2 част от 2.00 до 3.00 часа Изгрев Чай, лек и весело настроение от „Билкарската къща“ Документален..

публикувано на 30.03.20 в 08:25

Понеделник, 30 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа 1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия Панаирите по българските земи: Панаирите като социално и културно явление от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Концерт на Квартет Модиляни, запис от фестивала „Консентус Моравиа“ в Чехия. От програмата: Клод Дебюси – Струнен квартет в сол минор, опус 10;..

публикувано на 29.03.20 в 08:35

Неделя, 29 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Така не постъпва никой“ от Рут Рендъл Участват: Илия Добрев, Петя Силянова, Ириней Константинов, Лидия Вълкова, Меглена Караламбова, Вълчо Камарашев, Красимир Обретенов, Димитър Иванов, Веселин Мезеклиев, Емил Манасиев. Режисьор: Илия Атанасов. от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира..

публикувано на 28.03.20 в 08:25