Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Околийски: Пандемичната умора води до неспазване на мерките

Много важно е да има адекватна комуникация на риска, относно коронавируса

Михаил Околийски, управляващ офиса на СЗО в България
Снимка: БГНЕС

Броят на случаите на Covid-19 в света се е увеличил през миналата седмица с над 2,8 милиона души, което е най-големият ръст от началото на пандемията, показват данни на Световната здравна организация. 2569 нови случая на Covid-19 са регистрирани у нас през изминалото денонощие. Това е най-голямата бройка установени случаи на заболяването на всекидневна база от началото на пандемията.

В "Нашият ден" доц. Михаил Околийски направи преглед на тревожната статистика и представи изследване на поведенческите нагласи на хората в България във връзка с пандемията от Covid-19.

"Статистиката се влошава не само в България, а и в европейския регион на СЗО. Ежедневните случаи се увеличават с 1/3, а ежедневните смъртни случаи в някои страни се увеличават даже с 40% повече от предходната седмица, като се очаква нарастване. В други страни, като Франция, Испания, Обединеното кралство и Русия, се случват далеч по-сериозни новозаразявания, както и натоварването на здравните системи там е много сериозно. Това е в резултат на по-интензивния обмен между хората и до голяма степен неспазването на препоръките за протективно поведение."

Препоръките за протективно поведение у нас

"Смятам, че повечето препоръки са адекватни. Би трябвало хората да ги спазват, защото са обективни, рационални и не много сложни за практикуване. За съжаление хората подценяват опасността и не ги спазват в достатъчна степен. Контролът не е добър. Най-често в България, а и в други страни, малка група хора не спазва мерките, но тя е и по-видна, по-креслива. Хората приемат тези мерки като ограничаване на свободата им и не виждат важността на тези мерки." 

Противоречивите мнения за мерките от управляващите

"По-скоро авторитетът на властимащите не е същият, какъвто беше през юли, когато проведохме първа вълна на едно изследване, което описва поведенческите констелации на българите. Тогава вслушването в думите на властимащите беше по-сериозно, сега е по-малко. По-голям проблем, според мен, създават конспиративните теории и това разделение, особено в медицинското съсловие, което много малко, но създава впечатление, че има два лагера, които, едва ли не, са равнопоставени. А това не е така. Повечето колеги и хора базират посланията си на научни доказателсва – на метаанализи, на изводи от научни изследвания."

Изследването на поведенческите нагласи на хората

"Сега работим върху изводите от втората вълна. Общо четири са вълните. Наблюдават се някои много интересни промени между юли и сега. Хората в България все още в голяма степен се придържат към препоръчаните модели на поведение, но се наблюдава отстъпление – въпреки че статистиката е много по-сериозна (на заболели и смъртни случаи). Част от хората казват, че са по-малко сигурни, че ще успеят да избегнат заразяване, което е свързано с т.нар "пандемична умора". Това е едно натрупване на психическа умора и тревожност поради дългата нужда да се спазва определен тип поведение, поради неудобствата, които създава вирусът в икономиката и в личния живот, а и поради недоверието, което се поражда от конспиративни теории. В крайна сметка, не можем да говорим за българите, че са безотговорни. Наблюдава се в целия европеиски регион на СЗО. Пандемичната умора води до неспазване на мерките и до протести."

Доц. Околийски изтъкна и друг резултат от изследването. "Доверието в медицинските работници е много високо, даже се е увеличило. Те като че ли са единствените официални лица, на които хората има доверие. Това трябва да се използва внимателно и по надежден, отговорен начин, защото посланията на медицинските работници дали да си сложим ваксина, например, ще бъдат спазвани."

Общото благосъстояние на хората бележи значителен спад. Това касае и психическата устойчивост. Наблюдават се феномени – мъжете пият повече алкохол, а жените вземат медикаменти и обезболяващи, като следствие – се наблюдават повишени нива на агресия в семейството и общностите (от началото на пандемията в България са убити от техните партньори 20 жени!)

Доц. Околийски подчерта, че е много важно да има адекватна комуникация на риска, относно коронавируса. Такава комуникация на риска не беше направена от властимащите по професионален начин. Тя предполага доста умение и проактивна позиция на екип. Той изрази съжаление, че това не е направено, но изрази и надежда, че ще бъде.

Цялото интервю с доц. Михаил Околийски можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Швейцария има недостиг на болнични легла, армията помага с хеликоптери

Миналата седмица съобщение на Швейцарското общество за интензивна медицина предизвика сензация. То гласи: „Всички швейцарски граждани – особено тези, които са изложени на риск от зараза с новия коронавирус – са помолени да преценят приживе дали биха искали да получат медицински грижи за удължаване на живота си в случай на сериозно заболяване.“ Това..

публикувано на 24.11.20 в 17:30

Подари книга за Коледа

Както много браншове, така и книжният пострада от кризата с коронавируса, но както много други, така и хората на книгите започнаха редица инициативи, с които се опитват да подкрепят своята дейност. През пролетта Асоциация „Българска книга“ стартира инициативата „Купи 1 книга“ под надслов „За да я има книгата“. Само за няколко дни тя успя да..

публикувано на 24.11.20 в 13:03

Георги Стоилчев: Няма война със страха, има война с риска

" Мерките закъсняха с три седмици ", казва социологът Георги Стоилчев, който в началото на месеца заяви, че колкото по-рано затворим училищата, толкова по-бързо ще ги отворим пак и изпита на свой гръб проклятието на пророка, който се оказва прав твърде рано.  " В последните 4 седмици станахме свидетели на напълно безконтролно разпространение на..

публикувано на 24.11.20 в 12:13

Димитър Маргаритов: Законът за защита на потребителите е добър и модерен

15 години след приемането на Закона за защита на потребителите от 40-ото НС – дали законовите уредби и правомощията на държавните органи и сдружения на потребителите отговарят на променените отношения потребител – търговец?  Председателят на Комисията за защита на потребителя Димитър Маргаритов коментира в "Нашият ден": Законът е добър и адаптиран с..

публикувано на 24.11.20 в 12:05
Андон Балтаков

Андон Балтаков: Пожелавам си едно истинско стабилно радио

Главен герой на "Нашият ден" е генералният директор на БНР Андон Балтаков – човекът, за когото достойнството е по-важно от здравето.  Човекът, който започна битката за утвърждаването на Българското национално радио като обществена медия.  "За мен от първия ден в Националното радио основна цел беше да установя откритостта и откровеността в начина на..

обновено на 24.11.20 в 11:03