Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой: Емил Табаков

Емил Табаков
Снимка: emiltabakov.com

Изключителен професионалист и музикант, маестрото, диригентът, композиторът Емил Табаков е Главен герой в "Нашият ден". 

Темпото в музиката и в живота

"Забавяне, забавяне, неясно как ще продължи. В никакъв случай не се отразява добре за изкуството този застой покрай пандемията. Въпреки усилията на много хора, на театри, опери и оркестри – в България и в чужбина. Всички се опитват просто да съществуват... Като се правят доста компромиси с изкуството, за съжаление – например композитори, които изискват по-голям оркестров състав, да бъдат намалени, или да се намалява времетраенето на някои опери... Това не е в интерес на изкуството. Но ситуацията е такава, че хората на изкуството опитват и искат да запазят и все пак да покажат, че изкуството е нужно дори в такива условия. И успяват."

Жанрово ще върнем ли към кратките форми?

"Мисля, че доста трудно ще се върнем към обичайния начин на музициране, така че камерното музициране ще бъде на мода сега. Малки камерни състави... разстояния между музикантите... Намаленият състав действа леко потискащо, но когато публиката е ентусиазирана, независимо че публиката е 30%, това действа добре на музикантите." 

Традиционният празничен новогодишен концерт на Национален дворец на културата тази година е под надслов „Севера и Юга” и ще се проведе в партньорство със Софийската филхармония. Негов диригент е маестро Емил Табаков, който във времето назад е бил и артистичен директор на Новогодишния музикален фестивал. Фестивалът е основан от именития български диригент Емил Чакъров, ученик на Херберт фон Караян и Мишел Глоц – един от най-известните продуценти на класическа музика в света.

В Празничния новогодишен концерт „Севера и Юга” Фестивалният оркестър ще бъде достойно заместен от един от най-добрите ни оркестри – този на Софийската филхармония под брилянтното ръководство на маестро Найден Тодоров.

Програмата, която Емил Табаков предлага тази година на ценителите, е музикална разходка през неговия респектиращ прочит на Севера и Юга от класиката на Америка с творци като Ленард Бърнстейн и Оскар Питърсън през бродуейския мюзикъл на Гершуин, горещите ритми на аржентинското танго и мелодиите на Рио де Женейро. „Уестсайдска история“, „Порги и Бес”, „Funny Face” са само част от познатите и любими заглавия, които ще прозвучат в програмата. За публиката остава удоволствието да се наслади на най-добрите образци на американската музикална култура: класически симфонични пиеси, красиви оперни арии, традиционен джаз, огнен афроамерикански фолклор.

Маестро Табаков е поканил и интригуващи гости солисти за изпълнението на всяка една пиеса. Китара, банджо, саксофон и вокал допълват цветното музикално пътуване през различните страни на Америка.

Обединявайки майсторството на творци от различни епохи от „двете Америки”, концертът „Севера и Юга” е замислен от НДК и Софийската филхармония като послание и надежда за една по-добра година.

Въпреки световната кризисна ситуация НДК възнамерява да проведе на живо Празничния новогодишен концерт на 1 януари 2021 г. в зала 1 от 18:30 ч. НДК ще съхрани и цялостното издание на Новогодишния музикален фестивал през декември, като все още се обмислят различни варианти за провеждането му.

Билети можете да закупите от Билетен център – НДК, Билетният център на Зала България или онлайн на www.tickets.ndk.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Виртуални тела 2.0" – точка на пресичане между изобразителното и танцовото изкуство

Един артистичен проект, в който пластики и картини оживяват чрез танц. Състоя се премиерата на второто издание на изложбата  " Виртуални тела 2.0" в галерия "Квадрат 500" – виртуална, интерактивна експозиция, която е съвместен проект на танцова компания "Хетероподи" и Националната галерия. В "Артефир" Росен Михайлов , главен хореограф на..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Девети брой на списание "Но поезия"

"Списание "Но поезия" излиза отново и за кратко след неколкогодишна пауза. Това е летният брой за 2024 г. Книжка 9 за големите неща." Това четем от името на "Но редакция"-та на списанието.  Петя Хайнрих пише в редакторския си текст: "За този брой пожелахме българските поети да ни изпращат текстове, засягащи голямото. Гранд, мега, гига, хипер, супер..

публикувано на 26.04.24 в 13:34

Награда "Рицар на книгата" – шумните герои на литературата

По случай Световния ден на книгата и авторското право (23 април) Асоциация "Българска книга" връчи за двадесети пореден път наградата "Рицар на книгата" . Наградата е знак на признание за усилията, свързани с насърчаването на четенето и популяризирането на книгата. Отличието получават личности и организации, обобщени в четири категории – за..

публикувано на 26.04.24 в 13:28