Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Еврика! Успешни българи: Мирослав Димитров

Снимка: aadcf.nvu.bg

Той е курсант от Националния военен университет „Васил Левски“, Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ – Шумен. Говори със самочувствие и радост за своите постижения и за всички предизвикателства, които са пред него. Така говорят хората, които имат щастието да живеят мечтите си. А да бъде военнослужещ е била неговата детска мечта. Затова думите му са пълни с любов към техническите предизвикателства и задачи, с чиято реализация се е заел. Често с гордост изрича "чест", "дълг", "достойнство".

За своите постижения в овладяването на инженерните науки в областта на машиностроителните технологии старши сержант Мирослав Димитров е удостоен с едноименната стипендия на името на акад. Ангел Балевски на Фондация Еврика. Инвестирал я е цялата в своята следваща разработка. И се раздава безрезервно защото, „за да може един човек да успее, най-важни са саможертвата, дисциплината и отдадеността“. Надява се някоя от разработките му да се използват, „за да развиват българската икономика, защото това е един от най-важните аспекти на националната независимост – държавата да има силна икономика“

Целият разговор с Мирослав Димитров можете да чуете в звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Калин Гайтанджиев: Изгубили сме умението да бъдем автентични

За стените на психичното здраве в условия на криза. Кой ги изгражда? Добре ли е да ги има? Как се отразява това на всеки от нас? Това коментира в "Нашият ден"  Калин Гайтанджиев, психолог с професионална практика в затвор и в училище, квалифициран семеен терапевт, герой на филма „Калин и отборът на затвора“.  " Стените са нашите граници. И когато човек..

обновено на 30.11.20 в 10:19

Храната разказва света

Какво знаем за храната? Всъщност всеки един от нас може да отговори на този въпрос различно. Едни тъпчат количките си в хипермаркетите със снаксове и вафли, с червени меса и газирани напитки, други ги гледат ужасено и посягат към рафтовете с прецизно внимание. Храната, казват, е здраве, но и болест, ако не подхождаме внимателно към нея. Храната, също..

публикувано на 30.11.20 в 10:10

Конспиративните теории и техните сериозни последици

Изследователският център „Тренд“ представи тези дни свое социологическо изследване, според което повече от половината българи смятат, че Covid-19 е изкуствено създаден, а 17% смятат, че той не съществува. Наблюдава се леко отрезвяване във връзка с конспиративните теории, но все още хора вярват, че например Бил Гейтс иска да чипира световното население...

публикувано на 30.11.20 в 08:58

Преходното и непреходното в живота на християнина

Евангелското четиво от тази неделя разказва за един юдейски законник, който от малък е закърмен с Божиите истини и не знае случай, в който да е нарушил Господните заповеди. Ето защо с чувство на съвършена праведност той застава пред въплътената Правда Божия, за да разбере как да наследи живот вечен. Сърцеведът Христос вижда добрите дела..

публикувано на 29.11.20 в 08:00
Къщата-музей на Васил Левски в Карлово

Време за избор: Имаме ли нужда от Апостола на свободата днес

„Времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща и ние него обръщаме“, е водещата фраза в един път към истинската България, открит за българите отпреди столетия. Левски извън годишнините и фанфарите – за културното наследство и духовните му послания и кой ги търси и следва във времена на криза – един разговор с участието на Дора Чаушева, директор..

публикувано на 27.11.20 в 17:36