Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Танцуващите мечки" на полския журналист Витолд Шабловски

„Като видят човек – изправят се на задни лапи и започват да се поклащат от ляво надясно. Все едно просят – както някога – хляб, бонбон, глътка бира, ласка, освобождаване от болката. Болката, която отдавна вече никой не им причинява.“

"Танцуващите мечки. Истински истории за тоталитарна абстиненция" на Витолд Шабловски е новото заглавие в колекцията "Полски литературен репортаж" на изд. "Парадокс". Полският журналист тръгва из България, за да разплете истината около бившите мечкадари и природозащитниците, работили по „спасяването“ на животните, като посещава, разбира се, и самите мечки в парка им край Белица.

Шабловски открива необикновени паралели между всички замесени в историята: обърканите вече като поведение животни, позицията на предишните им собственици, както и на техните спасители, решени да им подарят свободата.

Но как се живее със свободата, когато не я познаваш и по-лошото не знаеш какво да правиш с нея?

Авторът заключава, че самите ние, посттоталитарните хора, сме като танцуващи мечки. В тази книга е достатъчно думата „мечка“ да се замени с друга, например „българин“, „поляк“, „сърбин“ или „румънец“, за да разберем какъв беше пътят ни към свободата и как се опитахме и всъщност все още се опитваме да се примирим с нея. За онзи, който през целия си живот е живял на верига, запознанството със свободата съвсем не е лесна задача. Без значение дали говорим за дресирана мечка в клетка или за човек зад Желязната завеса.

Научете повече за изданието от преводачката на Витолд Шабловски Милена Милева в звуковия файл.

Витолд Шабловски (р. 1980 г. в Острув Мазовецка) е полски журналист, репортер и писател. Като стажант в CNN Türk пътува из цяла Турция, чиито обичаи и нрави и впоследствие ще се превърнат в един от основните фокуси на репортажите му. Шабловски е първият журналист от Полша, интервюирал семейството на Мехмет Али Агджа, атентатора срещу „полския“ папа Йоан Павел II.

Шабловски започва журналистическата си кариера в телевизионната станция TVN24, а през 2006 г. става най-младият автор в седмичната притурка за фейлетони и репортажи на в. „Газета Виборча“. Работата му го отвежда в най-различни страни, сред които България, Турция, Куба, Южна Африка и Исландия. Печели Наградата за журналистика на Европейския парламент за статия, посветена на бежанската криза, а репортажът му за кланетата над поляци в Украйна през 1943 г. е удостоен с приза  „Ришард Капушчински“. Носител е и на наградите „Мелхиор Ванкович“ (2008) и „Анна Линд“ (2012).

Витолд Шабловски има издадени три книги с литературни репортажи, преведени на над двайсет езика. Освен „Танцуващите мечки“ (2014), изпод перото му са излезли и „Асасините от Кайсиевия град“ (2010), удостоена с приза „Беата Павлак“ и Наградата на Британския ПЕН-клуб, както и „Да нахраниш диктатор“ (2019).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Виртуални тела 2.0" – точка на пресичане между изобразителното и танцовото изкуство

Един артистичен проект, в който пластики и картини оживяват чрез танц. Състоя се премиерата на второто издание на изложбата  " Виртуални тела 2.0" в галерия "Квадрат 500" – виртуална, интерактивна експозиция, която е съвместен проект на танцова компания "Хетероподи" и Националната галерия. В "Артефир" Росен Михайлов , главен хореограф на..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Девети брой на списание "Но поезия"

"Списание "Но поезия" излиза отново и за кратко след неколкогодишна пауза. Това е летният брой за 2024 г. Книжка 9 за големите неща." Това четем от името на "Но редакция"-та на списанието.  Петя Хайнрих пише в редакторския си текст: "За този брой пожелахме българските поети да ни изпращат текстове, засягащи голямото. Гранд, мега, гига, хипер, супер..

публикувано на 26.04.24 в 13:34

Награда "Рицар на книгата" – шумните герои на литературата

По случай Световния ден на книгата и авторското право (23 април) Асоциация "Българска книга" връчи за двадесети пореден път наградата "Рицар на книгата" . Наградата е знак на признание за усилията, свързани с насърчаването на четенето и популяризирането на книгата. Отличието получават личности и организации, обобщени в четири категории – за..

публикувано на 26.04.24 в 13:28