Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Винопроизводителят Никола Зикатанов:

Успехът идва от съчетанието на винопроизводство и винен туризъм

Снимка: villamelnik.com

„Винарството е част от мен от дете", споделя собственикът на „Вила Мелник“ Никола Зикатанов, гост на рубриката "Главен герой" на ""Нашият ден". Той е родом от Капатово, едно от средищата на богатия на лозя мелнишки край. Като дете той работи на лозето с дядовците си, наблюдава и опознава процеса на превръщането на гроздето във вино. 

Зикатанов завършва инженерство, а през 90-те години на ХХ в. започва частен бизнес и завършва мениджмънт в САЩ. Благодарение на американските си контакти Зикатанов довежда в България няколко щатски инвестиционни фонда.

Към виното се връща в по-зрял етап на живота си, воден от желанието да продължи традициите на фамилията си и да работи със семейството си. 

Заедно със съпругата си Любка създават лозе и винарна. Засаждат месни и чуждестранни сортове със съзнанието и амбицията, че ще върнат славата на мелнишкото вино и ще станат частица от Възраждането на района.

"Държим в ръцете си ключа за качествено вино – хубаво лозе – с внимателно подбран сортов състав, добре поддържано, обгрижвано, щедро. Вярваме в потенциала на местните сортове, правим смели купажи с редки български и международни сортове и непрекъснато експериментираме. Търсим облика на Мелник във всяко от нашите вина", обяснява Зикатанов кредото си.

През 2015-а, след многогодишно обучение и работа в чужбина, към семейния бизнес се присъединява и дъщерята на семейство Зикатанови, Милица, за да даде своя принос в създаването на модерната легенда за Мелник.

Някак закономерно идва и наградата на световната класация "World's Best Vineyards". През турбулентната 2020-а за първи път български винопроизводител е класиран сред "50-те най-добри винени дестинации в света". Класацията е обявена в Сонома Вали, Калифорния, а отличието се присъжда за развитие на винения туризъм в района на Мелник, Сандански и Петрич.

"За пръв път на световната карта на винения туризъм с класацията през 2020 г. се появяват 3 нови дестинации – една в Япония, една в Индия и една в България. И това е нашата най-голяма гордост, че ние вече сме на световната карта на винения туризъм", коментира Зикатанов. 

Преди 90-те години на ХХ в. българското вино по света заемаше най-ниските рафтове на супермаркетите и беше синоним на масово вино. От години български винопроизводители като Никола Зикатанов се борят то да заеме своето достойно място на световната винена карта.

Как Никола Зикатанов вижда развитието на винопроизводството и винения туризъм, какво му дава сили и увереност и как се справя с предизвикателствата, чуйте разговора.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Когато земеделието не е бизнес, а оцеляване

Каква беше турбулентната 2020 година за малките земеделски производители? "В стремежа си да направим земеделието по-доходоносно и храната по-атрактивна и дълготрайна, ние пропускаме много. Имаме прекрасна земя и се опитваме да използваме друг подход", казва Тихомир Трайков, земеделски производител от Полски Тръмбеш. Той разказва как се справя в трудните..

публикувано на 02.12.20 в 12:46

Алберт Айнщайн и теорията на относителността

Общата теория на относителността е публикувана от Алберт Айнщайн през 1915 година. Преди общата теория на относителността гравитацията се е смятала за „сила“, която действа между обекти с маса. Общата теория на относителността на Айнщайн обаче променя този възглед за гравитацията. Според нея нашата Вселена се състои от 3 пространствени измерения +..

публикувано на 02.12.20 в 09:52

Съвременното робство

На 2 декември ООН отбелязва Международен ден, напомнящ премахването на робството. Той е приет с решение на Общото събрание на ООН през 1949 г.  Робството е социално-икономическа система, при която хора са разглеждани като собственост. Те не притежават лична свобода и често са подложени на принудителен труд. Робите могат да бъдат притежавани от момента..

публикувано на 02.12.20 в 09:35

Виждам умората на нашите медици – трябва да се помага

Тихомира Методиева е счетоводителка, фоторепортерка, доброволка в пожарната, а сега и в спешното отделение на Медицинска академия.  „Доброволците успяваме само да помагаме на лекарите, особено такива като мен, които нямат медицинско образование, вършат черната работа. Но въпросът е на живот и смърт. Лекарите са изтощени и трябва да сме..

публикувано на 01.12.20 в 17:33

Как да дарим стар таблет или компютър за дете в нужда

При първото затваряне на училищата през март стотици деца останаха дигитално изолирани, понеже живеят в тежки условия и нямат необходимата техника. Бедността ограничи достъпа на много деца до образование и без помощ отвърн, те щяха да останат изключени. Две различни инициативи – на център „Амалипе“ и на "Фабрика за идеи" – започнаха кампании за набиране..

публикувано на 01.12.20 в 12:53