Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Йовка и Слави Бойчеви:

Хубавият глас е като дъхав хляб – да му се ненаситиш

Не можем да си представим нашия дом без народна музика. Щастието ни се дължи на песента и семейството, казват изпълнителите

Йовка и Слави Бойчеви в студиото на Радио Шумен.
Снимка: Мирослав Василев

Участието на семейство Бойчеви в „Семейно радио“ напомня за един скромно представен музикален диалект от Шуменско. Там се срещат интересни образци, изявени в изпълнителската практика и на други певци от региона: Канушка Драгоева, Йордан Гемеджиев, Атанас Панайотов, Мария Райкова, Дечка Тодорова, последователите – Вичка Николова, Дарина Бошнакова, Стефка Будакова и др.

Семейство Бойчеви с дъщеря си Веселка. Снимка: личен архивШуменската публика познава Йовка и Слави Бойчеви като дългогодишни солисти на ансамблите „Мадара“ и „Шумен“, слушателите разпознават гласовете им от записите в Националното радио. На въпроса дали народната музика свързва двамата изпълнители, отговорът е категоричен. Запознават се в тогавашния Ансамбъл „Димитър Благоев“, откъдето започват съвместните им изяви, а музикално усъвършенстване получават в АНПТ „Шумен“ (1979) под ръководството на диригента Добрин Панайотов. През 80-те и 90-те години развиват звукозаписна дейност в Радио София, песните им намират място в програмите с народна музика. Първите солови записи (1982) регистрират с групата на Атанас Вълчев, следват обработки с Радиооркестъра, Ансамбъл „Шумен“, инструментални състави на Радио Шумен и Балкантон.

По отношение на богатия репертоар Йовка и Слави Бойчеви имат един неизчерпаем извор – майката на Слави, Иванка Русева (1917) от с. Кюлевча, самобитна певица, носител на стария певчески стил. Неслучайно талантът на певицата е открит от етномузиколога Николай Кауфман, записал над 200 нейни песни за научния архив на БАН.

Сборникът с песните на музикалното семейство. Снимка: личен архивПо идея на журналиста Станислав Буковалов творческият път на Йовка и Слави е описан в сборник на Университетското издателство „Епископ Константин Преславски“. Изданието съдържа 60 песни на музикалното семейство, дешифрирани от Стефка Будакова, София Митева и Момчил Генов. Авторите вярват, че това песенно наследство ще достигне до млади творци и ще намери нови полета в съвременното изпълнителство. Защото, както казва Ст. Буковалов, Йовка и Слави Бойчеви са живата връзка със стария български корен и вероятно едни от последните носители на традиционната песен в Шуменско. От страниците на новия сборник кюлевчанските песни продължават да звучат и да напомнят за думите на йовкината майка: „Хубавият глас е като дъхав хляб – да му се ненаситиш“.

Участието на семейство Бойчеви от студиото на Радио Шумен можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пласидо Доминго

Пласидо Доминго: Ако си почивам, ръждясвам

"Ако си почивам, ръждясвам" – това е мотото, което световноизвестният музикант, певец, артист, диригент, музикален ръководител, ментор Пласидо Доминго следва вече повече от шест десетилетия. На 21 януари той навърши 80 години. „И за баските, и за арагонците се твърди, че са упорити, твърдоглави“, казва Доминго. „Това е полезно наследство за всеки, който..

публикувано на 23.01.21 в 08:35
Елинка Величкова

Елинка Величкова: Хармонията е тази, която винаги съм следвала

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" прави среща с лица и гласове от програмата.  Елинка Величкова , отговорен музикален редактор в програма „Христо Ботев“, е Главен герой. Сякаш музиката е нейният живот. Тя винаги е била разпознаваема от слушателите. "Родителите ми не са..

публикувано на 22.01.21 в 17:50

Композиторът Георги Костов на 80 години

Какво би бил един юбилей, ако не бъде отбелязан подобаващо с много музика и приятни изненади. На 22 януари 2021 г. екипът на предаването „Музикалните вечери“ има възможността първи да отбележи празника по повод 80-годишния юбилей на композитора, педагога, общественика и дългогодишен ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ проф. Георги Костов. Роден на 21..

публикувано на 22.01.21 в 08:57
Джон Бизли

Монкестра 3

Албума „Монкестра изпълнява музиката на Джон Бизли“ (MONK’estra Plays John Beasley) ви представя „Джаз клуб“ на 21 януари, от 23 часа. Трета, поредна силна продукция на биг бенда, в чието наименование е вплетено името на легендарния джаз пианист Телониъс Монк. При писателите, знайно е, важи правилото за втората книга, особено, когато авторът е..

публикувано на 21.01.21 в 09:15

Нови записи от Първо студио на БНР

Музикалните продуценти Лили Николова и Георги Еленков избраха камерна инструментална и вокална музика записана в Първо студио на БНР, която ще има премиерата си в „Метроном“ на 21 януари от 19.30 часа. В края на миналата година се осъществи студиен вариант на Пет миниатюри от Александър Христов – дългогодишен фолклорен специалист, посветил каузата си..

публикувано на 21.01.21 в 08:20