Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Наследници на песента:

Николета Николова – следовник на тетевенската песенна традиция

Николета Николова
Снимка: личен архив

В днешната модерна музикална среда все по-рядко срещаме изпълнители, които се придържат към тясно регионален певчески стил и репертоар – характерен белег на фолклорната ни култура. Различни обстоятелства обясняват причините за постепенното отдалечаване на народния музикант от традиционните изпълнителски форми – тема, която разглежда основно музикалната фолклористика.

Младата северняшка певица Николета Николова е пример за изключение на гореизложеното. И въпреки че с последните записи тя изневери на тетевенската песен, Николета не се отдалечава от музикалната традиция на своя роден край. С певицата от с. Гложене, Тетевенско, се запознах през 2009 г., когато направи първите самостоятелни записи в Националното радио. Последовател е на изтъкнатите певци от региона – Лалка Павлова и Марин Иванов. Трябва да отбележим, че в звукозаписната си практика тя не копира познати клишета, не подражава на популярни изпълнители, а се стреми да търси местни образци, които оформят певческата ѝ индивидуалност.

Николета Николова (снимка: личен архив)
След звукозаписния дебют в БНР колегата Валя Божилова очертава няколко биографични щрихи: Николета Николова израства в семейство, където музикалните традиции се предават от поколение на поколение; учи в музикална паралелка в с. Черни Вит, докосва се до репертоара на Марин Иванов – учителят и човекът с голямо присъствие в артистичния ѝ живот. Неслучайно в първите си записи включва неговата песен „Малка мома“. Завършва музикалното училище в Плевен и Пловдивската музикална академия. Още като студентка е приета в женския народен хор „Космически гласове от България“, с който продължава да концертира.

Професионалната подготовка на Николета Николова дава възможност да развива таланта и певческите си умения. Разбира се, като всеки млад творец, музикалните експерименти не са ѝ чужди. В момента работи с гайдарски състав от Родопите и Дъбенската група – вокално-инструментална формация за народна музика. С групата от с. Дъбене, Пловдивско, записа три песни – авторска на Румен Начев и традиционни варианти от Плевенско и Русенско.

Николета Николова с музикантите от Дъбенската група в БНТ. (снимка: В. Люртова)
Независимо докъде се простират изявите на младата певица, нейната привързаност към фолклора на планинските селища от Тетевенско наблюдаваме в цялостната ѝ дейност. Интересът към тази култура не се свежда единствено до изпълнителските форми. Нещо повече – защитава магистърска степен върху диалектните особености на тетевенската песен, за която казва, че носи непознати белези на българщината.

Вярваме, че песните от Тетевенския край ще намерят нови слушатели и културни пространства, благодарение на талантливи и знаещи млади музиканти като Николета Николова – достоен съвременен представител на северняшката народнопесенна школа.

Разговора с Николета Николова и новите ѝ записи можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шърли Верет: Доброто познаване на гласа – ето тайната на големите в театъра

„Шърли Верет като Кармен – това е самото съвършенство!“, отбелязват в американския печат ден след триумфалния дебют в МЕТ през 1968. Кармен наистина остава едно от най-впечатляващите преобразявания на Шърли Верет в десетилетната ѝ бляскава кариера. Дръзка, горда, изпълнена със страст и решимост да преодолява всякакви препятствия… Тъкмо каквато е..

публикувано на 19.06.21 в 08:15
Надежда Цанова (вляво), Румен Бояджиев-син и Валерия Христова

Румен Бояджиев-син: Чувствам се привилегирован да работя с изпълнители, които разбират музиката ми

Софийската публиката ще може да чуе Първия клавирен концерт на Румен Бояджиев-син в изпълнение на Надежда Цанова, оркестър „Симфониета“ Враца с диригент Христо Павлов на 19 юни от 19 часа. Творбата имаше своята премиера във Враца на 11 юни, но сега предстои да прозвучи на сцената на зала „България“ в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици“..

публикувано на 18.06.21 в 14:44
Постановка на „Нестинарка“ от 2018 г. на Държавна опера Стара Загора

Фолклор, приказка, фантазия: „Нестинарка“ и „Змей и Яна“ – два различни подхода към митологията

Създадена в 1942 г., танцовата драма „Нестинарка“ е изключителен пример за това как един шедьовър в младите години на Марин Големинов сякаш програмира цялото му бъдещо творчество, дори в чисто инструментални творби – с типичния големиновски лаконизъм, с яснота – темброва, хармоническа, с ярката образност в цялото му творчество.   Закърмен с..

публикувано на 17.06.21 в 09:26

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, юни 2021

В класацията „Надпяване“ всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма „Христо Ботев“ ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 16.06.21 в 16:13

Флейтистката Мария Митева с нов диск и концерт в София

„Когато животът ти даде лимон, направи си лимонада“ казва Мария Митева , която издаде свой диск. Той съдържа пиеси написани за нея или такива свързани с творчеството ѝ от различни композитори от България, Люксембург и Австрия. Това са трите държави, с които е свързан животът на флейтистката. Затова и заглавието е „Пътища“. Дискът се издава със..

публикувано на 16.06.21 в 08:05