Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Избери своето кътче природа и стани негов застъпник

Андрей Ралев
Снимка: БГНЕС

Каузата по опазването на българската природа отново застава във фокуса на "Нашият ден" чрез събеседника в рубриката "Главен герой" Андрей Ралев.

Ралев е един от създателите на Коалиция “За да остане природа в България”, активист в редица кампании и проекти, свързани с развитие на селските райони, устойчиво ползване на горите, опазване на реките. Занимава се активно с алпинизъм, колоездене и скално катерене. Хобито му е наблюдение на птици (birdwatching). В момента работи в Сдружение за дива природа “Балкани”. Той е експерт „Устройство на териториите“ по проект „Прозрачни планини“.

Ралев разказва за конкурса "Застъпници за природата", организиран съвместно от Асоциацията на парковете в България и Сдружение за дива природа "Балкани", с който се насърчава обявяването на нови защитени територии и вековни дървета.

Конкурсът има за цел да насърчи усилията на Министерство на околната среда и водите, което на 22 май обяви три нови защитени местности, което не се е случвало от 10 години насам.

Ралев разказва и за глобалната платформа за локални инициативи Perangua, чиято цел е да открои и да направи видими усилията на хората да защитават и опазват природното богатство.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нужни ли са промени в Конституцията за ефективна реформа на съдебната система

"Нищо правно няма в разговора за нова българска Конституция, въпросът не е юридически, а чисто политически. Няма нужда от нова Конституция". Това каза пред БНР проф. Даниел Вълчев , декан на Юридическия факултет на Софийския университет, по повод предложения от ГЕРБ проект за нова Конституция. "В нашето общество има теми, които винаги могат да се..

публикувано на 18.09.20 в 12:19

Промените в Изборния кодекс – кого ползват

Промените в Изборния кодекс по време на протести и предстоящи избори. Народното събрание реши окончателно ЦИК да наеме или да закупи машините за гласуване. Като че няма избори, преди които да не се правят промени в изборното законодателство. За какво говори това – коментар в "Нашият ден" прави   Петко Георгиев , журналист и наблюдател на изборите:..

публикувано на 18.09.20 в 10:29

Откъде тръгва проблемът с безводието

Половин България може да има проблеми с водата, ако не бъдат взети мерки, прогнозира тези дни екоминистърът Емил Димитров и визира няколко области – Сливен, Ямбол, Бургас и Варна. В същото време жителите на община Севлиево страдат от безводие, при това хронично, и мерките, взети в годините досега, не са докарали водата до къщите на хората. В Севлиево се..

публикувано на 18.09.20 в 10:07

Философия на незаконния дом

Кражба ли е частната собственост, имаме ли правото да бъдем приютени в собствено леговище, или да се самонастаним в питоса на Диоген, и защо е сгрешена логиката на Закона за устройство на територията (ЗУТ)? Как проблемът с незаконното строителство попада в контекста на гражданските протести? Отговори на тези въпроси, до един търсещи..

публикувано на 18.09.20 в 09:10

Училище и вирус

Как изглежда връщането в училище по време на пандемията от Covid-19, какви са мерките и достатъчни ли са те, има ли стратегия и ясен план при случай на заболели учители, и ученици? Отварянето на училищата не е самостоятелна мярка, а е част от поредицата действия за връщане към нормален живот, но при малко по-разични условия. Поради променящата..

публикувано на 17.09.20 в 14:42