Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оркестър "Шевица" издаде своя първи албум "Ние помним"

Снимка: Фейсбук страница на Оркестър Шевица

Един учебник по история в музика. Албумът на Оркестър "Шевица" съдържа 15 песни, разказващи за забравени исторически личности. Това са хора, безспорно признати от историците със своя принос към Отечеството, но неполучили до момента заслуженото обществено признание.

Слушателите могат да обогатят знанията си по история, като слушат песните, но и да развият общата си музикална култура, научавайки повече за звученето на отделните фолклорни области.

Възпятите патриоти са от всички краища на България. Авторите се придържат към типичното звучене за региона в който е действал всеки от героите. Така лесно слушащият може да различи как звучат песните на Родопа, Тракия, Странджа, Добруджа, Пиринско, Шоплука, Северна България, но тук закачливо е прибавена една нова фолклорна област към изучаваните досега в учебниците – Бесарабия.

Всички аранжименти на песните са подготвени специално за този албум. Три от песните в албума са народни, други три са с авторски текст върху популярни народни мелодии, а остонолите девет са изцяло авторски. Продуцент и създател на повечето текстове е Ивайло Шопски, а основни композитори са Иван Йосифов и Виктор Йорданов.

Албумът съдържа песнопойка с текстовете, снимки с кратко описание на всяка една от личностите и диск. В диска "Ние помним", освен песните, поднесени професионално от солистката на оркестър "Шевица” Боряна Василева, участие вземат и редица обичани от публиката гост-изпълнители.

Голямата изненада е, че към този уникален продукт са добавени и инструменталите на песните! Така авторите дават възможност на всички професионални и прохождащи изпълнители, самодейци, читалищни певци, танцови състави или просто любители да се възползват безвъзмездно по свои изяви, защото всяко начало е трудно и не всеки може да си позволи да заплати за авторска музика, както изисква законът. Още нещо невиждано досега е, че се предвижда всички песни от албума да имат видеоклипове, като единадесет вече са качени в Ютуб страницата "Пътуващо читалище Бащино огнище”.

Ивайло Шопски, журналист и основател на "Пътуващото читалище", Будител на годината 2017, разказва в "Нашият ден".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30