Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Посланията на тютюневата индустрия, които пристигат при нас чрез медиите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Посланията на тютюневата индустрия, които пристигат при нас чрез медиите. Дълъг ли е пътят от истината до монипулацията – за това разговарят в "Нашият ден" Павел Антов, съдружник на Фондация "BlueLink", журналистът Венцислав Илчев и редакторът Стефани Ангелова.

Заглавия от рода на "Има и полза от тютюнопушенето", "Заболявания от електронни цигари в САЩ – каква е истината" и др. коментира Павел Антонов, който представи и изследването за Фокуса на новите нагреваеми тютюневи продукти в медиите – едно изследване на съдържанието и честотата на изгодните за индустрията послания.

"В нашето изследване сме попадали на много източници, които добронамерено представят някои от аспектите на тютюнопушенето. Съвсем между другото в информацията се прокарват и неверни твърдения, които по една или друга причина лансират продукти и маркетингови интереси на тютюневата индустрия."

За традиционните електронни цигари сякаш надделяха не само научният консенсус, но и регулаторните подходи, които ги ограничават. – смята Антонов – "Истината, че те са вредни, много по-малко се оспорва. Фактически голямата атака е на фронта на нагреваемите изделия, които се лансират и представят като едва ли не част от решението, част от бездимното бъдеще. Там е много по-трудно да се установи истината.

СЗО и независимити изследвания казват, че нагреваемите изделия по никакъв начин не е доказано да са по-безвредни от традиционните тютюневи изделия."

Винаги когато намираме в медиите неточна или подвеждаща информация, се оказва, че тя по един или друг начин почива върху някакви факти или твърдения, но те не са представени в тяхната достоверност, казва Антонов.

Чуйте повече в звуковия файл.

Журналистът Венцислав Илчев разказа за изминалите 10 години от забраната за тютюнопушене на обществени места в Кюстендил – първият град в България с такава забрана.

"Наистина тази забрана влезе в сила още тогава с подкрепата на мнозинството общински съветници. Основната идея беше Кюстендил да стане първата екологична дестинация в България, след това се спря употребата на найлонови торбички в града, последва декларация срещу генно модифицираните организми. Трудно беше. Имаше недоволни хора, най-вече от бизнеса, които атакуваха тези промени. Стигна се до Върховния административен съд, който обаче излезе с решение, че общественото здраве не може да бъде пренебрегвано за сметка на икономически интереси." Чуйте още в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Коста Костов: Диагноза на Covid инфекция не се поставя само с PCR тест

PCR тестът е само помощен, само асистира, помага на клинициста в диагнозата. Не може всеки пациент с положителен PCR тест да бъде стигматизиран като тежко болен. Диагнозата е съчетание на симптоми, образна диакностика, лаборатория, патогенеза. Това коментира в "Нашият ден" пулмологът проф. д-р Коста Костов, председател на Експертния съвет за борба с..

обновено на 23.10.20 в 15:14

КЗК организира обсъждане на стратегия за противодействие на дискриминацията

Комисията за защита от дискриминация провежда в различни градове на страната публично обсъждане с представители на гражданското общество, бизнеса, местните власти, академичната общност и медиите на Проект за Национална стратегия за противодействие на дискриминацията. Участниците в досегашните форуми активно участват в дискусиите, обсъждат..

публикувано на 23.10.20 в 12:10

Какво може да се случи, ако дължим пари на държавата като физически лица

Пропускате да платите данък или пък някоя глоба. Публичните вземания държавата събира по специална процедура, а частните – по реда за събиране на вземания от всички граждани и юридически лица. Как да потърсим правата си, когато разберем, че дебитните и кредитните ни карти са запорирани от публичен изпълнител към НАП или от частен съдебен изпълнител? Какви..

публикувано на 23.10.20 в 11:55
Камен Каменов

22 години от създаването на Нотариалната камара на България

Празникът на нотариусите се отбелязва с решение на първото Общо събрание на Нотариалната камара на Република България от 24 октомври 1998 г. Нотариалната камара е създадена със Закона за нотариусите и нотариалната дейност, приет през 1996 г. На 1 октомври 1998 г. в България започва да функционира свободен Нотариат.  "Нотариусите, едни от най-отговорните..

публикувано на 23.10.20 в 11:15

38 години национален парк-музей "Самуилова крепост"

На 23 октомври 1982 година се открива националният парк-музей „Самуилова крепост“, пред който се намира бронзовият паметник на цар Самуил, дело на художника Борис Гондов. До паметника е музейната експозиция, където могат да се видят находките, намерени при археологическите разкопки на крепостта: две мраморни плочи със старобългарски надписи, накити,..

публикувано на 23.10.20 в 10:52