Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Лоенгрин“ от Рихард Вагнер, спектакъл от 23 юли 1958 г.

Снимка: bayreuther-festspiele.de

В съботната оперна вечер програма „Христо Ботев“, ще излъчи запис от Байройтският фестивал, който любезно отваря архивите си за радиостанциите, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия. Първата творба, която предлага на меломаните е операта „Лоенгрин“ от Рихард Вагнер, може да слушате на 3 октомври от 20 часа. Запис на спектакъл от 23 юли 1958 г. Участват водещи оперни певци, сред които са Кийт Енген, Шандор Коня, Леони Ризанек, Ернест Бланк, Астрид Варнай и Еберхард Вехтер. Партнират им Байройтския фестивален хор и Байройтския фестивален оркестър. На диригентския пулт е Андре Клюитанс.

Особено признание за всеки музикант, певец и диригент е поканата за участие в Байройтския фестивал. От основаването му това е територия запазена само за немски музиканти. След 1951 г. започва новата история на фестивала, когато сцената е отворена към международни изпълнители и диригенти. Първият френски диригент, получил възможност да участва на фестивала в Байройт е Андре Клюитанс. Появата му там е през 1955 г. със спектакъл на „Танхойзер“, допълнена през следващите години от „Нюрнбергските майстори певци“, „Парсифал“, „Лоенгрин“. През 1965 е последното участие на Андре Клюитанс с постановки на „Парсифал“ и „Танхойзер“. В този запис на „Леонгрин“ под негово диригентство, осъществен през 1958 г. участват водещи певци от големите европейски театри, които имат забележителна международна кариера, в която основно място заемат ролите от оперите на Вагнер. За някои от тях това е дебют на фестивала, който им проправя път към световните сцени. Унгарският тенор Шандор Коня е дългогодишен солист на Берлинската държавна опера. Неговият дебют в Байройт в ролята на Лоенгрин през същата1958 г. е определен като „зашеметяващ“. Прекрасният ясен теноров глас му дава възможност да изпълнява през време на своята кариера всички главни роли от италианския и немския оперен репертоар. Баритонът Еберхард Вехтер дебютира на фестивала в Байройт също през 1958 в ролята на Амфортас от „Парсифал“. Изпълнява основно творби от Моцарт, Вагнер и Рихард Щраус. По-късно става интендант на Виенската народна опера и Виенската държавна опера. Ернест Бланк е един от най-известните френски оперни певци на своето време, изпълнявал водещи баритонови роли. Неговата международна кариера започва след участието му на фестивала в Байройт през 1958 г. Чест гост е на всички големи европейски фестивали. Изявява се на сцените на оперните театри в Чикаго и Сан Франциско, също в Театър Колон в Буенос Айрес. Американският бас Кийт Енген е дългогодишен солист на Баварската опера, търсен интерпретатор на Бахови кантати и оратории. През 1962 получава отличието „камерзенгерин“, както и Баварския орден за заслуги.

Забележителни Вагнерови певици са и двете дами, които участват в това изпълнение на „Лоенгрин“. Родената в Швеция с унгарски произход Астрид Мария Варнай ще слушаме като Ортруд – една от най-често изпълняваните от нея роли, заедно с тази на Брунхилда. В репертоара ѝ са също образи от творби от Рихард Щраус – Електра, Клитемнестра и Иродиада. В късните години на своята кариера Астрид Варнай се насочва към мецосопранов репертоар. Била е солист на Метрополитън опера и водещите европейски театри.

Няколко години по-рано, през 1951 г., прави своя дебют на фестивала в Байройт австрийското сопрано Леони Ризанек. В репертоара ѝ освен опери от Вагнер са също творби на Рихард Щраус, Дж. Пучини, Верди, Чайковски, Сметана, Яначек. Особено ценено е изпълнението ѝ ролята на Леонора във „Фиделио“ от Бетовен. Кариерата ѝ в Метрополитън започва през 1959 в „Макбет“ на Верди, когато е извикана да замести „уволнената“ Мария Калас. Също като своята знаменита колежка Леони Ризанек преживява своеобразно певческо предизвикателство – в една седмица участва във „Валкюра“ на Вагнер и като Джилда в „Риголето“. През 1985-86 г е в нова постановка на „Лоенгрин“ в Метрополитън опера, където изпълнява ролята на Ортруд. Два дни след смъртта ѝ през 2002 г Метрополитън посвещават спектакъл на „Лоенгрин“ на нейната памет, в който участва Бен Хепнер.

Съдържание на операта „Лоенгрин“ от Рихард Вагнер

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За първи път в ефира – малко познатата опера на Амилкаре Понкиели „Литовците“

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“, на 25 септември от 22 часа, ще бъде излъчен запис, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. С концертното изпълнение на почти непознатата опера „Литовците“ от Амилкаре Понкиели е открит миналогодишният юбилеен сезон в Литовската национална филхармония във Вилнюс. С тази продукция на 5 септември..

публикувано на 25.09.21 в 07:55
Цигуларката Зефира Вълова, основател и артистичен директор на фестивала „Изкуството на барока“

Започва фестивалът „Изкуството на барока“

За петнадесети път с гала концерт на 26 септември във Военния клуб в София започва фестивалът , който ще събере певци и инструменталисти, майстори в изпълнението на барокова музика. Първият концерт е по проект на „Платформа за развитие и балканско сътрудничество в областта на старинната европейска музика“ и представя изпълнители от България,..

публикувано на 24.09.21 в 17:45
Катедралният площад в Мариенбург, 1 действие на „Литовците“ от Амилкаре Понкиели, 1874 г.

„Литовците“, опера в пролог и три действия от Амилкаре Понкиели

Музика: Амилкаре Понкиели Либрето: Антонио Гисланцони по историческата поема „Конрад Валенрод“ на Адам Мицкевич. Първо изпълнение: 7 март 1874 г. в Миланската Скала Място и време на действието: Литва, Мариенбург, XIV век Действащи лица: • Арнолдас или Арнолдо, литовски княз – баритон • Алдона, негова сестра – сопран • Валтерис или Валтер..

публикувано на 24.09.21 в 12:31
Красимира Стоянова, концерт от ММФ „Варненско лято“, диригент Георги Димитров

Концерт на Красимира Стоянова

На 20 август в рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ се състоя концерт на Красимира Стоянова с участието на симфоничния оркестър на държавна опера Варна бяха изпълнени. В летния театър, под диригентството на Георги Димитров бяха изпълнени арии и оркестрови фрагменти от „Аида“, „Отело“, „Силата на съдбата“ на Верди, „Палячи“ на..

публикувано на 24.09.21 в 08:21

Музиката работи там, където думите не могат

Днес лечебните свойства на музиката са научно доказан факт с широко приложение не само в психотерапията, но и в редица други области на медицината и социалните дейности. „Всички ние обичаме музиката и ежедневно сме потопени в нея, но музиката е и научна дисциплина, терапия с целенасочено въздействие върху пациента, приложима от неговия..

публикувано на 21.09.21 в 08:25