Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Роман за паметта и забравата

Сергей Лебедев
Снимка: thebookbindersdaughter.com

Сергей Лебедев е едно от най-известните имена в младата руска проза. Автор на четири романа, от които първият е „Предел на забравата“. Преводът е на Денис Коробко. 

Романът е връщането по особен начин в миналото и преосмисляне на времето на сталинските репресии и ГУЛАГ. Лебедев предлага път за справяне с това минало, с това „всеобхватно зло“, особено за по-новите поколения. 

Ето какво казва Светлана Алексиевич за романа „Предел на забравата“: „Изключете телевизора и го прочетете… Сергей Лебедев пише не за миналото, а за настоящето, за това, че все още не сме преживели и не сме разбрали ерата на Сталин. Перестройката изглежда вече като забравена античност, а Сталин е жив. През деветдесетте години всички бяхме романтици, смятахме, че това е свободата. Но човек, който е прекарал целия си живот в лагер, не може да излезе през вратата и от утре да стане свободен. Вместо Перестройка и свобода имаме ограбена страна, руснаци воюват с украинци, наново се издигат паметници на Сталин. В църквите се молят за велика Русия. Това не е поколението на Сталин, това са техните деца. И децата на техните деца. Безкрайна и тъмна връзка. Героите на Лебедев търсят начин да прекъснат тази пъпна връв... ”

Чуйте Денис Коробко


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Юбилейно 10-то издание на Мини Арт Фест

Фестивалът Мини Арт Фест за Съвременен цирк се завръща със своето юбилейно 10-то издание от 2 до 18 октомври, в шатрата на цирк „Иванов“, разпъната в Южен Парк 2, в София. Фестивалът започва в петък, 2 октомври, с представлението на френския артист Пол Кийтън „Фрийкове“ („Freaks”), основано на движение, манипулация на предмети и магия. Ще има и..

публикувано на 28.09.20 в 14:55
Стефан Командарев

Дори и два живота да бъдат спасени с трансплантации, този филм ще си струва

Главен герой в предаването "Нашият ден" е режисьорът Стефан Командарев. Днес той има рожден ден и разказа за своите нови идеи в документалното и игралното кино. Стефан Командарев вече почти готов с новия си документален филм, посветен на донорството – така широко обсъждано и така малко прилагано в медицината у нас. "Дори и два човешки живота да..

публикувано на 28.09.20 в 12:18
Мартин Пенев, изложба „Тук се случи”

Изкуство в пандемия и протести

В месеците на извънредното положение поради пандемията Весела Ножарова – куратор и галерист, организира два дистанционни разговора. Първият беше с галеристи, а вторият – с художници и куратори. И двата бяха изключително важни дори само като споделяне на вижданията за живота на изкуството при липсващото му настояще и напълно неясното му бъдеще...

публикувано на 28.09.20 в 09:42
Режисьорът Милчо Манчевски

Милчо Манчевски: Имам страшно уважение към актьорите, изпитвам бащинско чувство

"Имам страшно уважение към актьорите, изпитвам бащинско чувство, дори ако са по-стари от мен с двайсет години, защото много ценя факта, че са оставили себе си в ръцете ми, особено във филма.  Ето защо толкова уважавам наивното доверие и гледам да съм много  supportive  и много  fair  с артистите" – казва режисьорът от Северна Македония Милчо..

обновено на 25.09.20 в 18:09
Недялко Славов

Недялко Славов: Бог ще ни спаси и този път през аварийните изходи на природата

Недялко Славов представи в Пловдив в Стария град своята най-нова книга "И станах река". Книгата се забави с няколко месеца, но, както казва авторът, "ако животът на една книга зависи от 5 месеца, значи тежко на тая книга." Роман, притча или притчов роман "Да кажем притчов роман. Той носи тази иносказателност, дори и в езика съм търсил обратен слог...

публикувано на 25.09.20 в 16:04