Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неизлъчван концерт на Деян Илиич от Eyot тази вечер в „Аларма“

4
Деян Илиич и диригентът на „Аларма Пънк Джаз“ Цветан Цветанов.
Снимка: Владислав Христов

Извънредната ни карантинна петъчна серия от неизлъчвани досега в ефир концерти от фестивала „Аларма Пънк Джаз“ на програма „Христо Ботев“ продължава. И след като през последните четири седмици музикално се разходихме до Гана, ЮАР, Индия и Нова Зеландия, сега рязко се връщаме с последния полет до Балканите (докато все още можем) – с един от знаковите пианисти на сръбската нова вълна в джаза. Деян Илиич е гостувал на „Аларма Пънк Джаз“ с квартета си Eyot четири пъти (все в Първо студио на БНР) – през 2011, 2015, 2017 и 2018 г. – последния път, за да честваме общ рожден ден – „10 години Eyot + 10 години „Аларма“. Eyot от Ниш, наричани често „Нирвана на европейския джаз“, които за последното десетилетие обиколиха почти целия свят и записаха албуми при Джим Бар от Portishead и Стив Албини, са познати у нас още с участията си на Джаз фестивала в Банско, „Джаз Перелик“ и Wrong Fest.

Миналата година, непосредствено след излизането на соловия албум на лидера на квартета Деян Илиич „DYAD”, се зароди и идеята за минитурне от три концерта в България – съответно в Концертното студио на Радио Благоевград, в Първо студио на БНР в София и в Първо студио в Радио Пловдив. Първите два вече ги слушахме по програма „Христо Ботев“ миналия май – в „Аларма“ от Радио Благоевград и на живо в „Контемпо“ пряко от Първо студио в София. Спомняте си, нали?...



С водещия на „Контемпо“ Милен Панайотов многократно сме работили заедно и често сме си обменяли идеи. Също така, можем да кажем, че сме „стажували“ при него през годините – припомняме, че няколко години преди „Аларма Пънк Джаз“ във Второ, а после и в Първо студио имаше едни чудесни „околополунощни“ джаз концерти с публика на живо, организирани от Милен като продължение на предаването му „Спонтанни инвенции“. Та, за да избегнем една мракобесна по тоталитарному, донякъде своеволна и недообмислена (но предвидливо никъде непротоколирана писмено) забрана от онези тъмни месеци, наложена ни от ситските лордове и касаеща прякото излъчване на концерти във времето на „Аларма“, ние „спазихме закона“, излъчвайки на живо брилянтния концерт на сръбския композитор и джазов виртуоз… не в „Аларма“, а в „Контемпо“, шегувайки се, че това е „Контемпо Пънк Джаз“. Чудни времена бяха, с концерти на живо в ефир – любим формат и на публиката в студиото, и на радиослушателите… Надяваме се скоро да се върнат. А тук ви предлагаме и интервюто на Милен Панайотов с Деян Илиич в „Контемпо“ (превод в ефир, със своя пезант-сръбски – Цветан Цветанов) непосредствено преди концерта.



Този концерт обаче вече сте го слушали. А довечера от 21.30 ч. ви предлагаме още един, който не е звучал в ефир досега – третия, заключителен за минитурнето на Деян, организиран на 16 май 2019 г. в партньорство с Петър Салчев в Радио Пловдив и записан от екип на „Външни предавания“ на БНР в лицето на незаменимите Иван Аланджийски и Кирил Иванов. Този концерт ще звучи в първата част на предаването. Но вие останете с нас до 23 часа, защото след концерта ще включим и самия Деян Илиич, с когото се чухме по-рано днес. Той разказва за текущото извънредно положение в съседна Сърбия (малко по-тежко и рестриктивно от нашето), но и за по-хубави неща, които предстоят до януари 2021 г. Някои от тях, между другото, вече от няколко дни са факт… Изненада-изненада: още нова музика от Деян за първи път в българския ефир ви очаква довечера.

Петък вечер, 17 април 2020 г., 21.30 – 23.00 часа по програма „Христо Ботев“


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05