Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборът на Виктор Иванов

Снимка: helpkarma

Три български книги и хиляди километри пътуване през местата, описани в две от тях. Целта е литературните произведения да бъдат раздавани като дарения на местни библиотеки, свещенници, имами и предприемачи, чрез които да стигнат до повече хора.

Така може да бъде описана накратко идеята на 32-годишния Виктор Иванов, който за 24 часа успя да събере 2200 евро чрез платформа за дарителски кампании в подкрепа на проекта си “Просвета за добро“. С парите той възнамерява да закупи по 100 екземпляра от книгите „Възвишение“ на Милен Русков, „Калуна-каля“ на Георги Божинов и „Крива на щастието“ на Иво Иванов.

Ето как самият Иванов мотивира избора си на точно тези заглавия: "Избрал съм книгите „Възвишение“ на Милен Русков и „Калуня-Каля“ на Георги Божинов, защото описват събитията от преди Априлското въстание от гледната точка на помаците в Родопите и хайдутите в Балкана. Две гледни точки – готино, нали. Защото в тях се говори за ценностите на българи и турци от този период. Ценности, които са както непреходни, така и загубени днес.

Защото са написани на eзик, който хората ще разберат. От Мафия и разделение на властите те не разбират отдавна.

„Крива на Щастието“ на Иво Иванов е бонус, защото всеки заслужава да бъде щастлив, а историите вътре са човешки, светли и лесни за схващане.

„Приказка за Стълбата “и „Песен за човека“ ще пускам от колона на хората пред библиотеките. Единственото, което целя, е тези хора да си поразмърдат замъгления мозък, които измекяри са напълнили с бръмбари, а литературата дава прекрасна възможност за това, без да се влиза в политически теми. Повече ще слушам и по-малко говоря, само ако ме попитат."

Мотивацията на Иванов е важна и добре аргументирана: "Съпричастен съм с протестите и недоволството на хората и ги подкрепям, казва той, но прецених да си влагам енергията другаде. Моделът последните 10-12 години е София протестира – България избира. Избира лауреати по простота, което е основната причина за гнева ми. Съсипването на България доведе до огромна бездна между хората в София и извън нея. На площада и във Фейсбук сме създали фалшива илюзия, че сме много, че сме силни, че наай-накрая нещо ще се промени. България не започва и свършва със София и с розовия балон, който всеки си е надул, за да оцелява. Това са 10% от всички, не повече."

Иванов ще започне обиколката си през септември и планира тя да продължи 2-3 месеца. Дотогава смята да понаучи и малко турски и цигански, за да се разбира по-добре с хората по места.

Повече за кампанията и за самия Виктор ще научите от разговора му със Стефани Ангелова в "Нашият ден".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Божана Славкова

Божана Славкова, победителката в Mili Dueli: Провокират ме дребни неща

Божана Славкова, победител в най-големия световен поетичен конкурс Mili Dueli, се превърна в първия български автор, спечелил голямата награда с безапелационните 968 точки . Това отличие тя получи за нейния поетичен филм "Дървото с некролозите", създаден съвместно с Денис Стоянов и Денислав Маринов. Божана Славкова се занимава с поезия, кино,..

обновено на 26.04.24 в 10:17

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10