Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Оркестър "Шевица" издаде своя първи албум "Ние помним"

Снимка: Фейсбук страница на Оркестър Шевица

Един учебник по история в музика. Албумът на Оркестър "Шевица" съдържа 15 песни, разказващи за забравени исторически личности. Това са хора, безспорно признати от историците със своя принос към Отечеството, но неполучили до момента заслуженото обществено признание.

Слушателите могат да обогатят знанията си по история, като слушат песните, но и да развият общата си музикална култура, научавайки повече за звученето на отделните фолклорни области.

Възпятите патриоти са от всички краища на България. Авторите се придържат към типичното звучене за региона в който е действал всеки от героите. Така лесно слушащият може да различи как звучат песните на Родопа, Тракия, Странджа, Добруджа, Пиринско, Шоплука, Северна България, но тук закачливо е прибавена една нова фолклорна област към изучаваните досега в учебниците – Бесарабия.

Всички аранжименти на песните са подготвени специално за този албум. Три от песните в албума са народни, други три са с авторски текст върху популярни народни мелодии, а остонолите девет са изцяло авторски. Продуцент и създател на повечето текстове е Ивайло Шопски, а основни композитори са Иван Йосифов и Виктор Йорданов.

Албумът съдържа песнопойка с текстовете, снимки с кратко описание на всяка една от личностите и диск. В диска "Ние помним", освен песните, поднесени професионално от солистката на оркестър "Шевица” Боряна Василева, участие вземат и редица обичани от публиката гост-изпълнители.

Голямата изненада е, че към този уникален продукт са добавени и инструменталите на песните! Така авторите дават възможност на всички професионални и прохождащи изпълнители, самодейци, читалищни певци, танцови състави или просто любители да се възползват безвъзмездно по свои изяви, защото всяко начало е трудно и не всеки може да си позволи да заплати за авторска музика, както изисква законът. Още нещо невиждано досега е, че се предвижда всички песни от албума да имат видеоклипове, като единадесет вече са качени в Ютуб страницата "Пътуващо читалище Бащино огнище”.

Ивайло Шопски, журналист и основател на "Пътуващото читалище", Будител на годината 2017, разказва в "Нашият ден".


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бени Голсън

Посвещения - 2

„Джаз клуб“ отваря врати с изпълнение на „Манхатън Трансфър“. Вокалната формация от Ню Йорк изпълнява сложната композиция „Аз си спомням Клифърд“. Саксофонистът Бени Голсън я написва през 1957 година, в памет на отишлия си 25-годишен талантлив тромпетист Клифърд Браун.  При първото гостуване в България, в рамките на Джаз фестивала в Банско, Бени Голсън..

публикувано на 02.12.20 в 18:00

Програма на Еврокласик ноткюрно от 1 да 15 декември 2020

1 декември Изпълнения на латвийското трио „Ангеликус“ в състав: Сондра Леймалниеце (флейта) Елина Симкус( сопрано) и Лева Саблонска (арфа). 3.00 часа – Язепс Мединс (1877-1947), „Мечтание“. 3.05 часа – Язепс Мединс (1890-1966), „Вечер е“ (аранжимент Лева Саблонска). Изпълняват Елина Симкус (сопрано) и Лева Саблонска (арфа). 3.07 часа – Йохан Себастиан..

публикувано на 01.12.20 в 14:35

Фолклорен радиоблиц с Ива и Ева Валентинови

Те са две сестри, много еднакви и много различни. Музиката е третият елемент в тяхната роднинска връзка. "Радиото ми дава адреналин" – казва Ева Валентинова, а Ива Валентинова допълва – "Дава предизвикателства и много хоризонти. Познанства, които са изключително ценни, и много знания" Дали ще ни разкрият нещо различно за себе си, чуйте в..

публикувано на 01.12.20 в 08:38

„Полиевкт“ на Гаетано Доницети

29.11.1797 г. в Бергамо е роден Гаетано Доницети. 30.11.1848 г. в Неапол е премиера на операта „Полиевкт“ Чудесен повод програма „Христо Ботев“ да представи запис на тази малко позната опера на 29 ноември от 14 часа, тъй като никак не беше лесно да се избере коя от останалите 74 опери да прозвучи. Операта „Полиевкт“ е опера в три действия с либрето на..

публикувано на 29.11.20 в 08:00

Ви-Валди

Светът не вярва в стари богове. Светът не чака нова Богородица. Светът си знае като две и две какво е безизходица. Върти се нощем в тясното легло в безсъние хроническо и нявгашното пещерно тегло днес му изглежда весело, епическо. И стогодишните войни, и бутафорните нашествия, и тези реформаторски вълни без никакви..

публикувано на 28.11.20 в 11:20