Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Димитър Маргаритов: Законът за защита на потребителите е добър и модерен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

15 години след приемането на Закона за защита на потребителите от 40-ото НС – дали законовите уредби и правомощията на държавните органи и сдружения на потребителите отговарят на променените отношения потребител – търговец? 

Председателят на Комисията за защита на потребителя Димитър Маргаритов коментира в "Нашият ден":

Законът е добър и адаптиран с най-модерните достижения на европейското и световното право

Димитър Маргаритов"Не знам дали чак като празнично трябва да бъде отбелязвано това събитие, но си заслужава да го отбележим, защото това е първият модерен закон в България, който урежда потребителските права и механизмите за тяхната защита. Освен това през тези 15 години този закон е усъвършенстван неколкократно, така че да отговори на развитието на обществените отношения в тази сфера – и особено на динамичното развитие на търговията и на пазара, който толкова много се промени. От тази гледна точка съответно се появиха и необходимости от допълнителна гаранция на потребителските права, нови механизми за контрол, които инстутуциите да използват, за да могат потребителите да са спокойни, че когато са овластени с тези права, могат да бъдат защитени."

За това доколко изобщо нормативната уредба в Европа е подготвена да реагира на стремителния темп на развитие на онлайн търговията, особено през последната година на пандемията, за получените над 220 хиляди жалби и сигнали от 2006 година насам, както и за потребителски казуси, за консултации, желани от потребителите, за най-честите злоупотреби, за които е търсена КЗП – чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
1989 година – на българо-турската граница

За „Възродителния процес“ и несправедливостта на националистичния конструкт

Каква е съвременната историография във връзка с „Възродителния процес“ в по-широк исторически контекст? Обширна статия на д-р Румен Петров, представена на конференция за „Възродителния процес“, а наскоро публикувана в турски сборник на тази тема, посветена на социалната травма от тези събития, прави преглед на съвременната хуманитаристика във връзка с..

публикувано на 28.01.21 в 12:50
Изглед към София

Градът – двигател на цивилизацията

Кои са работещите начини за оптимизиране на разходите на живеещите в големите населени места на България? Доколко имаме избор между възможните техни жилищни, енергийни, логистични, здравни и културни хипотези?  Димитър Събев , доктор по икономика, журналист и пътуващ човек, коментира в "Нашият ден". "Градовете, които правим и които развиваме, оставяме..

публикувано на 28.01.21 в 11:40

Разслоението и поляризацията на обществото

Защо не ни се случва общностното действие? Защо протестират едни, а други не ги подкрепят? Защо на площада се разделяме на наши и ваши? Общо взето, винаги стои дилемата – да се присъединя или да не се присъединя. И като че ли наличието на обща идея остава някъде далече в бъдещето и ние не можем да се обединим около нея. Очакваме с голяма доза недоверие...

публикувано на 28.01.21 в 12:15
Ръченица – Иван Мърквичка (1856-1938)

За кръчмите и хората

За какво са ни кръчмите – ден след протеста на собствениците на заведения – разговор с политолога проф. Евгений Дайнов в "Нашият ден" за това защо човешкото същество се нуждае от баровете, клубовете, кафенетата... "Още Аристотел е забелязал, че хората живеят на общности – не са индивидуалисти. И в каквито и ситуации да попаднат, първата им работа е да..

обновено на 28.01.21 в 10:03

Българските медии и присъствието на различните малцинства в тях

Наскоро светът отбеляза Международния ден на средствата за масова информация. От времето на Френската революция хората започнаха да наричат пресата Четвъртата власт. По-късно присъединиха към нея радиото и телевизията, а днес и интернет медиите. Но още от 18 век се очерта и основната им роля във формирането на общественото мнение. Както и на неговата..

публикувано на 28.01.21 в 08:55