Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Венелина Попова: Истинския журналист няма какво да го спре

| обновено на 03.05.20 в 09:36
Снимка: БГНЕС

Само преди дни „Репортери без граници“ обяви тазгодишния си доклад, в който България за трета поредна година е класирана на последното – 111 място по свобода на медиите в ЕС. „В България независимите медии са обект на съдебен тормоз, а критичните журналисти стават жертва на кампании за очерняне и дори на насилие“, пише в доклада на международната организация. 

В края на миналата седмица някои медии отправиха недопустими обиди и откровени лъжи по адрес на журналистката от Стара Загора Венелина Попова. В статия, озаглавена „Олигарсите тормозят лекари, за да атакуват дарителите и Делян Пеевски“, бе обиждана както тя, така и изданията, за които работи.

Венелина Попова е дългогодишен журналист в програма „Хоризонт“ на БНР, кореспондент в Стара Загора. За професионалната си доблест тя е удостоена с наградата „Паница“, а заради разследванията си е минала през два съдебни процеса, в които е оправдана като професионалист. В момента Венелина Попова продължава да работи на свободна практика като автор на електронните издания „Тоест“, „За истината“ и „Дневник“. – написа в обръщение Асоциацията на европейските журналисти“ - България.

Изведеният в заглавието на разследванията в сайта „За истината“ въпрос: „Кой дарява от името на Делян Пеевски“, доведе до квалификации, които определиха Венелина Попова като „журналист на повикване“, „ пионка, маскирана под паравана на журналистиката“, платено перо на олигархията“.

В „Мрежата“ Венелина Попова заяви: „ Моята публикация не обвинява, тя не прави категории, тя не прави квалификации. Тя просто поставя въпроси, на които според мен, ако в България има прокуратура и разследващи органи, те просто буквално ще направят труда да се самосезират от многобройните публикации в медиите и ще направят съответната проверка на тези дарения. И това е най-малкото, което може да се извърши“.

В разговор да отговорността и девалвацията на журналстическата професия тя добави: „Отговорността на всеки колега от нашата професия е лична. Аз разбирам много колеги, които имат семейства и които правят компромиси, за да запазят работата си, но всеки компромис трябва да има праг. Но има един праг, под който човек не бива да пада, защото той просто нарушава всички принципи и етични норми, нарушава собствените си морални задръжки“.

Целия разговор можете да чуете във звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
архитект Тодор Булев

Арх. Тодор Булев: Културните аспекти на архитектурата да се обхванат в специален закон

Проблемите на културните аспекти на архитектурата трябва да бъдат обхванати в специален закон за архитектурата. В този специален закон архитектурата ще се разглежда като културна ценност. Защо е необходим закон за архитектурата? Темата коментира в “Законът и Темида“ арх. Тодор Булев , председател на САБ. “Архитектурата е една..

обновено на 22.10.21 в 13:47
доц. д-р Ана Джумалиева, председател на КЗД

Достъпната среда – сред основните теми на заседанието на Съвета за наблюдение по ЗХУ

На 15 октомври се проведе онлайн заседание на Съвета за наблюдение по Закона за хората с увреждания (ЗХУ), председателствано от Комисията за защита от дискриминацията. Какъв беше дневният ред на заседанието и кои бяха основните акценти, по които работи тази среща? Темата коментира в “Законът и Темида“ доц. д-р Ана Джумалиева ,..

публикувано на 22.10.21 в 11:32

Мария Петрова: Ваксините още нямат разумна алтернатива

Как изглежда изискването за наличие на зелен сертификат от правна гледна точка? Влезе в сила изискването за зелен сертификат Здравните власти допускат дори локдаун при неуспех със зеления сертификат Темата коментира в “Нашият ден“ адв. Мария Петрова "Не съм съгласна, че зеленият сертификат е точно мярка, той по-скоро е..

обновено на 22.10.21 в 11:29

Купи 1 книга. Дари я на своето училище!

Ученици, учители и родители в кампания за повече книги в библиотеките в училищата. Инициативата „Купи 1 книга. Дари я на своето училище!" търси новите будители в лицето на ученици. С призива "Бъди съвременен будител" кампанията приканва учениците да дарят на училищната библиотека нова книга. Инициативата е организирана от Асоциация..

публикувано на 22.10.21 в 09:46
Христо Мутафчиев

Христо Мутафчиев: Изискването за зелен сертификат е прибързано и обърква театрите

Зелени сертификати в културата и изкуството? Как се отразява наредбата на Министерство на здравеопазването на театрите у нас? Влезе в сила изискването за зелен сертификат Темата коментира в “Нашият ден“ Христо Мутафчиев , председател на Съюза на артистите в България. “Смятам, че изискването за наличие на зелен сертификат е..

публикувано на 22.10.21 в 09:31