Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Йоана Буковска:

Духът ще издържи въпреки материята, но тя е заплашена от изчезване

Снимка: БГНЕС

Поводът за гостуването на Йоана Буковска в рубриката "Главен герой" не са изявите ѝ в театъра и киното, а ролята ѝ като режисьор на клип, адресиран към децата и отговорностите, които те трябва да поемат, за да се предпазват от вируси, ходейки на училишще.

Образователният филм „Тръгваме на училище, Вирусът – не“ по забавен и запомнящ се начин показва на децата най-важните правила, които трябва да спазват, за да останат здрави в настоящата пандемична ситуация.

Филмът е доброволна инициатива на група артисти. Хитрата хрумка в клипа е възрастните да влязат в ролята на ученици, а правилата да им се разясняват от дете. По този начин самите деца възприемат по-лесно и ефективно урока.

За съжаление държавата и Министерството на културата не са възприемчиви като децата и не усвояват добрите практики на европейските държави за подкрепа на културата. Артистите и хората на изкуството у нас са на ръба на оцеляването.

Александър Райчев и Йоана Буковска-Давидова в студиото наТеатрите отвориха, но при условие че се запълнят само 50% от местата, което се отразява и на заплащането на аткьорите.

"Отново хората на културата трябва да стиснат и да издържат, минавайки през този труден период, само и само да не изгубим съвсем връзката с публиката, каза тя.

Духът ще издържи въпреки материята, но тя е заплашена от изчезване.

Трябва да намерим светлината в себе си, въпреки околния мрак, заради децата си. Да се опитваме да ги държим настрана от проблемите, тревогите и страховете си и да се погрижим те да преминат възможно най-безболезнено пред този период. 

Трябва да бъдем гъвкави, отворени и светли към бъдещето по най-човеколюбивия начин заради децата си."


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Икономически тенденции в малкия град по време на пандемия

Как се промени животът в малките селища вследствие на пандемията през 2020 година? Анализът на Института за пазарна икономика, който ще излезе след няколко дни (на 26 януари), засяга най-вече регионите на България и по-точно някои лоши икономически тенденции – последствия от пролетния локдаун и всички мерки срещу коронавируса. Това коментира в..

обновено на 21.01.21 в 14:59
Стефан Георгиев

Ст. Георгиев: Не повишаваме качеството на демокрацията с предстоящите избори

За какво гласуваме всъщност? За придобилата вече практика демократична същност на изборите през 2021 година и за всички съмнения именно към тази вече създадена демократична система (повече като написани правила), за особената пандемична обстановка, в която ще се проведат изборите тази година, както и каква е мотивацията на гражданите да отидат или..

публикувано на 21.01.21 в 11:45

Ден на родилната помощ в България

Бабинден е един от най-големите народни женски празници. Посветен е на бабите – това са жените, които помагат при раждане, на младите булки и невести. От древността този ден е подчинен на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са бабували на родилките. Първото българско бебе (момиченце) за годината се роди във Варна в..

публикувано на 21.01.21 в 08:50
доц. Росен Калпачки

Няма пряка връзка между тежестта на Covid-19 и неврологичните усложнения

Лекарите от УМБАЛ "Св. Анна" приложиха плазмафереза, за да спасят 60-годишен мъж от тотална парализа в резултат от развитието на синдрома Гилен-Баре, в следствие на преболедувана инфекция от Covid-19.  Доц. Росен Калпачки, началник на Клиниката по нервни болести в столичната УМБАЛ „Света Анна”, коментира случая в "Нашият ден": " Гилен-Баре е тежко..

обновено на 20.01.21 в 16:21

Харалан Александров: Обществото ни е силно фрагментирано – електорално, ментално и културно

Може би конкретните събития около встъпването в длъжност (или както го наричат напоследък инаугурация) на новия президент на САЩ Джо Байдън изглеждат като нещо, което не ни засяга пряко. Световният избирател обаче се променя под въздействието на тази динамика и вероятно променя мястото, на което се намира. Дали и как?   Социалният антрополог Харалан..

обновено на 20.01.21 в 13:17