Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изборът на Виктор Иванов

Снимка: helpkarma

Три български книги и хиляди километри пътуване през местата, описани в две от тях. Целта е литературните произведения да бъдат раздавани като дарения на местни библиотеки, свещенници, имами и предприемачи, чрез които да стигнат до повече хора.

Така може да бъде описана накратко идеята на 32-годишния Виктор Иванов, който за 24 часа успя да събере 2200 евро чрез платформа за дарителски кампании в подкрепа на проекта си “Просвета за добро“. С парите той възнамерява да закупи по 100 екземпляра от книгите „Възвишение“ на Милен Русков, „Калуна-каля“ на Георги Божинов и „Крива на щастието“ на Иво Иванов.

Ето как самият Иванов мотивира избора си на точно тези заглавия: "Избрал съм книгите „Възвишение“ на Милен Русков и „Калуня-Каля“ на Георги Божинов, защото описват събитията от преди Априлското въстание от гледната точка на помаците в Родопите и хайдутите в Балкана. Две гледни точки – готино, нали. Защото в тях се говори за ценностите на българи и турци от този период. Ценности, които са както непреходни, така и загубени днес.

Защото са написани на eзик, който хората ще разберат. От Мафия и разделение на властите те не разбират отдавна.

„Крива на Щастието“ на Иво Иванов е бонус, защото всеки заслужава да бъде щастлив, а историите вътре са човешки, светли и лесни за схващане.

„Приказка за Стълбата “и „Песен за човека“ ще пускам от колона на хората пред библиотеките. Единственото, което целя, е тези хора да си поразмърдат замъгления мозък, които измекяри са напълнили с бръмбари, а литературата дава прекрасна възможност за това, без да се влиза в политически теми. Повече ще слушам и по-малко говоря, само ако ме попитат."

Мотивацията на Иванов е важна и добре аргументирана: "Съпричастен съм с протестите и недоволството на хората и ги подкрепям, казва той, но прецених да си влагам енергията другаде. Моделът последните 10-12 години е София протестира – България избира. Избира лауреати по простота, което е основната причина за гнева ми. Съсипването на България доведе до огромна бездна между хората в София и извън нея. На площада и във Фейсбук сме създали фалшива илюзия, че сме много, че сме силни, че наай-накрая нещо ще се промени. България не започва и свършва със София и с розовия балон, който всеки си е надул, за да оцелява. Това са 10% от всички, не повече."

Иванов ще започне обиколката си през септември и планира тя да продължи 2-3 месеца. Дотогава смята да понаучи и малко турски и цигански, за да се разбира по-добре с хората по места.

Повече за кампанията и за самия Виктор ще научите от разговора му със Стефани Ангелова в "Нашият ден".


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Линда Ауанис

"Добре дошли в българското училище" – кампания за деца бежанци

„Децата на бежанците са тези, които най-бързо научават езика, първи откриват приятели, най-лесно успяват да се адаптират в новата среда и да открият своето пълноценно място в обществото ни. Това е възможно само тогава, когато те посещават българско училище заедно с българските деца, казва Линда Ауанис – основател и председател на..

публикувано на 23.09.20 в 14:12

Колко вредно е духовното ГМО

"Дайте ми лукс, нужното не ме интересува" – казва Оскар Уайлд. Безкрайно може да се спори кое е нужно и кое лукс по отношение на духовната храна. Но точно както луксозните стоки имат евтини имитации, духовната култура се копира от ерзац продукти, претендиращи да ни носят възвисяване. Имаме ли сетива да различаваме духовното ГМО в ситуация, в която..

публикувано на 23.09.20 в 09:55

Из историята на Българските държавни железници

Обявяването на независимостта на България и историята на Българските държавни железници – пресечни точки: конфискуването на жп линиите, собственост на австрийската компания Източни железници, става във връзка с обявяването на независимостта на България, а в царския влак на гара Две могили министър-председателят Александър Малинов написва Манифеста на..

публикувано на 23.09.20 в 08:25

Мирът в трите аврамически религии

На 21 септември преди 81 години (през далечната 1939) започва Втората световна война. От 2001 година с резолюция на Общото събрание на Организацията на обединените нации светът отбелязва Международния ден на мира.  По традиция на този ден генералният секретар на ООН удря камбаната на мира и призовава всички воюващи страни да оставят оръжията и..

публикувано на 21.09.20 в 16:35
Аркади Шарков

По-добро здравеопазване, но не за сметка на повишени здравни осигуровки

Отношението на българите към здравната система е традиционно негативно, но все пак има регистрирана позитивна динамика за последната една година, дължаща се най-вероятно на Covid кризата. Н ационално представително проучване от август на Изследователски център „Тренд“ , проведено сред 1005 души, относно нагласите на българите спрямо здравната система,..

публикувано на 21.09.20 в 16:34