Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корин Велла: Журналистиката е в опасност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент учреди награда за журналистика в почит на убитата през 2017 г. малтийска журналистка Дафне Каруана Галиция. В „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Корин Велла, сестрата на малтийската журналистка Дафне Галиция, разказва какви бяха разследванията, които доведоха до убийството на Дафне и защо журналистиката е в опасност.

„Дафне разследваше политическата корупция. Тя разкри много случаи на престъпления с участието на правителствени служители. Пишеше истории, базирани на информация от т.нар. "Панамски документи" – доказа, че министър е притежавал компания в Панама, началникът на кабинета – също. Разследваше банки, критикуваше практиката малтийски паспорти да бъдат продавани на заможни чужденци. Т.е. де факто продажбата на гражданство за целия ЕС. Работеше по следи, свързващи големи международни корпоративни интереси с политици в Малта. Това бяха най-големите истории, по които работеше. И откакто започна да се занимава с тези проблеми, ситуацията за нея стана опасна, а накрая беше и убита.“

Заглушаване на истината

„Много ясно е, че тези, които направиха това с нея, искаха да я спрат, но също и да изпратят послание към други хора да си мълчат – хора, които имат информация, която биха дали на журналисти, както и към самите журналисти, разследващи подобни казуси. Убийците не се опитаха на направят смъртта ѝ да изглежда като нещастен случай. Искаха да кажат: „Ето какво може да ви се случи, ако тръгнете по същия път“. Така че, да, журналистите са в опасност.“

Корин ВеллаДипломатически натиск за справедливост

„На дипломатическо ниво натиск за справедливост от страна на ЕП или ООН би бил много ефективен, не само за нас като семейство или в памет на Дафне. Такъв натиск би бил полезен и за сигурността и безопасността на всички граждани на ЕС. Защото, например, ако има корупционни практики в банковата система на Малта, това ще има последици за цяла Европа. Безнаказаността за убийството на Дафне би означавало увеличаване на риска за журналисти, които разследват корупцията в други държави. Означава също така, че ако журналистите ги е страх да работят по такива казуси, ще е все по-трудно да се държи сметка на властта. Тогава корупцията ще си продължава и престъпността ще печели. Малко след смъртта на Дафне синовете ѝ предупредиха, че същото може да се повтори и на други места в Европа. Четири месеца по-късно Ян Куцяк и Мартина Кушнекова бяха убити.“

България и Малта – сходните медийни проблеми

„Много хора и в Малта, а предполагам и в България, не разбират колко важни са свободните и критични медии, за да има безопасна и функционираща демокрация. Често една част от обществото не разбира колко незаменими са медиите в опазването и на гражданските парва. Затова, когато дадени управляващи реагират на журналистически разследвания, не отговарят на въпроси или отказват да дават интервюта, често реакцията на хората е враждебна, без да разбират, че управляващите правят това заради политически, партиен или личен интерес. Но всеки, който знае как трябва да работи демокрацията, трябва да подкрепя журналистите, независимо дали лично е съгласен с тях.“

Чуйте интервюто в звуковия файл.

Снимки - личен профил на Корин Велла


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианистът Виктор Костов: Вълнението е това, което остава скрито за публиката

В Световния ден на пианото в рубриката "Темите на деня" гостува талантливия млад пианист - Виктор Костов .  Преди дни в Зала "България" се проведе един незабравим музикален спектакъл, който остави всички присъстващи изцяло пленени от виртуозното изпълнение на вълнуващи мелодии. Концертът, озаглавен "Магията на вариациите", представи..

обновено на 29.03.24 в 10:31
Теди Кацарова

ЧРД, Теди Кацарова! Продължавай да ни вдъхновяваш!

На днешния 29 март в София се ражда една певица, която обгръща сърцата на слушателите си в топлина и утеха, а нейните песни са като слънце, озаряващо с нежност и красота. Това е Теди Кацарова – артист с дарба да разтваря душата си пред публиката и да я запълва с изобилие от емоции.  В интервю за предаването "Нашият ден" Теди споделя някои..

обновено на 29.03.24 в 09:12

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05