Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Йовка и Слави Бойчеви:

Хубавият глас е като дъхав хляб – да му се ненаситиш

Не можем да си представим нашия дом без народна музика. Щастието ни се дължи на песента и семейството, казват изпълнителите

Йовка и Слави Бойчеви в студиото на Радио Шумен.
Снимка: Мирослав Василев

Участието на семейство Бойчеви в „Семейно радио“ напомня за един скромно представен музикален диалект от Шуменско. Там се срещат интересни образци, изявени в изпълнителската практика и на други певци от региона: Канушка Драгоева, Йордан Гемеджиев, Атанас Панайотов, Мария Райкова, Дечка Тодорова, последователите – Вичка Николова, Дарина Бошнакова, Стефка Будакова и др.

Семейство Бойчеви с дъщеря си Веселка. Снимка: личен архивШуменската публика познава Йовка и Слави Бойчеви като дългогодишни солисти на ансамблите „Мадара“ и „Шумен“, слушателите разпознават гласовете им от записите в Националното радио. На въпроса дали народната музика свързва двамата изпълнители, отговорът е категоричен. Запознават се в тогавашния Ансамбъл „Димитър Благоев“, откъдето започват съвместните им изяви, а музикално усъвършенстване получават в АНПТ „Шумен“ (1979) под ръководството на диригента Добрин Панайотов. През 80-те и 90-те години развиват звукозаписна дейност в Радио София, песните им намират място в програмите с народна музика. Първите солови записи (1982) регистрират с групата на Атанас Вълчев, следват обработки с Радиооркестъра, Ансамбъл „Шумен“, инструментални състави на Радио Шумен и Балкантон.

По отношение на богатия репертоар Йовка и Слави Бойчеви имат един неизчерпаем извор – майката на Слави, Иванка Русева (1917) от с. Кюлевча, самобитна певица, носител на стария певчески стил. Неслучайно талантът на певицата е открит от етномузиколога Николай Кауфман, записал над 200 нейни песни за научния архив на БАН.

Сборникът с песните на музикалното семейство. Снимка: личен архивПо идея на журналиста Станислав Буковалов творческият път на Йовка и Слави е описан в сборник на Университетското издателство „Епископ Константин Преславски“. Изданието съдържа 60 песни на музикалното семейство, дешифрирани от Стефка Будакова, София Митева и Момчил Генов. Авторите вярват, че това песенно наследство ще достигне до млади творци и ще намери нови полета в съвременното изпълнителство. Защото, както казва Ст. Буковалов, Йовка и Слави Бойчеви са живата връзка със стария български корен и вероятно едни от последните носители на традиционната песен в Шуменско. От страниците на новия сборник кюлевчанските песни продължават да звучат и да напомнят за думите на йовкината майка: „Хубавият глас е като дъхав хляб – да му се ненаситиш“.

Участието на семейство Бойчеви от студиото на Радио Шумен можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 август 2021

1 август 3.00 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Увертюра към операта „Дон Жуан“, K.527. 3.07 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Симфония кончертанте в Ми бемол мажор, K.364. Солисти: Стивън Коупс (цигулка) и Хиоби Сим (виола). 3.39 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Симфония № 38 в Ре мажор, K.504, „Пражка“. Изпълнява..

публикувано на 30.07.21 в 08:15

Сатирата на Шостакович – „Райок“

„Райок“ е реплика на композитора на безумното ждановско Постановление за операта „Великата дружба“ от Мурадели от 1948 г. Постановлението дава нов тласък на развихрилата се с небивала мощ борба срещу формализма в съветската музика. Формализмът е, естествено, буржоазно, вражеско явление, което цели да съсипе съветския човек. Титаничната борба срещу..

публикувано на 29.07.21 в 08:05
Филип Филипов, Илина Илиева, Момчил Пандев и Михайл Стефанов квартет

Посолството на Швейцария с концерт, подкрепящ младите музиканти

На 6 юли в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ с подкрепата на Швейцарското посолство се състоя концерт, обвързан и с честванията по повод 100-годишнината на учебното заведение. „Много съм щастлива, че този концерт ще се състои, защото това е третият път, в който се опитваме да го организираме. Заради ситуацията с Covid ни се наложи да..

публикувано на 27.07.21 в 08:35
Васил Хаджигрудев като сайбър-пънк вожд

Васил Хаджигрудев в „Заедно след полунощ“

Поводът да поканим един от любимите ни контрабасисти от новата българска джаз вълна в последното издание на „Вавилонската фонотека“ (вторнишкото издание на „Заедно след полунощ“) преди едномесечната лятна ваканция, е минитурнето на триото ХАКО в София, Варна и Пловдив тази седмица (28-29-30 юли). ХАКО (България/Сърбия/Испания) е авангардна джаз..

публикувано на 26.07.21 в 17:24

Самобитният талант Патриция Копачинская

„Най-вълнуващият цигулар на нашето време“ е единодушното мнение на публиката след концерт на цигуларката Патриция Копачинская . Наричат я още „музикален екстремист“, заради неповторимото звучене на нейната цигулка и сценичното присъствие, което няма аналог. „Хората са съсредоточени върху съвършенството и глазурата. Те искат да видят една перфектна..

публикувано на 25.07.21 в 07:35