Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Страх за опитомяване“ с премиера в Народния театър

Снимка: nationaltheatre.bg

Премиерата за новата българска пиеса „Страх за опитомяване“ на Оля Стоянова е на 10, 11 и 12 септември в камерната зала на Народния театър „Иван Вазов“. Оля Стоянова е носител на две награди за драматургия „Аскеер“ (за „Покана за вечеря“ и за „Цветът на дълбоките води“). По думите ѝ срещата с режисьора на спектакъла Стефан Спасов, чиито спектакли „Три високи жени“ и „Облог“ са сред хитовите заглавия в репертоара на театъра, е истински късмет. А актьорският състав – Емануела Шкодрева, Деян Ангелов, Стефан Къшев и Ненчо Костов е наистина звезден. Музиката е на Теодосий Спасов.

Пиесата е писана през 2014 година, тогава е включена и в програмата „Авторски прочит“ на Шуменския фестивал, 2015 година е публикувана в книгата „Малки ритуали за сбогуване“, а през 2018 година участва в четене „Театър на маса“ на Аполония.

След двегодишно търсене тя вече намери сцената на Народния театър. Оля Стоянова казва, че си е мислила дали пиесата да не се казва „Клубът на неудачниците“, защото героите говорят не за успехите си, а за своите провали. Изговарят страховете и неуспехите си. Една от героините дори казва, че може да напише книга на историята на провалите си. Но това всъщност е пиеса и за израстването и за втория шанс в живота на всеки човек, смята авторката ѝ. Драматург на пиесата е Светлана Панчева, а сценографията и костюмите са на Нина Пашова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Визия: Кирил Пейчев

Фестивалът за иновативно изкуство „180°“ среща в София международни артисти от съвременната сцена

Един от авторитетните фестивали в културния календар на София е фестивалът за експериментално изкуство „180°“. И осмото издание тази година е с интересна и амбициозна програма, в която международни артисти отново ще взаимодействат, експериментират и ще покажат пред българска публика резултата от съвместната си работа. В седмицата от 24 до 30 юли някои от..

публикувано на 23.07.21 в 19:14

„Мини арт фест“ – съвременният цирк говори на своя език за климатичните промени

От днес до неделя (23-25 юли) в София ще се проведе 11 издание на фестивала за съвременен цирк „Мини арт фест“ . Чрез вълнуващите изпълнения на артистите от „Мини арт фест“ отново ще бъдат разказани истории, важни за цялото човечество. Тази година темата на Фестивала е насочена към връзката на хората с климатичните промени. Фестивалът ще бъде..

публикувано на 23.07.21 в 17:25

Градската галерия в Поморие отваря врати за изложбата „Кристо – изкуство и корени“

Спомен за вълшебникът, който опакова светове и научи хората да ходят по вода – Христо Явашев. Творбите на Кристо оживяват в изложбата „Кристо – изкуство и корени“ в Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ в град Поморие в рамките на специалната лятна културна програма „Море от вино“. Изразът модерно изкуство е много широкообхватен, но Кристо има лично..

публикувано на 23.07.21 в 16:55

Театър на село

Среща с театъра като интердисциплинарен диалог ни предлага 22-ото издание на „Шекспировия театрален фестивал“ на школата „Петровден“, който се провежда в село Паталеница, област Пазарджик. Идеята на фестивала е да срещне студенти по актьорско майсторство, специалисти от различни краища на света и деца, които са заинтересовани от театралното изкуство...

публикувано на 23.07.21 в 15:25
Зорница Стоянова

Спонтанното говорене в съвременния танц или каква е бруталната истина на сцената

Какви са най-новите тенденции в съвременния танц и пърформанс, какво представлява проекта за „бруталната истина“ или концепцията за спонтанното говорене в танца, как звучи поетиката на тялото и как се овладява властта между публиката и танцьора. Отговорите на всички тези въпроси търсим в „Международния семинар по танцова композиция и импровизация“,..

публикувано на 23.07.21 в 12:55