Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неизлъчван концерт на Деян Илиич от Eyot тази вечер в „Аларма“

4
Деян Илиич и диригентът на „Аларма Пънк Джаз“ Цветан Цветанов.
Снимка: Владислав Христов

Извънредната ни карантинна петъчна серия от неизлъчвани досега в ефир концерти от фестивала „Аларма Пънк Джаз“ на програма „Христо Ботев“ продължава. И след като през последните четири седмици музикално се разходихме до Гана, ЮАР, Индия и Нова Зеландия, сега рязко се връщаме с последния полет до Балканите (докато все още можем) – с един от знаковите пианисти на сръбската нова вълна в джаза. Деян Илиич е гостувал на „Аларма Пънк Джаз“ с квартета си Eyot четири пъти (все в Първо студио на БНР) – през 2011, 2015, 2017 и 2018 г. – последния път, за да честваме общ рожден ден – „10 години Eyot + 10 години „Аларма“. Eyot от Ниш, наричани често „Нирвана на европейския джаз“, които за последното десетилетие обиколиха почти целия свят и записаха албуми при Джим Бар от Portishead и Стив Албини, са познати у нас още с участията си на Джаз фестивала в Банско, „Джаз Перелик“ и Wrong Fest.

Миналата година, непосредствено след излизането на соловия албум на лидера на квартета Деян Илиич „DYAD”, се зароди и идеята за минитурне от три концерта в България – съответно в Концертното студио на Радио Благоевград, в Първо студио на БНР в София и в Първо студио в Радио Пловдив. Първите два вече ги слушахме по програма „Христо Ботев“ миналия май – в „Аларма“ от Радио Благоевград и на живо в „Контемпо“ пряко от Първо студио в София. Спомняте си, нали?...



С водещия на „Контемпо“ Милен Панайотов многократно сме работили заедно и често сме си обменяли идеи. Също така, можем да кажем, че сме „стажували“ при него през годините – припомняме, че няколко години преди „Аларма Пънк Джаз“ във Второ, а после и в Първо студио имаше едни чудесни „околополунощни“ джаз концерти с публика на живо, организирани от Милен като продължение на предаването му „Спонтанни инвенции“. Та, за да избегнем една мракобесна по тоталитарному, донякъде своеволна и недообмислена (но предвидливо никъде непротоколирана писмено) забрана от онези тъмни месеци, наложена ни от ситските лордове и касаеща прякото излъчване на концерти във времето на „Аларма“, ние „спазихме закона“, излъчвайки на живо брилянтния концерт на сръбския композитор и джазов виртуоз… не в „Аларма“, а в „Контемпо“, шегувайки се, че това е „Контемпо Пънк Джаз“. Чудни времена бяха, с концерти на живо в ефир – любим формат и на публиката в студиото, и на радиослушателите… Надяваме се скоро да се върнат. А тук ви предлагаме и интервюто на Милен Панайотов с Деян Илиич в „Контемпо“ (превод в ефир, със своя пезант-сръбски – Цветан Цветанов) непосредствено преди концерта.



Този концерт обаче вече сте го слушали. А довечера от 21.30 ч. ви предлагаме още един, който не е звучал в ефир досега – третия, заключителен за минитурнето на Деян, организиран на 16 май 2019 г. в партньорство с Петър Салчев в Радио Пловдив и записан от екип на „Външни предавания“ на БНР в лицето на незаменимите Иван Аланджийски и Кирил Иванов. Този концерт ще звучи в първата част на предаването. Но вие останете с нас до 23 часа, защото след концерта ще включим и самия Деян Илиич, с когото се чухме по-рано днес. Той разказва за текущото извънредно положение в съседна Сърбия (малко по-тежко и рестриктивно от нашето), но и за по-хубави неща, които предстоят до януари 2021 г. Някои от тях, между другото, вече от няколко дни са факт… Изненада-изненада: още нова музика от Деян за първи път в българския ефир ви очаква довечера.

Петък вечер, 17 април 2020 г., 21.30 – 23.00 часа по програма „Христо Ботев“


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 юли 2024 г.

16 юли Свири Филхармонията на Осло с диригент Клаус Макела. 3.00 часа – Джулия Пери (1924-1979), Кратка пиеса за малък оркестър. 3.09 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Концерт за виолончело № 1 в Ми бемол мажор, оп. 107. Солист: Сол Габета (виолончело). 3.38 часа – Петерис Васкс (р.1946), Gramata cellam (The Book) – втора част, Долчисимо. Изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 10:34

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20