Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Азбучните уловки на дребномислието

Снимка: архив

На фона на дълбоките проблеми в държавата и общото безпокойство на хората тези дни неочаквано на повърхността пред общественото внимание изплува нова тема за спорове. Как да се нарича празникът 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, както досега, или Ден на българската писменост, просвета и култура. За съжаление мястото, откъдето тръгна „идеята“, беше парламентарната трибуна и обсъждането и приемането ѝ на първо четене стана част от договорките между политическите сили, въпреки декларациите, че тя се нуждаела от „национален дебат и консенсус“. Дори да оставим настрана въпроса за навременността и необходимостта изобщо от спорове на тази тема, тя вече влезе в социалните мрежи, пресата и електронните медии и повлече след себе си истински важни въпроси.

Къде е мястото и кои са хората, които могат с научни аргументи да обосноват едно толкова чувствително за нацията ни определение. Два от институтите на БАН – Институтът за български език и Кирило-методиевският научен център – се противопоставиха на предложението с официални становища без мнението им да бъде взето предвид от вносителите му. Оттук и следващото питане – истината ли се търси чрез промяната във формулировката за празника или политически ефект. Остава и най-трудният въпрос – чии думи избираме да чуем – на хората, които са посветили десетилетия на изследване, съхраняване и разпространение на знанията за историята на нашия език, писменост и култура, или на боричкащите се за власт политически играчи.

В предаването „За думите“ на националната програма за култура и образование можете да чуете аргументите на учените от двата института, представени от проф. Славия Бърлиева от Кирило-методиевския научен център и доц. Ваня Мичева от Института за български език.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Къщата-музей на Добри Войников в Шумен

На арменски приказки с турско кафе

Миналата седмица екипът на „Познати и непознати“ беше на гости на приятелите на предаването арменци от град Шумен. Знаем тревогите им от месец почти насам… Близките им в Армения за пореден път са принудени да воюват за свободата си и те не могат да останат безразлични. Предишния ден се бяха върнали от мирния си протест в София. Както винаги, първата..

публикувано на 21.10.20 в 13:25
Биляна Петрова

От Филипините до Грузия

Тя си мечтае за пътешествия от най-ранна възраст. Започва да пътува като дете с родителите си най-вече по нашите язовири и Черноморието. Първото ѝ излизане извън страната е до Истанбул. Тогава  разбира, че пътуването е нейна страст, следват нови дестинации из Европа, а скоро след това напуска и Стария континент. В "География на сетивата" ви..

публикувано на 21.10.20 в 12:05

Зунар три хромици широк или какво разказват старите наименования за облеклото

Прилежно описани преди два века мъжки и женски дрехи, украшения, мерки за дължина, тъкани, прически, дават богат материал за изучаване не просто на бита, поминъка и „модата“ на традиционния българин, но разказват историята за културните контакти, преселенията и манталитета му. Разказва доц. Мая Александрова.

публикувано на 21.10.20 в 09:35

Благотворителността като явление и начин на живот

Истинското добро е анонимното добро – така   казваше един учител от Изтока. Но в днешното ни време на бързи комуникации и дигитални реалности анонимността е трудно постижима. Най-малко защото в социалните мрежи се организират, разгласяват, а и контролират кампании, обявяват се резултатите. Често се включваме без да си задаваме въпрос какво..

публикувано на 20.10.20 в 16:04

Децата от Русаля имат нужда от вас

Може би сте чували за училището-пансион по изкуства и занаяти във великотърновското село Русал я. То приютява деца, лишени от родителска грижа, от крайно бедни семейства или от рискова среда. Идеята е, че изкуството може да стопи стената от собствените им страхове, недоверие и чувство за безполезност и да ги изведе към светлата страна на живота...

публикувано на 19.10.20 в 11:10