Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частен случай в Международния ден на ненасилието

Даниела Седмакова, Мирослава Мирчева, Анелия Торошанова, Захари Генов
Снимка: Теменужка Маринова

Напоследък у нас по-открито се говори за домашното насилие, като по-често се има предвид физическата агресия. Не по-малко пагубно е и емоционалното и психологическо насилие.
От него страда и партньора в една връзка, и детето.  В  Международния ден на ненасилието чуйте частния случай на Даниела Седмакова. Тя повече от 2 години не е виждала собствената си дъщеря, въпреки че съда във Великобритания е постановил споделено родителство за отглеждане на 9-годишната Мария. Институциите и правосъдието в България бездействат.

В предаването се разисква и природата на емоционалното насилие, и се описват 6-те характеристики на психологическия насилник, за които трябва да внимавате:
1. унижава ви пред други хора
2. критикува действията ви
3. опитва се да ви управлява
4. вижда у вас само недостатъци
5. не ви подкрепя
6. не уважава чувствата ви.

В разговора с водещ Анелия Торошанова вземат участе Мирослава Мирчева – психолог в 22 училище и екс прокурора, адвокат Захари Генов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Допълнителното пенсионно осигуряване – какво постигнахме и какво предстои?

Неотдавна в страната ни бе завършен преглед на частното пенсионно осигуряване, извършен съвместно от няколко български институции и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). По този повод в ефира на предаването "Нашият ден" бе поканена Диана Йорданова , заместник-председател на Комисията за финансов надзор, която сподели..

публикувано на 15.08.24 в 12:29
Украински войник говори с близките си след размяна на пленници между двете воюващи страни. Януари 2024 г.

Избрано: Философски размисли за войната и личната свобода

През август в ефира на предаването "Нашият ден" припомняме някои от най-ярките интервюта и разговори. Такова е интервюто със Смилен Марков, преподавател по християнска философия във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", излъчено през януари. В рамките на рубриката "Разговорът" на предаването Марков предлага философски анализ..

публикувано на 15.08.24 в 11:30

Лятна връзка с България: Специалните полети, които ни връщат у дома

През лятото много млади българи, живеещи в чужбина, се завръщат в родината си, за да се насладят на топлината и атмосферата на българското лято и да прекарат време със своите близки. Програмата "Полет към дома", създадена от националния авиопревозвач, предлага именно такава възможност – да улесни завръщането на сънародниците ни за летния сезон...

обновено на 15.08.24 в 10:56
Икона Успение Богородично

Честваме големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица

Днес честваме големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица , посветен на смъртта на Божията майка. Празникът е почитан както от православните християни, така и от католическата църква. Според Светото писание на 64-годишна възраст Божията майка напуска земния живот. Богородица се молила в Елеонската планина, когато пред нея се..

публикувано на 15.08.24 в 09:25
Кюстендил - Панагия

В Кюстендил започна празникът Панагия

Традиционно в средата на август, когато църквата почита Успението на Богородица, Кюстендил отбелязва празника Панагия - Въздигане на хляба. По този повод общинският отдел "Култура и духовно развитие" в Кюстендил организира днес ритуално замесване на Богородичен хляб. Събитието е част от културния форум "Панагия", който ще се състои  утре. Обредните..

публикувано на 14.08.24 в 12:25