Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Подсъзнанието не различава истина от лъжа

БНР Новини
Най-популярното изображение на психиката е айсберг, при който съзнаванато едва се показва над водата
Снимка: Pixabay

Човешкият мозък извършва около хиляда трилиона логически операции за секунда. Не се налага да караме сърцето си да бие или стомахът си да преработва храната. Всички тези процеси се контролират от извънредно развитата ни мозъчна система. Част от нея е подсъзнанието, което на свой ред събира и складира всичко – от онова, което сме забелязали и което е поглъщало вниманието ни, до напълно второстепенни и периферни събития.

Всичката тази трупана с години информация, която битува без йерархия или индекс, определя избора ни на професия, партньор, филм за гледане или цвят на завесите в банята.  

Нещо повече, ние сме пълни с фалшиви спомени. Каквото и да сме преживели обаче, емоциите, свързани с него са истинни, независимо от фактологичната страна на нещата.

Живеем емоционално, в плен на своите емоции, нужди, желания и страхове, съзнанието е само онова, което им придава рационална форма, а то е само видимата част от айсберга. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силата на слабите контакти

Момичето от кафенето, възпитаният съсед, колегите, с които се поздравяваме в коридора, другите родители на детската площадка - хората, които едва познаваме, формират външния ни кръг познанства, за разлика от близкия - роднини и приятели. През 1973 г. социологът Марк Грановетер, професор в Станфорд, публикува своя труд  The Strength of Weak Ties..

публикувано на 07.08.20 в 13:28

Лятна педагогическа академия

Въпреки преумората и стреса на учителите от месеците на дистанционно преподаване и неизвестните за предстоящата учебна година, а може би тъкмо заради това, професионалната педагогическа общност има нужда от споделяне на опит и откриване на нови идеи и посоки за работа. Летните академии на сдружение „Професионален форум за образованието“ предлагат това,..

обновено на 07.08.20 в 11:00

Природни пещерни фантазии

Пещерата Венеца се намира недалече от Белоградчик в Стара планина. В нея освен забележителни сталагтити, сталагмити и сталагтони могат да се открият и далеч по-редки карстови образувания, които растат не по вертикала, а... настрани. Пак там любителите на природните забележителности под земята могат да срещнат „Божествен пръст“ и Божествена ръка“, както и..

публикувано на 05.08.20 в 15:05
Часовник, изработен от Жан-Пиер Латц във Франция в средата на 18-и век, включен в колекцията на Ермитажа, Санкт Петербург, Русия

Време на около... ръка разстояние

За времето като феномен е изговорено и изписано какво ли не, но изненади не липсват дори при безкрайните ни опити „да го опитомим” в часовниците, за да синхронизираме секунди и минути с часове в своите всекидневни изисквания за точност.  Дали и в този смисъл времето няма да се окаже отново илюзия, както смятат някои? Отговорът издирва предаването..

публикувано на 04.08.20 в 17:09
Връх Безбог в Пирин

С Бог на връх Безбог

Нашата страна се гордее с много планински върхове, които крият мистерии на повече от 2000 метра надморска височина. Един от тях е Безбог, част от загадките на който разгадава предаването „Безбог и планинските спасители“ . Как и защо не на шега хората от Планинската спасителна служба, която съществува в този район на Пирин още от 1933 г. са решили да..

публикувано на 03.08.20 в 15:08