Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Джазовият брой

„Деветнайсетият ни брой не е нищо повече от поредното ни изумление. Този път от съдбите на някои от джазовите величия на страната и на света въобще. Обръщаме поглед към местните традиции в жанра, водени от любопитството и от въодушевлението си, което героите на броя предизвикват у нас. Всичко, което Ви очаква в следващите страници, е продиктувано от любовта ни към джаза и от необходимостта ни като автори да опишем световете, които той ни разкрива. Опитваме се да разкажем – като лаици! – тези необятни истории в тази малка книжка, не просто защото без тях не може, а и защото тъкмо в джаза открихме може би най-доброто музикално превъплъщение на Пловдив.“

Така представя новия брой на списание „Нула 32“ главният му редактор Панайот Стефанов в уводния си текст. В книжката ще се „срещнете“ с Милчо Левиев, Веселин Николов, Огнян Видев, с неуморните „двигатели на родния джаз“ „Бели, зелени, червени“, както ги нарича Владислав Христов в разговора си с Пъшо Конов, Владимир Хаджииванов, Иван Енев и Веселин Койчев, с Мирослав Турийски и с Теодосий Спасов в интервю на Тереза Ставрева. Владислав Севов проследява в текста си историята на Пловдивските джаз вечери и Plovdiv Jazz Fest, а прекрасното есе на Мирослава Кацарова, за която „пеенето е свещенодействие“, завършва джазовия брой на „Нула 32“. С основание може да се каже, че освен град на художниците, Пловдив е и град на музиката, на джаза.

Чуйте Марин Бодаков, който е бил преподавател на екипа на списанието.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Култура под натиск

Културата на натиска и натискът върху културата. Какво означават тези понятия? Когато журналистиката заговори за „култура на натиска“, тя има предвид въздействието на всички центрове на влияние върху медийното съдържание – политически лица, икономически субекти, рекламодатели, държавни и общински институции, но също така и авторцензурата и..

публикувано на 30.10.20 в 18:15

Съюзът на артистите връчва наградите „Икар 2020“ на церемония без публика

Националните награди за сценични изкуства „Икар” на Съюза на артистите в България все пак ще бъдат връчени утре (31 октомври), след дълго отлагане заради епидемията от новия коронавирус. По традиция отличията се присъждат от 1974 година в Световния ден на театъра – 27 март. Тази година, за първи път в своята история, наградите ще бъдат връчени в..

публикувано на 30.10.20 в 13:55
Кристина Вътова, Leaf it as it is

Кристина Вътова: Ако утре дойде краят на света, какво бих нарисувала днес

"Ако утре дойде краят на света, какво бих нарисувала днес? Ако има дори малка вероятност това да е последната картина, която правя... какво бих изобразила на нея? Ако си представя, че никой никога няма да види тази картина, бих ли мислила за концепция, или просто ще нарисувам всичко, което ми хрумне... като за последно?", пита се младата художничка..

публикувано на 30.10.20 в 10:48

В главната роля: София Бобчева

Какво е общото между Горан Брегович и Димитрий Шостакович?  Съществува ли щастие след брака, или всичко се превръща в окопна война?  Какво да правите, ако грабливи птици помислят прическата ви за гнездо? Как да се държите с литературните си фенове, когато всички те се окажат въображаеми? Ако отговорите на тези и други подобни въпроси ви..

публикувано на 30.10.20 в 09:30

Дейвид Славчев за Видинския театър

Първото театрално представление в България е изнесено на 30 октомври 1849 г. във Видин от унгарските емигранти, пребиваващи в града след разгрома на национално-демократичната революция от 1948-1949. Какво се случва с театралното изкуство сега в този крайдунавски град?  Дейвид Славчев, директор на Видинския драматичен театър „Владимир Трандафилов“,..

обновено на 30.10.20 в 08:49