Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Оркестър "Шевица" издаде своя първи албум "Ние помним"

Снимка: Фейсбук страница на Оркестър Шевица

Един учебник по история в музика. Албумът на Оркестър "Шевица" съдържа 15 песни, разказващи за забравени исторически личности. Това са хора, безспорно признати от историците със своя принос към Отечеството, но неполучили до момента заслуженото обществено признание.

Слушателите могат да обогатят знанията си по история, като слушат песните, но и да развият общата си музикална култура, научавайки повече за звученето на отделните фолклорни области.

Възпятите патриоти са от всички краища на България. Авторите се придържат към типичното звучене за региона в който е действал всеки от героите. Така лесно слушащият може да различи как звучат песните на Родопа, Тракия, Странджа, Добруджа, Пиринско, Шоплука, Северна България, но тук закачливо е прибавена една нова фолклорна област към изучаваните досега в учебниците – Бесарабия.

Всички аранжименти на песните са подготвени специално за този албум. Три от песните в албума са народни, други три са с авторски текст върху популярни народни мелодии, а остонолите девет са изцяло авторски. Продуцент и създател на повечето текстове е Ивайло Шопски, а основни композитори са Иван Йосифов и Виктор Йорданов.

Албумът съдържа песнопойка с текстовете, снимки с кратко описание на всяка една от личностите и диск. В диска "Ние помним", освен песните, поднесени професионално от солистката на оркестър "Шевица” Боряна Василева, участие вземат и редица обичани от публиката гост-изпълнители.

Голямата изненада е, че към този уникален продукт са добавени и инструменталите на песните! Така авторите дават възможност на всички професионални и прохождащи изпълнители, самодейци, читалищни певци, танцови състави или просто любители да се възползват безвъзмездно по свои изяви, защото всяко начало е трудно и не всеки може да си позволи да заплати за авторска музика, както изисква законът. Още нещо невиждано досега е, че се предвижда всички песни от албума да имат видеоклипове, като единадесет вече са качени в Ютуб страницата "Пътуващо читалище Бащино огнище”.

Ивайло Шопски, журналист и основател на "Пътуващото читалище", Будител на годината 2017, разказва в "Нашият ден".


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фредерик Шаслен: Един оркестър, това е най-красивият инструмент

„Последният път, когато дирижирах симфония № 3 на Малер, бях впечатлен, докато гледах и слушах соло тромбона от първа част. Мислех си: „Уау, това е може би голямото соло, което всички тромбонисти учат и свирят, и със сигурност най-дългото и най-известно соло в оркестровата литература. И така, защо да не го развием в по-дълго парче?“ Така се раждат..

обновено на 05.03.21 в 09:11
Хърби Хенкок

Приказка за лека нощ

В срещата в „Джаз клуб“ звучи композицията на пианиста Хърби Хенкок „Джесика“, посветена на неговата дъщеря. Записът е от 1977 година с изпълнение на знаменития квинтет „ V.S.O.P.“: Хърби Хенкок – пиано, Фреди Хъбърд – тромпет, Уейн Шортър – саксофон, Рон Картър – контрабас, Тони Уилиамс – барабани. Оригиналната, първа версия на „Джесика“ можем да се..

публикувано на 04.03.21 в 12:35

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, март 2021

В класацията „Надпяване“ всеки месец ви представяме различна музика. Стараем се да бъдем на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравяме традиционното звучене на любимата ни народна музика. В нашия ефир ще чуете да се надпяват не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен актуална музика от фонда на БНР в нашата..

обновено на 04.03.21 в 11:57
Пресконференция по повод премиерата на „Слугинята – господарка“

„Слугинята господарка“ на Перголези отново на Русенска сцена

„Оперно – театралният прочит на Русенска опера на първата комична опера „Слугинята – господарка“, който предлагаме на зрителите е „аксиома“ на режисьорските ми търсения от години в посока ВРЕМЕ – ПРОСТРАНСТВО . Всяко изкуство се развива във времето и всяко събитие може да бъде разказано и преценено истинно само като се погледне отстрани. Очевидно..

публикувано на 04.03.21 в 10:05
Арсений Арсов

„Поетичен антракт“ – творчески импресии на Арсений Арсов

Книгата е събрала създадените през годините стихове на обичания варненски тенор Арсений Арсов. „Натрупах стихотворения, които са посветени на моето творчество, на ролите, които съм изиграл на сцената, на всички онези вълнения, които съпътстват оперния певец, мои лични преживявания от съприкосновението ми с природата, защото за мен и до ден..

публикувано на 04.03.21 в 09:05