Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Цигуларят Даниел Хоуп с двоен албум

Даниел Хоуп
Снимка: @daniel.hope.page

Новият двоен албум на Даниел Хоуп „Belle Époque“ обединява както популярен така и рядко изпълняван класически репертоар, който се появява в големите музикални столици на Европа през десетилетието от началото на 20 век до Първата световна война, която промени света завинаги. За Даниел Хоуп la Belle epoque отдавна притежава завладяващо очарование.
„Често ми се иска да имам машина на времето, за да се върна в салоните на Париж, и да се потопя изцяло в тази епоха“ – казва цигуларят.

Негови партньори в това завръщане са Мойка Ердман (сопран), Саймън Кроуфорд-Филипс (пиано), Стефан Дор (валдхорна), Джейн Берт (арфа), Лиз дьо ла Сал (пиано), Ивай Чен (виолончело) и Камерният оркестър на Цюрих.
В албума са включени пиеси на Морис Равел, Клод Дебюси, Ернест Шосон, Жюл Масне, Габриел Форе, Рейналдо Хаан, Джордже Енеску, Албан Берг, Арнолд Шьонберг, Антон Веберн, Рихард Щраус, Едуард Елгар, Александър Цемлински, Франк Бридж, Шарл Кьошлен, Сергей Рахманинов.

Ето и няколко рецензии представящи албума.
„Много разточителен и приятен албум на DG, на който може да се наслаждавате лесно на едно прослушване, независимо дали го приемате като съсредоточено слушане или като фонова музика“.

„Ако е необходим саундтрак от епохата на картините на Климт, Моне, Реноар и Мунк, този албум на Даниел Хоуп, озаглавен „Belle Époque“, това е той. Цели два часа и половина свирене. Този внимателно подбран мюзикъл тръгва на турне из Европа, като прави музикални снимки на големи културни центрове от онова време – Лондон, Париж и Виена“.

„Тонът на цигулката на Хоуп е откритие и пианисимите му са възхитителни заради своя резонанс и деликатност“.

По-голямата част от програмата е съставена от бисови пиеси, но също така съдържа и изцяло представени произведения – Концерт за цигулка, пиано и струнен квартет на Шосон, интродукция и алегро за струнен квартет и оркестър от Елгар, Последната соната на Равел.

Новите записи на Даниел Хоуп може да слушате на 16 септември от 17 часа в „Музик мания“

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Моменти от творческия работен процес на „Парадокси“

Премиера на Камерната опера в Благоевград

От февруари Благоевградската камерна опера има нов директор. Това е Лина Ангелова, която вече веднъж е ръководила театъра. Почти веднага след назначаването ѝ започва пандемичната криза, която спира всякакви проекти. Успяват само да проведат конкурс за солисти, но те са назначени доста по-късно. Назначават и нов диригент, младата Светлана Галианова...

публикувано на 30.09.20 в 13:55

В Стара Загора операта прелива летния сезон в есенен на закрито

Със спектакъл на балета „Дон Кихот“ на Минкус започва новият балетен сезон на 1 октомври. За това събитие е поканен премиер-солистът на Виенската държавна опера Денис Черевичко. Оперният сезон ще започне на 23 октомври с нова постановка на „Отело“ на Верди, а в централните партии ще пеят Камен Чанев, Таня Иванова, Александър Крунев. Театърът гостува на..

публикувано на 29.09.20 в 10:37
Руска Каврошилова

Руска Каврошилова: С музика ще преборим трудните моменти

С нов екип и съвсем нова концепция за работа започва своето предизвикателство педагога и музикант Руска Каврошилова, която от тази година поема ръководната длъжност в Центъра за подкрепа за личностно развитие и Обединен детски комплекс , град Пещера. Като директор тя подема инициативата, за привличането на нови специалисти с цел развитието,..

публикувано на 28.09.20 в 16:05

Чухте ли този концерт? Не? Вече можете да го направите в следващите дни

Радиото е магия, радиото е вълшебство, което достига до сърцето на всекиго. Не е необходимо кой знае колко – един приемник. Щракваш копчето и слушаш. Можеш да правиш и най-различни други неща. Проблемът е, че за жалост всичко отлита в ефира и не може да се повтори. Ето сега в сайта на програмата ще ви предлагаме някои концерти, излъчени преди..

обновено на 28.09.20 в 15:32
Пианистът Дмитро Чони и диригентът Марк Кадин

Запис на първия концерт на СО на БНР от сезон 2020/2021 г.

След принудителното няколкомесечно прекъсване, наложено заради пандемията от Covid-19, радиосимфониците и техният главен диригент Марк Кадин отново се завръщат на сцената и подновяват своите традиционни срещи с публиката и слушателите. Новият творчески сезон 2020/2021 се откри на 25 септември в столичната зала „България“ с програма, която предлага: •..

публикувано на 28.09.20 в 13:50