Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Меко кацане обратно в училище

Снимка: БГНЕС

Наред с безспорно необходимите мерки за предпазване от зараза, връщането към „присъствено обучение“ изисква изграждането у учителите, учениците и семействата на нагласи, минимизиращи стреса, напрежението и разочарованията. Идеята, че статуквото от „преди ковид“ ще се възстанови, не само не е реална, но и вреди, смятат специалисти и граждани. 

Ако приемем преживяното като урок, той е, че нищо не е дадено веднъж завинаги, че свещената крава на традиционното образование не само няма да загине от въвеждането на новости в технологиите, съдържанието и методите, но и това е шансът ѝ да се радва на добро здраве и да бъде полезна. 

В рубриката „Всичко за образованието“ поглеждаме към момента на връщането в клас през очите на Татяна Добрева, психолог, консултант по програмата на д-р Т. Гордън за успешни родители, учители и младежи, част от екипа на Института за прогресивно образование и майка на три деца.

Разговор с психоложката Татяна Добрева от Института за прогресивно образование.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фермилаб

В сложния свят на елементарните частици

Какво е реалността и как разбираме, че нещо е реално? – този въпрос занимава Ричард Докинс в книгата му The Magic of Reality. Информацията, която добиваме непосредствено чрез сетивата си, безспорно е реална, пише Докинс, също и тази, до която достигаме с помощта на телескопи, микроскопи и радиовълни. Третият вариант е създаването на модели, които да..

публикувано на 06.05.21 в 08:25

Чудесата на св. Георги, видени през очите на средновековни българи отпреди 11 века

Професор Анчо Калоянов смята, че самият цар Симеон е автор на сборника с разказите за коне, битки и вълшебни изцеления. Един ден преди Гергьовден говорим за сборника „ Сказание за железния кръст“ (известно още като „Повест за железния кръст“ ) – едно от най-чудатите произведения на Средновековна България. Сборникът е компилативен цикъл от..

публикувано на 05.05.21 в 17:39

Скок в математиката – с разбиране и постепенно

От 10 години Институтът за прогресивно образование разпространява у нас системата за обучение по математика Jump math. Учителите, решили да приложат метода, са подпомогнати методически, преведени и адаптирани към нашата учебна система са учебниците и помагалата. В основата на системата е разбирането, че децата не трябва да получават „наготово“..

публикувано на 05.05.21 в 16:55
Проф. Заимов прави портрет на Симеон Радев

Професор Йордан Заимов – родолюбие, талант и всеотдайност

Роден е на 23 април преди 100 години, отива си твърде рано, но оставеното от него научно и духовно наследство продължава да „захранва“ няколко от най-основните клонове на познанието за езика и историята ни. Много от трудовете на учения излизат години след кончината му. Проф. Йордан Заимов създава Секцията по ономастика и Група за издаване на..

публикувано на 05.05.21 в 10:06

Буенос Айрес – своенравен и аристократичен

С журналистката Оля Ал Ахмед в „Покана за пътуване“ сме надниквали в нубийските пирамиди , без да ни стигне проклятието им. Ходили сме до Судан при риби с човешки зъби и сме били в опасна близост до комодски варан в Индонезия . Днес тя ще ви поведе в ритъма на тангото към града на добрите ветрове, както се превежда името на Буенос Айрес...

публикувано на 04.05.21 в 10:05